В Яготині буде нове підприємство!

Дата: 17.05.2019 18:06
Кількість переглядів: 5664

Фото без описуОстаннім часом з економічної мапи  міста промислові підприємства лише зникали. Про яготинську індустрію ми здебільшого звикли говорити у минулому часі. Ця  подія, очевидно, має покласти кінець яготинській деіндустріалізації. Мова йде про  створення якісно нового, сучасного, ринково затребуваного заводу з виробництва кукурудзяного крохмалю і продуктів з крохмалю. Кукурудзяний крохмаль та продукти з нього - це продукція з високою доданою вартістю, яка використовується в низці різних інших виробництв - для виробництва комбікормів, в фармацевтиці (для виробництва капсул), косметології, текстилі (для збільшення міцності ниток), у виготовленні паперу, при виробництві органічного  пластику та ще сотні інших продуктів. В 1987 році в Україні працювало 17 заводів з виробництва крохмалю. Згодом більшість з них припинили виробництво чи навіть існування. Нині в Україні створено нові більш ефективні виробництва, які здебільшого покривають внутрішні потреби  ринку. Проте останнім часом спостерігається тенденція зростання імпорту. Якщо в 2013 році на ринок надходило  лише 18% імпортного крохмалю, то в 2018 - му - уже майже 30%.  Разом з тим Україна має оптимальніші умови для нарощування  цих продуктів з тим, щоби  завойовувати зовнішні ринки та задовольняти зростаючий внутрішній попит.

В цьому контексті  майбутнє відкриття нового заводу з виробництва кукурудзяного крохмалю та продуктів з нього в Яготині - подія непересічна. Все це - нові робочі місця, податки до міського бюджету, гідна заробітна плата, комфортні умови для працівників.

Назва нового підприємства - ТОВ «Укрстарч», (з англійської український крохмаль) яке діятиме на території колишнього Яготинського цукрового заводу «Спецтехніка». Антимонопольний Комітет України в 2019 році дав дозвіл на придбання  майнового комплексу для розміщення там потужностей нового виробництва. Його продукція - кукурудзяний крохмаль і крохмалопродукти - буде реалізовуватися в Україні, а також  йтиме на експорт.

В перспективі, коли  завод вийде на максимальну потужність, тут планується створити  близько 200 робочих місць.

«Вже сьогодні ми прийняли на роботу до нас усіх працівників Яготинського цукрового заводу «Спецтехніка» і підняли їм заробітну плату», – говорить директор підприємства Володимир Георгійович Салига.

Фото без опису

Обираючи місце для розташування нового підприємства інвестор, обрав наш колишній цукровий завод, бо ж майже вся технічна і логістична  база на ньому збережена.

На сьогодні  Яготинський цукровий завод чи не єдиний серед усіх колишніх цукрових заводів, де повністю збережено технічну базу. На інших  непрацюючих підприємствах цукрової галузі, розібрані навіть фундаменти і стіни. До того ж, варто відмітити, що тут збережене і сполучення з залізницею, що значно спростить  відвантаження готової продукції  на територію України та її експорт».

Вже цього року планується почати реконструкцію цукрового заводу та запустити лінію з приймання та зберігання зерна кукурудзи, наступного року – монтаж, налагоджування та запуск технологічної лінії з виробництва кукурудзяного крохмалю. Варто відмітити, що Україна нині є одним з лідерів-експортерів зерна кукурудзи (22 млн. тонн). Але, все зерно продається сировиною, Відвантажуючи  не перероблено зерно,  держава і бізнес втрачають значні фінансові ресурси. Адже  варто лише переробити кукурудзу на крохмаль  і ціна продукту зросте в 4 рази.

«Щороку майже весь урожай  кукурудзи, вирощений на Україні, перевозиться в порти та експортується за кордон, на підприємства, що виробляють той же крохмаль, який  Україна могла би виробляти у себе вдома. І вже  готова продукція з українського урожаю завозиться на Україну, але за іншими цінами. Наша мета – аби з зерна, яке вирощеного тут, на нашій землі, виготовлялась українська продукція - зазначає Володимир Георгійович. – Ми прагнемо, аби на українському ринку була продукція українського виробника. А у світі з повагою ставилися до продукції made in Ukraine».

Варто зазначити, що на експорт переважно йде саме  кукурудзяний український крохмаль, обсяги експорту якого за останні два роки зросли майже удвічі.  Значно розширилася і географія поставок. Сьогодні  кукурудзяний крохмаль з України  купують  країни  Близького Сходу, ОАЕ, Саудівська Аравія, Індонезія.  Яготинські виробники крохмалю мають всі шанси стати  помітним фігурантом українських експортерів.  

Плани з завоювання зовнішніх ринків вимагають підвищеної уваги до якості продукції, контроль за якою якість буде відбуватися на кожному з етапів виробництва.  

Зазвичай, при розміщенні нових виробництв в Яготині громадськість хоче почути інформацію щодо їх екологічної безпечності. «Укрстарч» працює відкрито і підприємство буде проходити різні етапи перевірки: громадські слухання, комплексну експертизу проекту, сертифікацію виробництва на предмет відповідності вимогам міжнародним сертифікатам якості ISO і тд. Жителі міста зможуть  пересвідчитися, що підприємство буде екологічно безпечне.

Про те, що підприємство не нестиме ніякої загрози для середовища переконаний і депутат шостого скликання, керівник заводу «Спецтехніка», досвідчений промисловець, який свого часу запам’ятався всім своєю непоступливою і послідовною позицією проти екологічно небезпечних підприємств, Валентин Пісківець. «Підприємство харчової промисловості в принципі не може бути екологічно небезпечним. До того ж на підприємстві застосовуватимуться самі сучасні технології. Я сам живу впритул до заводу і тому особисто перевірив, що технологія безпечна для мене і моєї родини» - зазначає він.

Нове виробництво створює нові  можливості для  розв’язання  цілої низки міських проблем.  Фігурально висловлюючись, навколо заводу що працює, завжди життя розвивається. Бо працююче підприємство - це не лише продукція і обладнання з персоналом. Сучасне, європейське підприємство - це, насамперед, соціально відповідальне виробництво. Як твердить керівник підприємства В.Г. Салига, стратегія  «Укрстарч» ґрунтуватиметься не лише на досягненні високих ринкових результатів, а й  на охороні довкілля та створенні гідних умов та оплати праці для працівників, на  небайдужому ставленні до соціальних проблем яготинської громади. Це також розвиток закладів торгівлі міста, громадського харчування, транспорту, готелів. 

Маємо надію, що мікрорайон, який з радянських часів отримав назву «ЦИНС», завдяки новому виробництву знову поверне собі статус одного з найпрестижніших і найдоглянутіших в місті. Що знову запрацює колишній заводський готель. Що нове підприємство скоро стане однією з візитівок нашого  Яготина.

За інформації головного редактора газети "Яготин - місто моє" (випуск газети № 18 (274) від 17.05.2019 року).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора