Пам'ятай про належну технічну експлуатацію електричних приладів

Дата: 13.11.2018 15:12
Кількість переглядів: 492

Фото без описуТак склалося, що на сьогоднішній день, комунальна послуга із електропостачання є чи не найважливішою за для забезпечення безперебійного функціонування будь-якої установи та комфортного проживання мешканців у своїх будинках.

Від електроенергії живляться всі аудіо та відео електронні засоби, комп’ютерна техніка, електроенергія стала незамінною на багатьох кухнях в духових електрошафах та електричних поверхнях. Також, на сьогодні, від електроенергії вже стало залежним і опалення будинків та майже всіх квартир міста.

Із стартом опалювального сезону до Яготинської ЖЕК надходили звернення від власників квартир, щодо незадовільної роботи індивідуальних котлів опалення. Як виявилось, всі звернення були від громадян, які мають у своєму користуванні котли настінного типу (навісні) з складною електронною схемою. В кількох випадках, причини незадовільної роботи приладів опалення, були значні відхилення напруги в квартирі від номінальної.  

Спробуємо розібратися, хто ж відповідає за належне електропостачання в багатоквартирних житлових будинках.

Сьогодні, якісне електропостачання квартир у нашому місті, в рівній мірі залежить від двох суб’єктів господарювання - це енергопостачальник ПрАТ «Київобленерго» та Комунальне підприємство Яготинської міської ради  «Яготинська житлово-експлуатаційна контора», яке надає послуги по утриманню та обслуговуванню багатоквартирних будинків.

Так, енергопостачальник, відповідає за роботу трансформаторних підстанцій, належне постачання якісної електроенергії повітряними та кабельними лініями електропередач до багатоквартирних будинків.

Обслуговуюча організація будинку (Яготинська ЖЕК), відповідає за ремонт внутрішньо-будинкових мереж електропостачання до вводу в квартиру.  

Проте не варто забувати і про відповідальність побутових споживачів за дотримання правил користування електроенергією. Побутовий споживач електричної енергії зобов'язаний:

- дотримуватися вимог нормативно-технічних документів та договору;

- забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та побутових електроприладів;

- забезпечувати збереження засобів обліку і пломб на них у разі розміщення засобу обліку в квартирі або на іншому об'єкті побутового споживача;

- невідкладно повідомляти енергопостачальника про недоліки в роботі засобу обліку;

- узгоджувати з енергопостачальником нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності.

Саме порушення безпечної та належної технічної експлуатації своїх електричних приладів, є частою причиною їх перебійної роботи та виходом із ладу.

Саме так трапилось із власниками квартир, в яких вийшли із ладу індивідуальні котли опалення, адже сама експлуатація більшості котлів, передбачає його заземлення та встановлення якісного захисту від збільшення та зменшення напруги від її номінального значення.

Варто пам’ятати, що саме належна технічна експлуатація електричних приладів, якісне технічне обслуговування, монтаж та ремонт кваліфікованими спеціалістами – є запорукою їхньої довгої та безперебійної роботи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора