Пошук

Яготинці свято шанують пам’ять видатного земляка Непорожнього П.С.

Дата: 17.07.2018 17:21
Кількість переглядів: 824

Щороку, поблизу погруддя встановленого на постаменті біля Яготинського районного будинку культури, де сама природа утворила чудовий амфітеатр, яготинці свято шанують пам’ять видатного земляка Непорожнього П.С.

Так і цього року, 17 липня керівництво міста та району, колеги, рідні, яготинці та гості міста зібрались біля пам’ятника Непорожнього П.С. щоб віддати шану і згадати про трудові досягнення та здобутки Петра Степановича, колишнього міністра енергетики та електрифікації Радянського Союзу, члена-кореспондента Академії наук, академіка.

«Ім’я Непорожнього Петра Степановича широко відоме у нас на Яготинщині, в Україні та за межами нашої Батьківщини. Це легендарна особистість енергетичної галузі, значима постать як у колишній, так і сучасній історії. Він належить до когорти найбільш освічених людей, оскільки, його ідеї завжди були живильним джерелом для науки. Цього року минула 108-річниця від дня його народження, але в пам’яті багатьох поколінь він був і залишається взірцем наполегливої праці, яка принесла світові, високі досягнення в розвитку галузі енергетики», - зауважила Наталія Миколаївна.

Керівники міста та району, установ та організацій, трудових колективів поклали квіти до пам’ятника Непорожнього Петра Степановича та хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять усіх, хто примножував здобутки рідного краю, чия праця стала національним досягненням.

Зі словами глибокої поваги до присутніх звернулась і перший заступник голови правління ради старішин енергетиків України, заслужений енергетик України З.П. Томаш. Саме, Зоя Павлівна з 2001 року щорічно організовує ці зустрічі ветеранів енергетиків з земляками Петра Степановича біля його погруддя.

За багаторічну співпрацю з ветеранами енергетики, збереження історично-культурної спадщини Яготинського району та пам’яті видатного односельчанина – громадського діяча  Непорожнього П.С. Зоя Павлівна вручила грамоти голові Яготинської райдержадміністрації В.С. Шмигановському, голові Яготинської райради В.Г. Грицаю та очільнику міста Наталії Миколаївні Дзюбі.

Також З.П. Томаш подарувала книги «Енергетика України. Сьогодення та майбутнє» присутнім керівникам міста та району, ветеранам енергетичної галузі, представникам трудових колективів, історичного музею, бібліотеки будинку культури та шкіл міста. «Ця книга присвячена 55-річному ювілею Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Увазі читачів пропонується історично-довідкова інформація про віхи становлення вітчизняної енергетики, її сучасність та перспективи. Основну увагу приділено питанням забезпечення реалізації державної політики в електроенергетичному, ядерно-промисловому, вугільно-промисловому, нафтогазовому комплексах Міненерговугілля України. Леймотивом книги є вшанування тих, хто присвятив своє життя енергетиці – нашим славним ветеранам. І тих, хто самовіддано і патріотично продовжує їхню справу, примножуючи здобутки, зберігаючи традиції – визначних керівників та провідних фахівців енергетичного сектору України», - зауважила Зоя Павлівна.

Теплими словами згадували про Петра Степановича і Сергій Олександрович Кузьменко, член президії Української Академії наук, і Тамара Володимирівна Потехіна, голова ветеранської організації Київенерго, і Лідія Василівна Петленко-Непорожня, племінниця П.С. Непорожнього.

Петро Степанович через все своє життя проніс любов до української пісні, і сьогодні вшановуючи його пам’ять тріо «Краяни» та заслужена артистка естрадного мистецтва Алла Васик виконали українські народні пісні, бо незважаючи на далеку відстань з рідною домівкою, він подумки завжди залишався з Україною. Завдяки його допомозі Яготинський район одним із перших в області було стовідсотково газифіковано, виросли нові будинки, вулиці.

Непорожній Петро Степанович – людина легенда, яка віддала безмежно багато сил і любові країні, людям, енергетиці – основі будь-якого розвинутого суспільства.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора