У КОДА представлено концепцію впровадження сучасної системи поводження з побутовими відходами у Київській області

Дата: 03.02.2017 17:18
Кількість переглядів: 729

Фото без описуНагальні питання поводження з твердими побутовими відходами на Київщині обговорили на нараді в Київській обласній державній адміністрації за участю голови Київської ОДА Олександра Горгана, голови Київської обласної ради Ганни Старикової, депутатів облради, фахівців та представників міжнародних компаній з утилізації сміття.

Департамент екології та природних ресурсів КОДА представив розроблену спеціалістами Концепцію впровадження сучасної системи поводження з побутовими відходами у Київській області.

Директор департаменту Вікторія Киреєва повідомила, що на сьогодні основними проблемами цієї сфери є, зокрема, недостатня кількість та невідповідність існуючим санітарно-гігієнічним нормам та вимогам екологічної безпеки більшості сміттєзвалищ та полігонів, застаріла система збирання, перевезення, зберігання, утилізації та захоронення відходів, недостатнє впровадження потужностей з перероблення сміття, роздільного збирання й сортування. Окрім цього, сільські місцевості недостатньо охоплені збиранням і вивезенням твердих побутових відходів.

Фото без опису

За даними Департаменту екології КОДА, щорічно в Київській області утворюється близько 3,49 млн. м3 твердих побутових відходів, які в повному обсязі потрапляють на полігони та несанкціоновані сміттєзвалища. Зараз в області діє 36 санкціонованих сміттєзвалищ, 7 з яких не паспортизовані, а 2 закриті. При цьому більшість полігонів не відповідає санітарним вимогам з їх експлуатації, значна їх кількість уже вичерпала свій ресурс і стала фактором антропогенного навантаження на довкілля.

Фото без опису

З метою вирішення питання розміщення об’єктів поводження з твердими побутовими відходами, територію Київської області пропонується розділити на 7 блоків. При розподілі території було враховано склад, властивості відходів, методи їх збирання й логістику, а також навантаження сміттєпереробних комплексів, побутові відходи, що утворюються в м. Києві, їхній об’єм тощо.

Результатом впровадження сучасної системи поводження з твердими побутовими відходами на Київщині має стати: створення системи управління відходами, залучення інвестицій у сферу поводження з відходами, створення сучасної інфраструктури, запровадження новітніх технологій утилізації та видалення твердих побутових відходів й зменшення обсягів їх захоронення на полігонах тощо.

Фото без опису

Концепція впровадження сучасної системи поводження з побутовими відходами у Київській області передбачає будівництво 4-х енергоавтономних (з енергоблоками для вироблення електричної і теплової енергії) сортувально-переробних комплексів, а також будівництво, реконструкцію і рекультивацію полігонів твердих побутових відходів.

Всі ці заходи в підсумку дозволять поліпшити стан навколишнього природного середовища, а також санітарне та епідемічне благополуччя населення.

 

За даними Київської обласної державної адміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора