Пошук

Перші кроки вирішення проблеми збереження водного плеса міста Яготина

Дата: 26.08.2020 12:26
Кількість переглядів: 3201

Фото без описуЗа ініціативи міського голови Наталії Дзюби відбулася ділова зустріч із фахівцями Національного наукового центру «Інституту землеробства НААНУ» для апробації проекту з відродження природного середовища, а саме комплексне відновлення басейнів річок, що знаходяться на території міста Яготина.

Метою є відновлення гідрологічного режиму та санітарного стану басейну річок Малий, Великий Супій та Іржавець, а саме: виконання комплексу заходів по очищенню від замулення, створення водного потенціалу та рекреаційної зони.

Науковим співробітником інституту Едуардом Дегодюком була проведена агроекологічна експертиза берегів річок.

«Розчищення русел водотоків має відбуватися у двох напрямках: по-перше, це має бути розчищення від замулення, яке сягає 1,5-2 метри, сміття, гілок та вичищення надлишкової рослинності тощо. розчищення надмірно замуленого русла з вийманням мулу потребує розробки проектної документації та певних витрат. Для оптимізації зарегульованості водотоків необхідно провести інвентаризацію гідроспоруд на малих річках з визначенням їх власників та законності їх створення. Приведення у належний санітарний стан та проведення благоустрою джерел, є необхідним для запобігання забруднення води річок», – розповів академік Європейської академії природних наук Едуард Григорович.

Тож розпочато перші кроки для приведення річок на території міста у відповідний стан. Поліпшення гідрологічного режиму річок Яготинщини можливе шляхом розчищення русел малих річок, оптимізації зарегульованості водотоків; приведення в належний санітарний стан та проведення благоустрою джерел. Для цього потрібно перш за все розробити проектну документацію та паспортизацію річок.

Фінансування даних заходів можливе за рахунок усіх джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України.

Обсяги фінансування заходів за рахунок коштів бюджету міста щороку визначаються відповідальними виконавцями та затверджуються у відповідних міських цільових програмах.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора