Пошук

Звернення щодо ситуації, яка склалася у зв'язку з підвищенням цін на природний газ та електроенергію, їх транспортування та розподіл

Дата: 14.01.2021 15:01
Кількість переглядів: 2070

14 січня 2021 року у залі засідань міської ради відбулось засідання позачергової четвертої сесії Яготинської міської ради VIII скликання.

Першим питанням порядку денного, за ініціативи голів політичних партій «НАШ  КРАЙ»      Володимира Семеняки, «СИЛА І ЧЕСТЬ» Миколи Басанця, «ГРОМАДСЬКИЙ РУХ МИКОЛИ ТОМЕНКА «РІДНА КРАЇНА» Петра Скаленка, депутати розглянули, підтримали звернення щодо  ситуації, яка склалася у зв'язку з підвищенням цін на природний газ та електроенергію, їх транспортування та розподіл. 

Народні обранці одноголосно прийняли рішення про направлення даного звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Київської обласної державної адміністрації та Київської обласної ради.

Наприкінці 2020 року українці почули дві неприємні новини — вже з 1 січня суттєво зростуть тарифи на газ та електроенергію для населення,

Раніше споживачі, які щомісячно використовували до 100 кВт на годину, сплачували за тарифам 90 копійок за кожен. Хто споживає більше, платив по 1,68 грн/кВт год.

Відтепер усі платитимуть по 1,68 грн/кВт год — незалежно від споживання. 3 1 січня населенню доведеться більше платити і за газ.

«Нафтогаз» підвищує вартість у своєму місячному тарифі на січень до 7,22 грн за кубометр. У грудні ціна складала 6,33 грн за кубометр.

В Україні діє ринок газу й у більшості інших постачальників ціни ще вищі, так у ТОВ «Київоблгаззбут» постачає населенню газ за ціною 9,88 за кубометр з січня 2021 року.

Проте це не кінцева вартість газу, адже після реформи потрібно окремо платити за користування мережами і доставку палива.

Також варта чекати на певне здорожчання вартості централізованого опалення. У грудні 2020 року оптова ціна на природній газ для виробників теплової енергії, який постачає Нафтогаз, зросла до 6103,1 грн за тисячу кубів з 5375,37 грн (без урахування ПДВ та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами).

Ці ціни вплинуть на вартість опалення та інші комунальні платежі у січні 2021 року.

Прийняття абонплати за транспортування газу викликає обурення у населення.

Втілюючи ідею загальної газифікації, мешканці нашої держави, у більшості випадків, за власний кошт замовляли документи, експертизи, здійснювали підключення.

Нічого не змінилось і на сьогодні — при будівництві індивідуального або багатоквартирного будинку необхідна за власний кошт виготовити документацію, прокласти труби, здійснити підключення. Великі магістральні газові мережі будуються за рахунок держбюджету, а отже за рахунок платників податків, а це знову ж за кошти громадян, а не газових магнатів. Тож постає питання: коли газорозподільні компанії будуть платити власникам мереж за використання їхнього майна?

У найвищому законі нашої держави — Конституції — зазначена, що природні ресурси є власністю народу України. Чому тоді нас зобов’язують платити за власне як придбане?

Більш як необґрунтованою є стягнення плати за транспортування навіть за умов, якщо людина газом не користувалася, адже якщо не було фактичного споживання газу, то відповідно і транспортування до цієї конкретної оселі не було. Не можна примушувати людей сплачувати за послугу, яку вона не отримувала. Вимагання плати за це є цілком безпідставним. Це суперечить Закону України «Про захист прав споживачів». На наше переконання ціна рахування націлені не на справедливу оплату наданої послуги, а на ще більше збагачення монополістів – надавача послуги, та призведуть лише до збільшення заборгованості по сплаті, до зубожіння громадян.

Враховуючи вищевикладене, закликаємо негайно вжити всіх заходів щодо зменшення тарифів на природний газ та електроенергію, а також  скасувати плату за транспортування газу як таку, що є грабіжницькою і не ґрунтується на жодних економічних розрахунках. Ми самі власним коштом проклали собі газопроводи та електромережі до домівок і вже заплатили десятки тисяч гривень за ці підключення! Підвищення тарифів це нахабний та цинічний грабунок народу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора