Пошук

Дайджест новин Уряду від 19 липня 2018 року

Дата: 20.07.2018 09:30
Кількість переглядів: 513

Без втручання посадової особи: відтепер он-лайн-повідомлення про початок будівельних робіт повністю автоматизовано

19 липня Державна архітектурно-будівельна інспекція разом із Державним агентством із питань електронного урядування, Міністерством юстиції України та координатором проектів ОБСЄ в Україні презентували оновлену електронну послугу із подання повідомлення про початок будівельних робіт.

Перша в Україні повністю автоматизована е-послуга – без втручання посадової особи – стосується будівництва, здійснюваного на підставі будівельного паспорта. До нього належить зведення індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових та дачних будинків заввишки не більше двох поверхів (площею – не більше за 300 м2). Також – господарських будівель та споруд, зокрема, гаражів, розташованих на присадибних, дачних і садових земельних ділянках.

Торік в Україні було розпочато 51 тисячу будівництв на основі будівельного паспорта. А це 75% загальної кількості документів декларативного характеру про початок будівельних робіт.

«Сучасні технології дозволили вперше в Україні запустити е-послугу без втручання посадової особи. Дані з повідомлення автоматично потраплятимуть до реєстру, і громадяни, які будують, на 100% будуть захищені від зловживань як із боку державних службовців, так і з боку недобропорядних забудовників. А ДАБІ зможе гарантувати прозорість, швидкість та доступність надання своїх послуг», – відзначив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Олексій Кудрявцев.

Що змінилося?

Електрона послуга зазнала двох новацій. По-перше, відтепер із поданням такого повідомлення внесення даних до Реєстру дозвільних документів ДАБІ здійснюватиметься цілком автоматично – без участі посадовців. Раніше, незважаючи на декларативний характер послуги, такі повідомлення все ще підлягали попередньому розгляду співробітниками відповідних органів влади.

Проте ключове доопрацювання е-послуги полягає у налагодженні електронної взаємодії з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно Мін’юсту. Тепер громадянин, заповнюючи відповідну електронну форму, не матиме потреби вносити всі дані про свою земельну ділянку власноруч. Якщо зазначити тільки кадастровий номер і натиснути «Запитати дані», вся необхідна інформація відобразиться в електронній формі повідомлення автоматично.

Таке суттєве спрощення мінімізує можливість громадянина припуститися помилки при заповненні е-форми. А це важливо з огляду на те, що повідомлення про початок будівельних робіт може слугувати підставою для оформлення права власності на об’єкт будівництва, в тому числі – недобудову. Що також немалозначно – електронна взаємодія з реєстром Мін’юсту мінімізує ризики махінацій із боку недоброчесних громадян.

«Збільшення кількості онлайн-послуг є одним із пріоритетів державних органів влади. Ми збільшуємо кількісні та якісні характеристики взаємодії всіх реєстрів між собою – не тільки тих, що належать Міністерству юстиції. Крок за кроком ми наближаємося до того, що в майбутньому 90% усіх послуг, які надає держава, будуть електронними. Саме мінімізація спілкування чиновника з громадянами та бізнесом унеможливить будь-яку корупційну складову. Це – світова тенденція. Іншого шляху у нас немає», – зазначила Олена Сукманова, заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації.

Уже доступно 14 електронних послуг у сфері будівництва

Нагадаємо, що Державне агентство з питань електронного урядування разом із Державною архітектурно-будівельною інспекцією та за підтримки координатора проектів ОБСЄ в Україні загалом уже запровадили 14 електронних послуг у будівельній сфері.

«Послуги ДАБІ стали одними з перших в Україні, які наше Агентство перевело в електронний формат. Тепер таких послуг уже понад 50, і всі вони доступні на Урядовому порталі. А до кінця року їхня кількість зросте до 100. Таким чином, у громадян та бізнесу з’явиться більше можливостей не відвідувати державні органи, а отримувати послуги он-лайн – швидко, зручно та прозоро», – відзначив Олександр Риженкоголова Державного агентства з питань електронного урядування. 

Окрім подання повідомлення про початок будівельних робі, до цього переліку електронних послуг у сфері будівництва також належать подання повідомлення про початок підготовчих робіт, реєстрація декларації про введення будинку в експлуатацію, а також – ліцензування будівельної діяльності.

Всі зазначені послуги (окрім ліцензування) стосуються об’єктів будівництва, що за класом наслідків належать до класу СС1. А це сукупно – близько 80% усього будівництва в Україні, в тому числі й приватного. Таким чином, сьогодні громадяни можуть повідомляти як про початок будівництва, так і про його завершення – он-лайн.

За словами Джеффрі Ерліха, старшого спеціаліста координатора проектів ОБСЄ в Україні, переведення регуляторних функцій у сфері економічної діяльності у цифровий формат підсилює дотримання принципів належного урядування та сприяє економічному зростанню, що є також складовими комплексного розуміння безпеки в межах ОБСЄ.

Електронні послуги у сфері будівництва доступні на оновленому Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги», а також – на сайті електронних сервісів ДАБІ e-dabi.gov.ua.

Заходи з відзначення 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України цьогоріч мають відзначатися якнайвищим рівнем, - Павло Розенко

Значимість цьогорічного святкування ювілею Хрещення Київської Русі пов’язане із анонсованою Президентом України можливістю отримання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні. Про це на засіданні Оргкомітету з підготовки та відзначення 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України сказав Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«Цього року виповнюється 1030 років від того часу, як Київська Русь прийняла християнство. Ця історична подія поклала початок нової епохи, коли була створена Київська держава й утвердилася національна духовна традиція. Ми усвідомлюємо значимість саме цьогорічного святкування ювілею Хрещення Київської Русі та очікувань українського суспільства, пов’язаних із анонсованою керівництвом держави можливістю отримання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні», - сказав він.

Павло Розенко нагадав, що у квітні 2018 року, після чергової зустрічі Президента України Петра Порошенка з Вселенським патріархом Варфоломієм, Президент попросив Парламент підтримати його повторне звернення до патріарха Варфоломія. До звернення Президента були додані відповідні звернення ієрархів Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви з проханням про надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні. 19 квітня 2018 року Парламент України підтримав це звернення Президента, а 22 квітня 2018 року Священний Синод Вселенського патріархату видав комюніке, в якому зазначив, що Синод прийняв ці звернення української релігійної та світської влади до розгляду.

«Ювілейне відзначення 1030-річчя Хрещення стане своєрідним показником щодо готовності українського суспільства і держави діяти в єдиному напрямку, об’єднуватися навколо спільних ідей та реалізовувати їх. Тому, враховуючи високий рівень суспільних очікувань та уваги, цьогорічна підготовка та проведення мають відзначатися якнайвищим рівнем», - наголосив Віце-прем’єр-міністр.

Він також зазначив, що на святкування ювілею 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України запрошені іноземні гості, представники православних і католицьких церков світу, зокрема офіційна делегація Вселенського патріархату, представники українських церков у діаспорі.

Нагадаємо, що в ході засідання Оргкомітету Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко доручив правоохоронним органам, зокрема МВС та Нацполіції, гарантувати безпеку громадянам під час заходів з відзначення 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України.

«Ми отримали від релігійних організацій, зокрема УПЦ КП, УАПЦ та громадських організацій, звернення про проведення цілої низки масових заходів в рамках відзначення 1030-річчя Хрещення Русі, насамперед, 28 липня. Я доручаю правоохоронним органам, і звертаю на це увагу МВС і Нацполіції, гарантувати безпеку громадянам під час проведення цих заходів. Потрібно зробити все можливе, щоб уникнути будь-якого загострення, будь-яких провокацій і щоб усі заходи пройшли мирно, конструктивно і показали всьому світу, що українці можуть єднатися і проводити такі заходи спільно і всі разом», - сказав Віце-прем’єр-міністр.

МОН назвало ТОП-5 найпопулярніших спеціальностей та вишів за підсумками подання мільйона заяв вступників

Право, філологія, середня освіта, менеджмент та медицина – наразі саме на ці спеціальності вступники подали найбільше заяв. Про це розповів заступник Міністра освіти і науки Юрій Рашкевич 19 липня 2018 року під час прес-конференції у МОН.

Серед університетів найпопулярнішими у вступників зараз є КНУ ім. Шевченка, ЛНУ ім. Франка, КПІ ім. Сікорського, Львівська політехніка та ХНУ ім. Каразіна.

«Сьогоднішній день можна вважати екватором вступної кампанії – тиждень подачі заяв вже позаду і тиждень ще попереду, їх прийом триватиме до 18-ї години 26 липня. До 18-ї години 25 липня буде відкрита реєстрація електронних кабінетів. А вже 1 серпня відбудеться оприлюднення рейтингового списку вступників», – повідомив Юрій Рашкевич.

Він наголосив, що база, через яку відбувається реєстрація електронних кабінетів, працює бездоганно і жодного критичного збою за цей час в її роботі не було.

«Робота триває в штатному режимі. Якщо навіть бувають невеликі порушення, вони оперативно усуваються. Комунікація як зі вступниками, так і з приймальними комісіями налагоджена добре. Працюють «гарячі лінії» та електронні скриньки МОН та Інфоресурсу, для операторів ЄДЕБО створена окрема група в соціальній мережі, де можна швидко та напряму вирішити всі питання», – зазначив заступник Міністра.

Загалом на ранок 19 липня вступники подали до вишів майже мільйон заяв на бакалавра, магістра та молодшого спеціаліста. З них більше половини – близько 600 тис. заяв – подані в електронному вигляді.

Електронні кабінети зареєстрували вже 151 тис. вступників – це понад 90% відсотків від очікуваної цього року кількості. З них 130 тис. вже подали електронні заяви.

«Середня кількість заяв, яку на сьогодні подали вступники – 4. Згідно з Умовами прийому кожен вступник може подати на бюджет до 7 заяв. Тобто скоріше за все більшість вступників чекають останніх днів вступної кампанії, щоб залежно від ситуації, рейтингових списків подати заяви, що залишилися. У підсумку тільки на бакалавра ми очікуємо близько мільйона заяв», – відзначив Юрій Рашкевич.

Нагадуємо, що раніше МОН оприлюднило розподіл держзамовлення на кожну спеціальність та  виш.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора