Пошук

Засідання двадцять шостої сесії Яготинської міської ради VII скликання

Дата: 26.10.2017 15:54
Кількість переглядів: 656

26 жовтня відбулося засідання двадцять шостої сесії міської ради сьомого скликання під головуванням міського голови Н.М. Дзюби.

В роботі сесії взяли участь: депутати Яготинської районної ради В.О. Човпінь, С.К. Козинець, Г.В. Мосьпан; члени виконавчого комітету міської ради В.Ф. Сапронайтіс, О.В. Задорожній; голова первинної ветеранської організації ЦПТО Л.П. Хоменко; голова первинної ветеранської організації СЗОШ І-ІІІ ст. № 1 Л.І. Кушнірова; голова міської територіальної організації ветеранів О.К Колесник; голова громадської організації СЕФ «Спадщина» І.А. Ворона; працівники Яготинської міської ради; керівники комунальних підприємств міської ради, представники громадськості Л.М. Курінь, М.І. Ковбота, А.М. Мусієнко, І.С. Левченко та представники засобів масової інформації.

На початку засідання депутати міської ради розглянули питання опалення дошкільних навчальних закладів та шкіл на території міста в зв’язку з фінансовою неспроможністю КПТМ Яготинської районної ради «Тепломережа» погасити заборгованість та розпочати опалювальний сезон 2017/2018 в м. Яготині.

Міський голова Н.М. Дзюба наголосила, що 17 жовтня на позачерговій двадцять п’ятій сесії Яготинської міської ради VII скликання депутати прийняли рішення про кризовий стан початку опалювального сезону 2017-2018 р.р. у м. Яготин Київської області відповідно до якого було вирішено звернутися до Київської обласної ради, Київської обласної державної адміністрації щодо можливості надання фінансової допомоги з метою погашення заборгованості перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий природній газ комунальним підприємством Яготинської районної ради «Яготинтепломережа» для можливості початку опалювального сезону 2017- 2018 р.р. в місті Яготині.

Перший заступник Яготинського міського голови додав, що на адресу Яготинської райдержадміністрації, Яготинської райради, Яготинської міської ради та Київської обласної державної адміністрації надійшов лист від 20.10.2017 за № 01-09/4376 «Щодо проблемних питань початку опалювального сезону» департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Київської ОДА.

Протягом 9-ти місяців 2017 року КП Яготинської районної ради КПТМ «Тепломережа» надано послуг з теплопостачання на суму 6185,4 тис. грн, отримано коштів (з урахуванням боргів минулих періодів) - 7 054,9 тис. грн. Рівень розрахунків складає – 114,1% в тому числі безпосередньо населення розрахувалось з підприємством на 123,2%.
Заборгованість усіх споживачів за спожиті послуги станом на 01.10.2017 року становить 1 322, 3 тис. грн., з якої 153, 7 тис. грн. - установи державного бюджету та 1 174,6 тис. грн - борг населення.
Поряд з цим, підприємство має заборгованість за спожитий природний газ перед НАК «Нафтогаз України» в сумі 13 746,0 тис. грн., із якої 281,7 тис. грн. може бути погашено за рахунок відшкодування з державного бюджету місцевим бюджетам заборгованості з різниці в тарифах для населення (постанова Кабміну М9332 від 18.05.2017).
Із загальної суми заборгованості за газ, 9193,1 тис. грн. може бути реструктуризовано на 60 місяців відповідно Закону України «Про заходи спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» від 03.11.2016 № 1730, за умови надання власником підприємства фінансових гарантій шляхом передбачення відповідному місцевому бюджеті повної суми, яка реструктуризується. В іншому випадку договір реструктуризації підписаний не буде. В рамках до цього ж закону, 3 706,3 млн.грн. нарахованих НАК «Нафтогаз України» штрафних санкцій підлягають списанню.
Перепоною у підписанні договору реструктуризації по закону № 173, крім фінансових гарантій власника, стане питання невиконання попередньо укладеного між КП Яготинської районної ради КПТМ «Тепломережа» з НАК «Нафтогаз України» графіку реструктуризації заборгованості в сумі 3 339,0 тис. грн.
Крім того, по підприємству рахується заборгованість з різниці в тарифах по бюджетних установах станом на 01.01.2016, узгоджена територіальною комісією, сума якої складає 4 411,3 тис. грн. Дана заборгованість виникла у зв’язку з порушенням органом місцевого самоврядування Законів України «Про житлово-комунальні послуги» та «Про місцеве самоврядування в Україні» в частині не приведення тарифів на послуги з теплопостачання до рівня економічно обґрунтованих витрат та їх виробництво. Тобто, відповідно до п.4 ст. 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» така заборгованість має бути відшкодована підприємству з відповідного місцевого бюджету.
Варто зазначити, що 09.08.2017 представником департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства спільно з державними інспекторами Інспекції Держенергонагляду у Київській області було проведено спільну вибіркову перевірку технічного стану теплових пунктів, насосних агрегатів, вузлів обліку теплової енергії, контрольно-вимірювальних пристроїв та автоматики КП Яготинської районної ради КПТМ «Тепломережа». Комісійно було обстежено 4 котельні за адресами: вул. Шевченка, 249, вул. Незалежності, 16, вул. Черняховського, 1 та вул. Робітнича, 1-а в м. Яготин, як результат - 3 котельні у вкрай жахливому стані (штукатурка на стінах місцями відсутня, скрізь павутиння, накидано різного мотлоху, частково порушена теплова ізоляція на трубопроводах системи теплопостачання в приміщеннях котельних тощо). На жодну земельну ділянку під об’єктами теплопостачання (котельнями) не оформлені державні акти на землю, за винятком котельні по вул. Робітнича, 1-а, що на масиві «Птахофабрика». Приєднане (фактичне) навантаження на усі 10 котелень лише 4,304 Гкал/год. або 16,8%. Коефіцієнт корисної дії котлів по деяким об’єктам складає трохи вище 30%, що не дає можливості економно використовувати природний газ, а відтак і кошти населення та місцевого бюджету.
Такий стан справ свідчить про повну бездіяльність керівника підприємства та безконтрольність з боку Яготинської районної державної адміністрації, яка за рішенням Яготинської районної ради сьомого скликання від 20.11.2015 року № 11-01-VII забезпечує виконання делегованих повноважень з управління об’єктами спільної власності територіальних громад Яготинського району.
Як наслідок - зрив початку та загроза сталого проходження опалювального сезону 2017/18 року у м. Яготин через фінансову неспроможність підприємства забезпечити на рівні не нижче 90% розрахунки за усіма укладеними з НАК «Нафтогаз України» договорами постачання природного газу або виконати попередньо укладений договір про реструктуризацію заборгованості.
З метою врегулювання проблемних питань щодо розрахунків теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ в департаменті ще у липні 2017 року відбулись робочі наради з головами райдержадміністрацій, головами міських, селищних, сільських рад, про катастрофічну ситуацію по КП Яготинської районної ради КПТМ «Тепломережа» наголошувалось неодноразово.
Зважаючи на викладене, Київська обласна державна адміністрація в між-опалювальний період всіляко намагалася сприяти Яготинській райдержадміністрації у вирішені проблемного питання, але ніяких дієвих кроків з боку району не здійснено.
Підсумовуючи викладене, та з метою економії у цьому опалювальному сезоні, як природного газу так і бюджетних коштів, пропонуємо в терміновому порядку розглянути питання:
- забезпечення погашення підприємством графіку реструктуризації заборгованості в сумі 3 339,0 тис. грн. для можливості отримання початкових номінацій щодо обсягів природного газу для виробництва теплової енергії;
- переобладнання котлів НІІСТУ-5 в котельнях по вул. Шевченка, 21, вул. Шевченка, 249, вул. Каштанова Алея, 5, вул. Мічуріна та вул. Незалежності, 87 на використання твердого палива (на котлах замінити пальники на колосникові решітки);
- відпрацювати разом з РП ПрАТ «Київобленерго» питання можливості переведення населення на електроопалення для закриття деяких котелень. 
Наголошуємо, що за зрив початку опалювального сезону Яготинська райдержадміністрація буде відповідальною перед територіальною громадою міста Яготин за неефективне управління підприємством, а у випадку соціальної напруги серед населення, порушення конституційних прав громадян на гідні умови життя - перед Законом.
 
«В цьому тексті мова йде про місцеве самоврядування, тобто орган місцевого самоврядування у підпорядкуванні якого перебуває комунальне підприємство «Яготинтепломережа». Що стосується тарифів на теплопостачання, то жодного разу міською радою вони не затверджувались, оскільки КПТМ «Яготинтепломережа» підпорядкована Яготинській районній раді і це виключне право райради. В свою чергу, члени виконавчого комітету міської ради погоджували лише затверджені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг ціну гігакалорій на теплопостачання (прим.: тарифи (ціни) на теплову енергію – грошовий вираз на виробництво, транспортування, постачання одиниці теплової енергії (1 Гкал) з урахуванням рентабельності виробництва, інвестиційної та інших складових, що визначаються згідно із методиками, розробленими центральним органом виконавчої влади у сфері теплопостачання)», - підсумував перший заступник міського голови С.О. Овчаренко.
 
«Сьогодні ми повинні відшукати можливості щодо початку опалювального сезону в місті» - наголосила міський голова Наталія Миколаївна.
 
По завершенню розгляду питання депутати міської ради VII скликання  вирішили доручити відділу фінансово-господарського забезпечення Яготинської міської ради до 31.10.2017 року надати фінансово обґрунтовані пропозиції щодо можливості надання субвенції районному бюджету та подати їх на розгляд відповідних постійних депутатських комісій для прийняття відповідних висновків та пропозицій. Звернутися до Яготинської районної ради з пропозицією невідкладно провести спільне засідання депутатів Яготинської міської та Яготинської районної рад, за участі керівництва Яготинської районної державної адміністрації. Рекомендувати Яготинській районній раді та Яготинській районній державній адміністрації на розгляд спільного засідання підготувати наступні питання: про готовність котелень КПТМ «Тепломережа» до початку опалювального сезону; про перспективи оплати КПТМ «Тепломережа» вартості природного газу в період опалювального сезону 2017-2018 років та послуг з його транспортування; про перспективи діяльності КПТМ «Тепломережа» в наступному опалювальному сезоні 2018-2019 роках; про фінансовий звіт КПТМ «Тепломережа» за 2014-2017 роки.
 
Переймаючись проблемою ліквідації вогнищ амброзії була затверджена Програма виявлення, локалізації та ліквідації амброзії полинолистої на території міста Яготин на 2018-2022 роки, бо пилок амброзії під час цвітіння шкодить здоров’ю людей, тварин і боротьба з цим небезпечним бур’яном потребує особливої уваги та спеціальних заходів.
 
Останнім часом виникають неточності в назвах вулиць та провулків при видачі офіційних документів, тому депутати Яготинської міської ради приділили детальну увагу при розгляді питання по впорядкуванню назв вулиць та провулків в місті, згідно реєстру речових прав на нерухоме майно.
 
Традиційно під час сесії депутати розглянули питання по землекористуванню, депутатські запити тощо.
 
На завершення сесії міський голова Наталія Миколаївна вручила відзнаку Президента України Володимиру Федоровичу Вознюку за гуманітарну участь в антитерористичній операції та побажала депутату Яготинської міської ради VII скликання, волонтеру та яготинцю всіляких гараздів, міцного здоров’я та мирного неба.
 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора