Пошук

Розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу

Дата: 17.01.2017 14:06
Кількість переглядів: 648

03 січня 2017 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про Вищу раду правосуддя» відповідно до якого внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». 

05 січня 2017 року набрали чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», внесені з метою розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу (захист та здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру). 

Насамперед, йдеться про: 
- внутрішньо переміщених осіб; 
- осіб, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб; 
- особи, які перебувають під юрисдикцією України i звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». 

Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань. 

Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості: 
- по-перше, особа матиме право на безоплатну правову допомогу, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів; 
- по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер. 

Внесені зміни враховують об’єктивну потребу у забезпеченні доступу до безоплатної правової допомоги особам, які мають дохід, що дорівнює прожитковому мінімуму або навіть більше, проте є недостатнім для самостійної оплати правових послуг. Крім того, прийняті зміни зроблять особу незалежною від доходів інших членів сім’ї у питанні звернення за безоплатною правовою допомогою. Насамперед, це уможливить звернення за такою допомогою осіб, законні інтереси та права яких порушуються в сім’ї. 

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна у відділі “Яготинське бюро правової допомоги” Броварському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який надає не тільки безоплатну вторинну правову допомогу визначеним категоріям осіб, а й безоплатну первинну правову допомогу (юридичні консультації, роз’яснення) усім бажаючим особам, які звернулися до Бюро. Звертайтесь за адресою: м. Яготин, вул. Незалежності, 116. тел. (097) 003-21-35.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора