Пошук

Н.ДЗЮБА: «Я не знаю напевно, в якому складі буде створено Яготинську міську об’єднану громаду, але я знаю точно: вона буде представляти інтереси кожного її жителя»

Дата: 29.07.2019 12:23
Кількість переглядів: 3762

Поняття «децентралізація» увірвалися у наше життя практично пять років тому. Вже довгий час ми обговорюємо плюси та мінуси прийдешньої реформи та морально налаштовуємось на європейські стандарти життя.

Перші кроки ще 5 років тому було здійснено, а саме на законодавчому рівні - у грудні 14-го було прийнято зміни до Податкового та Бюджетного кодексів, а в лютому 2015–го був прийнятий Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Таким чином уряд та парламент зробили перший крок у напрямку децентралізації.

Тож зараз прийшов час робити наступні два кроки – передати повноваження громадам та змінити адміністративно- територіальний устрій. Саме вони є найбільш складними та довготривалими, оскільки успішність і оперативність цього процесу залежить від єдності громадської думки, готовності суспільства на всіх рівнях діяти злагоджено й цілеспрямовано. Сьогодні наша розмова про деталі процесу реформування на Яготинщині  з міським головою Н.М. Дзюбою.

- Наталю Миколаївно, в п’ятницю, 19 липня, в приміщенні Яготинського РБК так званою «ініціативною групою» проводилися громадські обговорення «щодо добровільного створення єдиної територіальної громади Яготинського району». Як Ви прокоментуєте цей захід?

- Знаєте, я завжди підтримувала і підтримую ініціативу. Як в роботі так і громадському житті. Але ініціатива, як і критика, повинна нести в собі конструктив, конкуренцію думок і пропозицій, різне бачення розвитку того чи іншого питання і, звичайно, покращення життя кожного з нас. Децентралізацію не можна розуміти тільки як процес передачі повноважень центральної влади органам місцевого  самоврядування – це лише маленька частинка складного механізму.

Все визначається готовністю місцевої громади, депутатського корпусу, у тому числі міського голови, взяти на себе відповідальність за свою долю і майбутнє своїх дітей, онуків та краю, де ти народився і живеш.

В нашому випадку ініціатива, крім всього іншого, має ще й відповідати вимогам законодавчих актів, якими врегульовано процес добровільного об’єднання громад та економічним інтересам жителів громад, що об’єднуються.

Я не буду навантажувати вас юридичними термінами, скажу лише, що відповідно до статті 5 Закону України «Про добровільне об’єднання громад», ініціаторами добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст можуть бути  члени територіальної громади в порядку місцевої ініціативи.

Але відповідно до статті 9 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», члени територіальної громади мають право ініціювати розгляд будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування виключно у раді. Наголошую, розгляд в міській  раді.

Ви напевно запитаєте, чи ініціювали члени цієї так званої «ініціативної групи» розгляд питання щодо створення єдиної територіальної громади у складі всього Яготинського району перед Яготинською міською радою?

Відповідь – ні, не ініціювали. Крім того, що частина членів «ініціативної групи» взагалі не знала про своє членство в ній.

Висновків напрошується два. Перший: «ініціативна група» не досконально знайома з законодавчими актами, що регулюють процедуру добровільного об’єднання. Другий: кінцевою метою такої «ініціативи» є намагання, комусь на догоду, сформувати серед жителів сільських населених пунктів району негативну громадську думку про депутатів міської ради та міського голову.

- Скажіть, а як Ви вважаєте, які перспективи має об’єднання в складі всіх населених пунктів району?

- Перш за все я закликаю всіх заспокоїтись, адже об’єднання громад має ґрунтуватися на принципі створення спроможної, самодостатньої громади, яке забезпечить наближення якісних адміністративних послуг до її мешканців. Я, як і депутати Яготинської міської ради, в першу чергу представляю інтереси жителів міста Яготина.

Всі ми повинні зрозуміти, що господар – це конкретний житель цього місця і краю. І якщо ми не будемо намагатися жити так, щоб було краще у конкретній родині, селі, місті і в нашій країні, то ніяка децентралізація нам не допоможе. Тому, приймаючи рішення про об’єднання, міський голова, кожен депутат міської ради повинен усвідомлювати, представником якої громади він є, розуміючи, що його обрали жителі міста, і саме їх інтереси повинні бути наріжним каменем його роботи.

На даний час, порівнюючи досвід громад, де побували представники міської ради, а це - 12  об’єднаних громад в 5 областях України, ми для себе зробили висновок – реально спроможною територіальною громадою є невелика громада в складі міста та прилеглих сільських рад.

Наголошую такий висновок ми зробили для свого міста – своїх жителів.

Принагідно я хочу запитати: а який висновок зробили для себе голови сільських рад і чим вони при цьому керувалися? Яке вони мають бачення розвитку своїх громад? Ґрунтовне, не кимось нав’язане «згори»?

Хочу нагадати, що Яготинська міська рада раніше виграла грант, до речі, єдина в Київській області, і в нас проводилися семінари-тренінги «Об'єднана громада – нові можливості» в рамках проекту «Організаційно-консультаційний супровід створення та формування засад розвитку Яготинської об'єднаної громади», який здійснювався в рамках програми Європейського Союзу «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні». Ми всіх сільських голів гостинно запрошували до участі в роботі семінару. Які пропозиції, думки чи бачення було висловлено ними тоді з приводу об’єднання?

Окрім того у цьому році в червні в місті Яготині  відбувся публічний захід «Містечко Децентралізації», програма якого включала в себе інформаційно-просвітницьку діяльність, обмін досвідом, розважальними форматами. Захід залучив  і об’єднав людей усіх соціальних і вікових груп доступним і цікавим шляхом. Але головне, навколо чого точилися дискусії: або один район – одна громада, або кілька ОТГ в межах району.

Щодо району. Шановні друзі, якщо ми позиціонуємо себе, як патріоти нашого району, то мабуть варто звернути увагу на те, що Яготинський район не передбачено як адміністративно-територіальну одиницю субрегіонального (район) рівня Київської області.

За пропозицією Департаменту містобудування та архітектури Київської обласної ради, Яготинський район входитиме до складу Переяслав-Хмельницького району з центром в місті Переяслав-Хмельницький, а за пропозицією Мінрегіонбуду до складу єдиного Лівобережного району з центром в місті Бровари. І саме на цьому рівні йде дискусія, куди нас приєднають і де буде центр району. Можливо варто про це поговорити?

Я не хочу і не буду давати нікому оцінок, але відповідальні особи районного рівня мали хоча б пояснити громаді: чому Переяслав-Хмельницький, а не Яготин? Де буде знаходися Лікарня інтенсивного лікування першого рівня? Як в такому випадку бути жителям віддалених сіл? Чому не відстояли район, або хоча б Яготин, як його центр?

- Як надалі відбуватиметься процес створення Яготинської громади і що зроблено на даному етапі?

- 3 липня цього року до мене як до міського голови звернулося 10 депутатів, що становить більше ніж 1/3 від загального складу Яготинської міської ради (ред. - Лавріненко О.О., Лугіна Т.В., Кудрявський О.М., Галас С.В., Рубанчук Т.І., Басанець М.М., Дворецька Т.В., Вознюк В.Ф., Білиця В.Л., Чорнобай І.А.). з ініціюванням створення Яготинської міської об’єднаної громади.

4 липня депутатами Яготинської міської ради прийнято рішення звернутися з пропозицією щодо розробки та схвалення змін до Перспективного плану формування територій громад Київської області», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.11.2015 № 1206 щодо створення Яготинської міської об’єднаної територіальної громади у складі Яготинської міської ради (м. Яготин, с. Червоне Заріччя, с. Соколівщина); Засупоївської сільської ради (с. Засупоївка, с. Григорівка, с. Федорівка); Кулябівської сільської ради (с. Кулябівка, с. Тужилів, с. Шевченкове); Супоївської сільської ради (с. Супоївка, с. Дзюбівка, с. Озерне, с. Черкасівка); Райківщинської сільської ради (с. Райківщина, с. Розумівка, с. Рокитне); Двірківщинської сільської ради (с Двірківщина, с Воронівщина, с Кайнари с-ще Черняхівка); Ничипорівської сільської ради (с. Ничипорівка, с. Трубівщина); Панфильської сільської ради (с. Панфили), з адміністративним центром – м. Яготин.

13 серпня цього року, о 17 год. 00 хв. в Яготинському районному будинку культури відбудуться громадські слухання з приводу об’єднання в такому форматі.

Сьогодні ми не можемо впевнено сказати чи підтримають яготинці таку ініціативу, можливо наші жителі висловляться за інші формати об’єднання. А можливо жителі міста вирішать, що до проведення адміністративно-територіальної реформи об’єднання не потрібно проводить взагалі в зв’язку з тим, що уряд обіцяє з 1 січня 2020 року прирівняти міста районного значення до центрів об’єднаних громад, передавши їм повноваження. Я не виключаю і таких варіантів.

Наразі навіть серед депутатів міської ради ведуться розмови про економічну доцільність об’єднання з двома, трьома суміжними сільськими радами. Я хочу, щоб кожен з вас зрозумів, що об’єднання – це не тільки спільна територія. Це ремонт і утримання доріг, благоустрій територій, це і всі навчальні заклади, і лікарня, соціальний захист кожного жителя… І цей перелік можна продовжити. На це все нам потрібно заробити кошти, і ніхто за нас це не зробить.

Відтак, лише показавши реальний стан речей, економіку, бюджет та почувши з цього приводу думку більшості Яготинської громади, будемо розуміти в якому напрямку нам рухатися далі.

- А як бути сільським радам, яким за результатами громадських слухань ви не запропонуєте об’єднання?

- Тут є два шляхи розвитку ситуації. Один з них: після створення Яготинської міської об’єднаної територіальної громади, сільські ради, які стануть з нею суміжні, наприклад Сотниківка, Сулимівка, Черняхівка, (ред. - залежно від того хто в результаті ввійде до складу об’єднаної громади), можуть запропонувати Яготинській громаді об’єднання. І тут знову все вирішуватиме думка громади.

Інший шлях: сільські громади, зваживши власні ресурси та потенціал, можуть об’єднатися у декілька самостійних самодостатніх сільських громад.

- А як в такому випадку бути з медициною, освітою, закладами культури, які знаходяться в місті Яготині?

- Вони залишаться такими ж, а можливо і ще більш доступними для жителів сільських населених пунктів. Крім того, внаслідок отримання додаткових джерел надходжень, в них з’явиться нові можливості, розвивати власну інфраструктуру.

- За рахунок чого?

- За рахунок того, що об’єднанні громади отримають таку важливу складову наповнення бюджету, як податок з доходів фізичних осіб та гарантованої Законом державної фінансової підтримки у вигляді субвенцій на формування відповідної інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку такої територіальної громади.

Об’єднання жодним чином не відобразиться на доступності закладів охорони здоров’я для жителів сільських населених пунктів Яготинського району. Я  це знаю не з гасел, а з практики об’єднання громад в Україні, розуміння податкового, бюджетного законодавства та законодавства в галузі охорони здоров’я.

Тож наостанок, я закликаю всіх: давайте будемо дотримуватися в своїй діяльності вимог Закону, незалежно від того, чи ми представляємо орган місцевого самоврядування, орган державної влади, чи представників місцевої ініціативи.

Якщо ми хочемо побудувати справді спроможну громаду, ми маємо дуже зважено і ретельно підійти до цього питання, розуміючи його складність і тонкощі. Це далеко не той випадок, коли достатньо поверхневих знань та гучних закликів. Від нашого спільного, подекуди не простого рішення, буде залежати, яким шляхом розвитку піде об’єднання громади. Шляхом успіху та процвітання чи шляхом популізму та порожніх обіцянок, які не підкріпленні власними можливостями.

Я не знаю напевно в якому складі буде створено Яготинську міську об’єднану громаду, але я знаю точно: вона буде представляти інтереси кожного її жителя. А останнє слово завжди залишається за громадою.

Спілкувалась головний редактор газети «Яготин – місто моє» Яна Ревенко

За матеріалами газети «Яготин – місто моє»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора