Відпочинок під опорами – ДТЕК Київські регіональні електромережі нагадує правила поводження в охоронній зоні ліній електропередач

Дата: 20.07.2021 13:42
Кількість переглядів: 255

Фото без описуУ Київські області дуже часто лінії електропередач проходять повз водойми, де купаються, рибалять та просто відпочивають люди. Подекуди мешканці області влаштовуються заблизько до ліній електропередач, що є потенційною небезпекою для їхнього здоров’я та життя.  

«ДТЕК Київські регіональні електромережі надійна, відповідальна компанія. Ми постійно нагадуємо мешканцям області про правила електробезпеки, які можуть зберегти їхнє здоров’я та навіть життя. Пам’ятайте, що кожна лінія електропередач має свою охоронну зону, що охоплює як земельну ділянку під опорами, так і повітряний простір навколо. Тож перебувати в цій зоні дуже небезпечно», – розповів керівник департаменту з охорони праці ДТЕК Київські регіональні електромережі Петро Возний. 

Охоронна зона навколо ліній електропередач залежить від класу напруги повітряної лінії та може бути від 2 до 40 метрів. Визначити безпечну відстань можна самостійно. Найлегший спосіб –візуально оглянути опори та перерахувати кількість ізоляторів.   

Розподільчі лінії електропередач напругою  0,4-20 кВ встановлюють на звичайні бетонні, а подекуди й дерев’яні опори. Проводи можуть бути ізольованими або кріпитися на фарфорові лінійні ізолятори. Охоронна зона таких ліній складає від 2 до 10 метрів.

Лінії електропередач напругою 35-110 кВ встановлюють на високі бетонні або металеві опори. Проводи кріпляться на підвісні гірлянди з керамічними або скляними ізоляторами, які нагадують тарілки. Кількість ізоляторів від 3 до 10 в залежності від класу напруги. Охоронна зона таких ліній електропередач –10-25 метрів.     

Лінії електропередач високої та надвисокої напруги 330-750 кВ мають від 14 ізоляторів на гірлянді. Матеріал опор – залізобетон або метал. Охоронна зона – від 30 до 40 метрів.   

Варто пам’ятати, що не тільки доторкання до проводів та інших частин ліній електропередач несе загрозу життя та здоров’ю людини. Ураження електричним струмом від високовольтних мереж можна отримати навіть на відстані 5 метрів. 

Уявіть ситуацію, коли рибалка зростом 1.7 метра проходить під проводами, відстань від яких до землі складає 7 метрів, й несе на плечі вудку довжиною 6 метрів. Навіть якщо вудка не торкнеться проводів – є ризик ураження рибалки електричним струмом. До того ж сучасні вудилища зроблені з вуглепластику, який дуже добре проводить електричний струм. Тож йти з вудкою під лініями електропередач все одно що йти з металевим прутом. Якщо мокра волосінь, під час невдалого закидання вудилища, заплутається за провід, це також може призвести до ураження рибалки електричним струмом.   

Окрім цього біля ліній електропередач не можна запускати повітряних зміїв. Адже нитка може бути зроблена з додаванням металевих волокон та з того  ж вуглецевого волокна, що добре проводить електричний струм.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора