Відзначення Хрещення Господнього

Дата: 19.01.2017 13:27
Кількість переглядів: 805

Фото без описуВодохреща (або Йордан) — одне з головних християнських і заключне у низці новорічних народних свят.

За день до Водохреща віруючі постять, а 18 січня збираються усією родиною за столом за пісними стравами, кутею та узваром. Традиційне для Водохреща купання у водоймах не є церковним обрядом, хоча й не заборонене церквою. Такі традиції прикрашають свято. А ще вважають, що саме на Водохреща відкривається небо, тому це сприятливий час для загадування бажань. 

19-го січня яготинці відзначили останнє з трьох великих християнських свят різдвяно- новорічного циклу – Водохреща. Чимало людей напередодні відвідали наші церкви. Переддень Водохреща — день посту, коли святиться «пісна вода». Ті, хто дотримується традицій, стверджують, що її можна пити лише перед другим Святвечором. А вода, яку освячують 19 січня, зберігає цілющі властивості протягом року, переконують вони, лікує хвороби, а інколи може заміняти навіть причастя. 

Найбільше містян воду на Водохреща святили на набережній річки Іржавець (о.Роман, Храм Покрова Божої Матері ), р. Іржавець на мікрорайоні ДРСУ (о. Володимир Лєщенко) та на набережній р. Супій, що в Сорочому Яру (о. Рустік, Храм святого Великомученика Пантелеймона). З льоду вирізали хрест, а на кризі вирубали хрестоподібну ополонку, яку освятили настоятелі храмів. Після цього всі охочі пірнали в освячену річкову воду. 

Кілька років поспіль на Водохреща мешканка Яготина Вікторія Андрощук пірнає у воду. Каже, що тепер кількість прихильників такого обряду значно зросла. «Щоразу я бачу все більше і більше бажаючих зануритись у крижану купіль. Треба купатися, щоб не чіплялися хвороби, щоб очиститись, гріхи «відмити». Я у це вірю», – розповідає яготинка. За бажаючими попірнати пильно спостерігали професіонали МНС, поліції та швидкої допомоги. Цьогорічна купіль обійшлась без неприємностей. 

А от у Свято-Троїцькому соборі (настоятель о. Андрій) і дорослі, і малеча у це свято зі щирістю в серці просили у Всевишнього вибачення за гріхи та здоров’я і Божого благословення на цей рік. Опісля люд зібрався навколо церкви, аби освятити воду.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора