Під час засідання сесії переглянуто договори оренди в ЧАСТИНІ ЗБІЛЬШЕННЯ відсоткової ставки плати за користування землею

Дата: 25.02.2021 18:16
Кількість переглядів: 612

Фото без описуШановні представники Яготинської громади для мене, як міського голови та депутатського корпусу на сьогодні першочергово стоїть питання - наповнити бюджет громади. Наразі потрібні значні кошти для усунення недоліків протипожежної безпеки у освітніх закладах громади та ряд не менш важливих питань, що потребують фінансування.

Щоб поліпшити ситуацію протягом місяця працювала інвентаризаційна комісія по земельних питаннях. Дякуючи всім без виключення керівникам сільськогосподарських підприємств, які з розумінням поставились до проблеми наповнення бюджету громади та підтримали ініціативу членів комісії щодо збільшення орендної ставки за землю.

Але чомусь лише сьогодні, з незрозумілих причин, на засіданні сесії міської ради жваве обговорення викликали земельні питання, адже у порядку денному ряд питань про внесення змін до договорів оренди землі, що укладалися на території колишнього Яготинського району впродовж 2000-2013 років. Зміни стосувалися збільшення розміру плати за користування землею з 2-3% до 6-10% залежно від кількості га. Окремі договори, зокрема ТОВ «ім. А.Г. Кравченка» та ТОВ «Годунівське» у проєкті рішення були поновлені на мінімальний термін визначений законом, а саме 7 років.

В результаті прийнятих рішень плата за користування землями колишнього Яготинського району збільшилась у 2-4 рази.

Дискусія, яку ініціювали ряд громадських організацій, якраз і стосувалися доцільності поновлення договорів оренди.

Зокрема громадський активіст Дмитро Мінайчев пропонував не поновлювати договори з господарствами, а розділити землі між громадянами, оскільки на його думку, після поновлення зазначених договорів, громадяни не зможуть реалізувати своє право. Хоча насправді таке твердження не відповідає законодавству і є його суб'єктивною думкою. 

Під час «діалогу» учасниками дискусії було піднято  ряд гострих питань, а саме:

  • отримання громадянами у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства;
  • використання земель за цільовим призначенням;
  • повного внесення плати за користування землею;
  • створення робочої групи по контролю за використанням землі та включення до складу представників громадськості.

Тож, як підсумок за результатами тривалих обговорень, було вирішено провести зібрання за участі депутатів міської ради, керівників фермерських господарств та громадськості. Запрошуємо всіх до конструктивної розмови 11 березня 2021 року о 15.00 до великої зали засідань Яготинської територіальної громади по вул. Незалежності, 110, 4 поверх.

Без популізму спільно наведемо лад в громаді.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора