Павло Петренко про сплату аліментів після розірвання шлюбу та посилення відповідальності неплатників

Дата: 23.02.2018 13:59
Кількість переглядів: 568

Фото без описуУкраїнське законодавство гарантує дитині право на нормальний розвиток і матеріальне забезпечення, не залежно від того живуть батьки такої дитини в шлюбі чи ні. Про це розповів Міністр юстиції Павло Петренко в інтерв’ю сайту https://www.segodnya.ua.

«Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини. Вони зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, а в окремих випадках - навіть довше. Права та обов'язки батьків ґрунтуються на походженні дитини від них, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Тобто перебування батьків у шлюбі або його розірвання не впливає на обов'язок батьків утримувати дитину», - наголосив очільник Мін’юсту.

За його словами, після розлучення батьки мають право визначити рівень утримання за домовленістю у грошовій або натуральній формі. Для цього необхідно підписати відповідний договір. Якщо ж не вдається дійти згоди, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків, разом з яким проживає дитина.

Міністр юстиції нагадав, що 6 лютого набрав чинності закон, який істотно посилює відповідальність неплатників аліментів. Зокрема, злісних неплатників, які мають борг зі сплати аліментів більше 6 місяців, позбавлятимуть права виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати. Так само боржники більше не зможуть заборонити виїзд дитини за межі країни.

«Окрім того, ми запровадили новий вид покарання для тих батьків, які не мають грошей на погашення аліментів або приховують свої доходи. На них чекає до 240 годин суспільно корисних робіт, оплата за які піде на погашення боргу. І такі покарання можуть призначатися декілька разів – аж поки заборгованість не буде погашена у повному обсязі», - зазначив він.

Ще однією новацією є запуск публічного реєстру неплатників аліментів, які мають борг, сума якого перевищує три місячні платежі.

«Відтепер країна зможе взнати своїх "героїв". І ні високий ранг, ні великі статки не врятують боржника від потрапляння до цієї "дошки ганьби"», - додав  Павло Петренко.

Нагадаємо: при Міністерстві юстиції діє Координаційний центр з надання правової допомоги. Він надає безкоштовну правову допомогу і безкоштовні юридичні консультації всім українцям. Також надається безкоштовний адвокатський захист найменш захищеним верствам населення. Зв'язатися з координаційним центром можна за телефоном 0-800-213-103.

Посилання: https://ukr.segodnya.ua/ukraine/nuzhen-li-razvod-dlya-oformleniya-alimentov-ministr-yusticii-otvetil-na-populyarnye-voprosy-1113144.html

За інформацією Міністерства юстиції України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора