20 лютого – День пам’яті Героїв Небесної Сотні

Дата: 20.02.2021 14:12
Кількість переглядів: 544

Фото без описуРеволюція Гідності стала переломним моментом у новітній історії нашої держави. Її події змінили всіх нас. Уже минуло сім років, а спогади настільки яскраві, наче це було вчора.

У День Героїв Небесної Сотні ми маємо віддати шану тим, хто пожертвував найціннішим заради нашого майбутнього, бо саме 20 лютого 2014 року стало не просто черговою датою офіційної події в календарі, а своєрідною точкою неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством.  За все це не просто стояли люди на Майдані, за це заплачено дуже велику ціну – людські життя.

Герої Небесної Сотні назавжди змінили нашу Україну і самих українців, підняли наш національний і патріотичний дух. Саме завдяки Майдану наша держава довела всьому світові гідність, мужність і тверду волю українців до справедливості. Ціною цього стала смерть сотні невинних людей, які віддали своє життя заради нової України.

З  нагоди річниці вшанування Героїв Небесної Сотні, 20 лютого, біля стели «Слава Героям України» на Алеї Слави в м.Яготині зібрались люди, аби віддати шану Героям, яких ніяка сила не змогла спинити, окрім кулі. Вони загинули, але своє останнє слово сказали: Україна має гідність! 

Біля чорного обеліску представники міської влади, учасники АТО, громадських організацій, військового комісаріату, директори навчальних закладів, громадськість вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих під час Революції Гідності в січні-лютому 2014 року та тих, хто віддав своє життя захищаючи рідну державу.

«Сьогодні ми вшановуємо відвагу, силу духу і стійкість громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи  права людини, європейське майбутнє України. Ці люди – символ громадянської відваги та сили духу нашого народу. Будуючи нову країну, ми повинні пам’ятати, за що загинула Небесна Сотня, та не зрадити ідеали Революції гідності. Ми повинні пам’ятати і не забувати героїчні сторінки нашої непростої історії, коли проливали кров патріоти»,  – зазначила  у своєму виступі міський голова Наталія Дзюба.

Із словами вдячності та побажанням мирного неба і щасливого майбутнього до присутніх звернулись і учасники АТО Валерій Скрипка та Олександр Кудрявський.

До пам’ятного знаку «Слава Героям України» учасники мітингу-реквієму у скорботі поклали квіти та кожний з них згадував той сумний список Небесної Сотні, який відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану.. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 21 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 84 особи, після 21 лютого – ще 18.

Українські Ангели загинули за правду, свободу, незалежність своєї держави, і ціною жертовності показали, що наш український дух є незламним, а народ – нескореним. Захисники нашої Вітчизни поклали душу і тіло на вівтар свободи своєї країни і ми про це повинні завжди пам’ятати. Українська нація – нескорена і вільна.

Небесній сотні, шана й молитви

За чисті душі, що злетіли в небо

Їм шлях високий Боже освяти

І в мирі Господи прийми до себе.

Героїзм українських військових – неоціненний. Вшануймо їхню пам’ять у ці дні, адже саме мужні воїни забезпечують нам мир і щасливе сьогодення.

Наш обов’язок бути гідними їхнього подвигу. Усіма своїми справами стверджувати мир, злагоду та суспільну гармонію на нашій рідній та вільній українській землі. Вічна слава Героям…

І хай знають вороги: нація не зупиняється не перед нічим, захищаючи свою волю і незалежність – і її нічим не здолати! Як говорила поетеса Ліна Костенко «Україна загартована найвищим гартом»!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора