Мітинг-реквієм з нагоди 31-річниці аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 26.04.2017 12:55
Кількість переглядів: 678

Фото без описуЧорнобиль, чорнобильник, полин…гірка трава, яка росте в Україні. Чорнобиль – невеличке українське містечко, яких сотні в Україні. Весною воно потопало в свіжій зелені, вишневому та яблуневому цвіті. Тут зовсім не відчувалась гіркота полину.

Напередодні 26 квітня 1986 року сонце сіло за обрій, як завжди, освітивши згасаючими променями все довкола. Працівники станції, мешканці атомного міста, вся Україна і світ не знали, що через кілька годин гряде планетарна катастрофа.

Уночі над Чорнобилем зійшла Зоря Полин. Громом вибуху і полум’ям пожежі вона сколихнула планету, а Україну кинула у смерч радіаційної стихії і 26 квітня 1986 року усьому людству став відомий - Чорнобиль. Гірка, як полин, слава.

Сьогодні годинник життя відраховує 31 рік з дня чорнобильської катастрофи і біля стели «Чорнобильцям Яготинщини» відбувся мітинг та покладання квітів. В заході взяли участь міський голова Н.М. Дзюба, голова Яготинської райради В.Г. Грицай, перший заступник голови Яготинської райдержадміністрації О.І. Рудніцька, керівники підприємств, установ, організацій, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, представники духовенства та небайдужі жителі Яготинщини. 

Зі словами подяки до чорнобильців та із закликом до всіх людей пам’ятати подвиг ліквідаторів Чорнобильської катастрофи звернулись голова Яготинської райради В.Г. Грицай та перший заступник Яготинської райдержадміністрації О.І. Рудніцька.

Міський голова подякувала ліквідаторам за мужність і самовідданість, вірність обов’язку і стійкість духу у війні з невидимим та небезпечним супротивником – атомом. «Тоді відбулося єднання в ім’я майбутнього, в ім’я, що необхідно жити завтра, перенести те лихоліття та біду. І сьогодні ми вклоняємося тим, хто своїми руками зробив усе щоб Україна у нас залишилася державою і ми з вами жили під мирним небом», - відзначила Наталія Миколаївна. Очільник міста побажала довгих літ, міцного здоров’я та мирного неба над головою. 

За героїзм, самовідданість та мужність, які зупинили розбурхану стихію некерованої ядерної реакції, вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Наталія Миколаївна вручила подяки та цінні подарунки учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Керівник громадської організації «Ветеранів і інвалідів Чорнобиля у Яготинському районі» Юрченко Микола Миколайович та очевидець тих подій Мироненко Михайло Степанович побажали ліквідаторам міцного здоров’я та довгих літ життя, а також подякували Яготинському краю за те, що саме на цій чарівній, оспіваній піснями та стоптаній ногами Шевченка землі знайшли свою другу домівку переселенці із зони відчуження.

Сьогодні Яготинщина хвилиною мовчання та покладанням квітів до меморіалу «Чорнобильці Яготинщини» вшанувала тих, хто в ту трагічну ніч віддав молодість, життя і здоров’я для врятування людей і рідної землі. Ми зобов’язані тим людям, які собою закривали нас від страшної біди. Ми, українці, повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.

Представники духовенства відслужили панахиду по загиблих під час Чорнобильської катастрофи і хай же лине в небесну блакить наша щира молитва за тих, хто відійшов у вічність, за тих, чию долю обпекло страшне лихо Чорнобиля, за нашу багатостраждальну неньку-Україну. 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора