Пілотний проект по зчитуванню показників лічильника

Дата: 15.12.2017 13:05
Кількість переглядів: 952

Фото без описуНещодавно в нашому місті був введений в дію пілотний проект по зчитуванню показників лічильника по вулиці Незалежності, 94А. Головний редактор газети "Яготин місто-моє" Я.А. Ревенко вирішила детальніше поспілкуватися щодо цього проекту з начальником Районного підрозділу Яготинський РП ПрАТ «Київобленерго» Сергієм Васильовичем Шевченком.

  1. Ми знаємо, що в нашому місті по вулиці Незалежності 94А введений в дію пілотний проект по зчитуванню показників лічильника. Розкажіть нашим читачам про нього та про його ідею створення.

АСКОЕ (автоматизована система комерційного обліку електроенергії) — це сукупність засобів обліку електроенергії, об’єднаних у мережу за допомогою каналів передачі інформації та пристроїв приймання, обробки, реєстрації та відображення інформації. Компоненти системи дозволяють вимірювати, збирати, накопичувати, оброблювати та відображати інформацію про обсяги і параметри потоків електричної енергії та значення споживаної потужності за періодами часу на окремій площадці вимірювання. Завдяки системі АСКОЕ спеціалісти Київобленерго можуть у режимі реального часу відстежувати: скільки електроенергії витрачає кожен споживач електроенергії; чи є на лініях проблеми — аварії, перевантаження мережі, втрати, несправність приладів обліку споживачів тощо. Відповідно, АСКОЕ — це основа для переходу на новий рівень контролю потоків електричної енергії. Запровадження цієї системи — це фундамент для трансформування існуючої нині системи електропостачання у так звану «розумну» систему електропостачання.

ПрАТ «Київобленерго» впроваджує систему АСКОЕ серед побутового сектору Київської області, починаючи з 2007 р. За цей час динамічно встановлюються сучасні прилади обліку, що об'єднані до системи АСКОЕ. Відтак на початок 2013 р. кількість таких приладів обліку становила 13 100 одиниць. На даний період всього в Товаристві вже вичитується 53 тисячі лічильників, що становить 5,4% від усього об’єму різних типів лічильників, які встановлені. Відповідно, це не можна назвати пілотним проектом. Для Київобленерго, в тому числі і Яготинського РП, це виконання інвестиційної програми 2017 року.

2. Як зберігаються дані на дистанційному зчитуванні?

Переважна більшість лічильників для побутових споживачів мають реле відключення, що дає можливість нашим фахівцям здійснювати автоматичне керування індивідуальним споживанням електроенергії (дистанційне відключення/підключення боржників електроенергії, встановлення лімітів договірної потужності). Лічильники, що інтегровані в АСКОЕ, можуть здійснювати облік електроенергії за диференційованими тарифами (гнучке дистанційне налаштування в процесі експлуатації без демонтажу приладу на 2-х чи 3-х зонний облік), а також передбачена можливість здійснення обліку активної електроенергії в обох напрямках - споживання та генерації,  що є особливо актуальним для споживачів, котрі генерують електричну енергію за допомогою сонячної енергії, та  розраховуються за «зеленим» тарифом.

Переважна більшість лічильників, що входять в АСКОЕ побуту, це прилади обліку типу NP. Інформаційний обмін з такими лічильниками здійснюється по мережі 0,4 кВ (Power Line – PL). На підстанціях встановлені пристрої збору даних RTR, більш відомі під назвою маршрутизатори, котрі по GSM-, GPRS-зв’язку передають дані до серверу Товариства. Певні прилади обліку обладнані можливістю приєднання  GPRS-модему, що дає можливість прямого доступу до конкретного приладу без додаткових приладів збору даних.

Покази, що зчитуються дистанційно з лічильників, мають практичне використання та щомісячно завантажуються в спеціальну програму на останній день місяця, що дає змогу збирати оплату за реально спожитий місячний обсяг електроенергії, уникаючи використання прогнозованих значень.

5. Як і хто може стати учасником пілотного проекту в нашому місті?

6. На вашу думку, чи є даний проект пріоритетним напрямком в розвитку методів обліку «Київобленерго»?

Вважаю, що автоматизована система комерційного обліку електроенергії АСКОЕ є однією із пріоритетних і важливих програм у стратегії розвитку ПрАТ «Київобленерго». Так, на 2018 рік по Яготинському РП заплановано виставити 500 1-фазних лічильників, 10 3-фазних та 4 маршрутизатори, які збирають та передають данні з приладів обліку.

7. Яку користь в подальшому буде надавати проект дистанційного обліку?

Як я вже говорив, АСКОЕ — це так звана «розумна» або «інтелектуальна» система електропостачання. Це інструмент, що дозволяє споживачеві отримати розгорнуту картину енергоспоживання і домогтися раціонального споживання електроенергії, з врахуванням всіх індивідуальних особливостей споживання.

Головне призначення системи полягає в точному вимірі кількості спожитої або переданої енергії і потужності за періодами часу на окремій ділянці вимірювання. АСКОЕ забезпечує можливість зберігання цих вимірів, протягом місяця, року і доступу до цих даних для проведення точних розрахунків. Крім цього, важливою складовою АСКОЕ є можливість аналізу споживання (передачі) енергії і потужності в той чи інший проміжок часу.

Відповідно переваги АСКОЕ:

– Дистанційне зчитування показів приладів обліку;

– Точність (коректність) виставлених рахунків за спожиту електричну енергію (відсутність розбіжностей між даними споживача та енергопостачальника);

– Економія часу побутових споживачів у частині передавання показів приладів обліку енергопостачальнику (не потрібно звертатися до Кол-центру, відображати показники лічильника у особистому кабінеті – дані з приладу обліку автоматично надходитимуть до «Київобленерго»);

– Відвідування контролерами об’єкту побутового споживача (для проведення контрольного огляду) не буде.

За матеріалами газети «Яготин – місто моє».

Детальніше читайте інтерв’ю в номері від 15.12.2017 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора