Пошук

Дайджест новин Уряду від 25 червня 2018 року

Дата: 25.06.2018 16:17
Кількість переглядів: 669

Питання забезпечення ліками треба обговорювати мовою доступності, а не мовою грошей, – Глава Уряду

Питання забезпечення українських пацієнтів у лікувальних закладах та в аптеках треба обговорювати мовою доступності і забезпечувати цю доступність, а не мовою грошей, коли будуються усілякі схеми, накручуються ціни на ліки і ведуться закупівлі ліків, які є в наявності в лікарнях. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час розширеної наради щодо забезпечення громадян лікарськими і медичними виробами.

Глава Уряду нагадав, що за останній час Уряд схвалив одразу декілька важливих рішень у сфері забезпечення ліками. Серед них – спрощення системи ліцензування для препаратів, які мають сертифікати якості європейського та американського рівнів, а також започаткування програми «Доступні ліки», яка зараз має поширюватися на всі без винятку населені пункти України.

«Ми визначили серйозний ресурс на закупівлю ліків і перейшли на систему закупівель через міжнародні організації. І одночасно почали знищувати схеми, які десятиліттями були годівницею для тих, хто був задіяний в цих схемах», - сказав Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр запевнив, що існуючі зараз міфи щодо закупівлі ліків – це реакція «схемщиків» на політику наведення ладу. Але попри таку протидію, план дій буде продовжено. І окрім закупівель, змін зазнає і система забезпечення медичних закладів.

«Маємо випадки, коли ліки на складах є, а пацієнтам виписують, що вони мають придбати – в тому числі й те, що є. Потреба в ліках незрозуміла, реєстру наявності ліків не було. Зараз завдання – з’ясувати цю потребу і 100 % потреби в якісних ліках задовольнити. В межах наявних фінансових ресурсів ми зможемо забезпечити лікарні максимально потрібним переліком», - сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що всі спроби протидіяти урядовим програмам сьогодні – це намагання відновити старі схеми закупівель ліків і популізм, який, можливо, грунтується «на намаганні сподобатися». «Ані першого, ані другого я не допущу. Можу допустити тільки те, аби ліки закупалися за оптимальними цінами, аби люди отримували доступ до лікування. Давайте говорити мовою доступності, а не мовою грошей», - додав Глава Уряду.

Глава Уряду виступає за продовження практики використання прозорої системи закупівлі ліків

Україні потрібно продовжити практику використання прозорої системи закупівлі ліків через міжнародні організації, започаткованої Урядом, оскільки вона дозволяє не тільки економити кошти і закуповувати якісні препарати, а й рятувати життя хворим з хронічними чи смертельними хворобами, які потребують постійного прийому препаратів. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час розширеної наради щодо забезпечення громадян лікарськими і медичними виробами.

Під час наради її учасники відзначили, що руйнування закупівельних правил, що роками існували і лише підживлювали корупцію, дало змогу рятувати тисячі людей, які раніше не мали доступу до препаратів з різних причин.

«Зараз нам потрібні прозорі закупівлі – за світовими стандартами відкритості. Тут йдеться не тільки про гроші. Тут про життя!» - сказав Прем’єр-міністр.

До 1 вересня всі лікарні мають оприлюднити інформацію про наявні ліки, - Глава Уряду

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вимагає від керівників обласних та міських управлінь охорони здоров’я, а також керівників лікувальних закладів до 1 вересня організувати можливість висвітлення на своїх сайтах інформації про наявність ліків з подальшим щотижневим її оновленням. Про це Глава Уряду сказав під час розширеної наради щодо забезпечення громадян лікарськими і медичними виробами.

«Все, що забезпечено по ліках, щотижнево має бути доставлено до людини. Система має працювати, як годинник, і це відповідальність не тільки Уряду, а й місцевих адміністрацій. В регіонах не так багато лікарень, навести порядок можна. Уряд готує рішення про серйозний аудит в ревізію ситуації. Починайте діяти активно, - сказав Глава Уряду. - До 1 вересня всі лікарні мають оприлюднити інформацію про наявні ліки, а далі – щотижневе її оновлення».

В’ячеслав Кириленко взяв участь у відкритті Міжнародного конгресу україністів

Сьогодні, 25 червня, Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко взяв участь у відкритті ІХ Міжнародного Конгресу україністів, що відбувся  у колонній залі Київської міської державної адміністрації. У заході також взяла участь Міністр освіти і науки Лілія Гриневич, представники Адміністрації Президента України, Президії НАН України, науковці.

В’ячеслав Кириленко привітав учасників конгресу від імені Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та  Уряду. А також особисто побажав  науковцям успіхів у  роботі  конгресу.

У своєму виступі Віце-прем’єр-міністр наголосив на актуальності  розвитку та підтримки з боку держави гуманітарної науки в Україні, зокрема українознавства.

Крім того, він зазначив, що під час агресії Росії проти України  україністика  перестала бути  лише науковими розвідками: «Гуманітарне знання,  скероване на те,  щоб українці пізнали самих себе, скероване на розширення знання і розуміння  української національної ідентичності, давно перестали бути лише науковою роботою. А це робота на зміцнення національної безпеки України. Українознавці, україністи – учасники боротьби на фронті боротьби за нашу ідентичність, за нашу незалежність», - сказав Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко.

іжнародний конгрес україністів триватиме до 28 червня, у роботі наукового форуму беруть участь близько 600 українських та зарубіжних вчених-гуманітаріїв.

Довідково

Міжнародна асоціація україністів заснована 1989 року в Італії. Головне завдання цієї асоціації – сприяння відновленню  та розвиткові українознавства, збереження пам’яток історії та культури, поширення знань про культуру і науку українського народу в світі, координація діяльності національних асоціацій в різних країнах.

Вступ 2018: 25 і 26 червня впродовж години кожен охочий зможе протестувати реєстрацію електронного кабінету та подання заяв

Напередодні вступної кампанії, 25 і 26 червня, вступники, їхні батьки та будь-хто охочий зможе протестувати електронні кабінети, через які відбуватиметься подання заяв до вишів. Ця можливість буде відкрита на сайті

http://ez.osvitavsim.org.ua/ з 15:00 до 16:00 у зазначені дати.

Тестування проводиться для того, щоб перевірити роботу системи ЄДЕБО в умовах пікового навантаження та завершити її  останні налаштування. Також  вступники зможуть потренуватись у реєстрації кабінетів та подачі заяв.

Для цього потрібно:

1) увійти на сайт http://ez.osvitavsim.org.ua/;

2) на головній сторінці сайту перейти за посиланням: «Генерація даних для тестування реєстрації електронного кабінету вступника та подання заяв»;

3) на сторінці генерації даних ознайомитись та виконувати покрокову інструкцію.

Тестові електронні кабінети будуть створюватись з використанням реально неіснуючих даних (ПІБ, дані атестата про повну загальну середню освіту та сертифіката ЗНО).

Нагадаємо, що вступники мають самостійно рахувати середній бал атестата, а приймальні комісії – перевіряти правильність обрахунку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора