До 35-х роковин у Прип’яті відкриється виставка техніки

Дата: 26.04.2021 14:55
Кількість переглядів: 424

Фото без опису26 квітня у Прип’яті відкриють виставку просто неба. Її експонати, не просто стара техніка, це 20 металевих свідків подій 1986 року.

Для ліквідації наслідків Чорнобильської аварії долучалось багато різної за призначенням та потужністю техніки. Її використовували в роботі на ЧАЕС для перевезення вантажу, людей, дезактивації вулиць та будівель Прип’яті.

Роботів, спеціальну дистанційно керовану техніку залучали там, де через радіаційне випромінювання не могла перебувати людина. Проте навіть, техніка не завжди могла впоратись… Адже, рятувальні роботи проводилися під впливом сильного радіоактивного випромінювання. Всю заражену та відпрацьовану техніку відправляли в могильник відходів, чи відстійник радіоактивної техніки. На сьогодні відносно цілими та чистими залишились одиниці.

Аби втілити у життя цей проект, фахівці ДАЗВ доклали чимало зусиль. Спеціальну техніку доставили з майданчиків ЧАЕС, міст Прип’ять та Чорнобиль. Організатори провели дозиметричну перевірку експонатів, аби впевнетися, що рівні опромінення дозволяють проводити екскурсії.

Відвідувачі експозиції зможуть зануритись в атмосферу життя тих важких днів 1986 року. Тут поєдналося болісне минуле, розквіт природи та сьогодення зі сподіванням на майбутнє.

Серед найцікавіших експонатів:

  • установка місцевого провітрювання на базі БелАЗ 7548, яку використовували у дезактивації території зони відчуження;
  • інженерна машина розгородження ІМР-2;
  • розвідувальна хімічна машина «Кашалот»;
  • автомобільна розливна станція АРС-14. Такі станції допомагали проводили дезактивацію техніки, що прибувала до пунктів спеціальної обробки з Чорнобильської атомної станції. Також вони обробляли місцевість, заражену радіонуклідами, та іншу техніку, що працювала в період ліквідації наслідків аварії та пізніше.

За інформацією Урядового порталу

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора