Пошук

11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

Дата: 11.04.2017 11:11
Кількість переглядів: 671

Фото без описуВ цей день весь світ віддає данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в фашистських концтаборах.

Цю дату згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальд. Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень вийшов з його воріт із сумно відомим написом “Jedem das Seine” – “Кожному своє”.

Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів – Дахау, Освенціма, Майданека тощо. І відтоді, ця пам’ятна дата болить незагойною раною в серцях народів світу.

Здається, так давно це було. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень.

Під час Другої світової війни в таборах перебувало 18 мільйонів чоловік, з них більше 11 мільйонів були знищені.

В цей день Україна разом з цілим світом вклоняється людям, які пройшли через пекло фашистських концтаборів. Біографії цих людей – це справжні уроки мужності для молодого покоління.

Уклонімося мужності та світлій пам’яті людей, чиї життя несправедливо обірвалися за колючим дротом концтабору. Наш праведний обов’язок – пам’ятати про борців антифашистського опору задля збереження історичної пам’яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування.

З повагою
Яготинський міський голова      Наталія Дзюба

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора