Не спалюйте листя!

Дата: 25.03.2019 16:35
Кількість переглядів: 562

Фото без описуЯготинська міська рада нагадує, що спалювання листя на подвір’ях є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану у місті. Зокрема, багато людей страждають від алергії на дим, тому з початком весни суттєво зростає захворюваність.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. Разом з димом в повітря вивільняються пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року. Нерідко разом з листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа та оксиди сірки, останні викликають респіраторні захворювання. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини.

Подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти збудникам захворювань.

Окрім безпосередньої шкоди людському здоров’ю, спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка; руйнується ґрунтовий покрив (вигоряють рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми), відбувається збіднення ґрунту; знищується насіння і коріння трав’янистих рослин; пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; в 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.

Крім того, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки; зростає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків; погіршується видимість на дорогах, збільшується частота ДТП.

Спалювання рослинних залишків є не лише прямим порушенням Правил благоустрою та утримання територій у місті Яготині, затверджених рішенням сесії Яготинської міської ради від 26.06.2014 № 2614-48-VI, а й низки нормативно-правових державних актів: Конституції, Законів, Правил.

Вищезазначені дії передбачають притягнення до адміністративної відповідальності відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (накладення штрафу на громадян від десяти /170 грн./ тдо двадцяти н.м.д.г. /340 грн./ і на посадових осіб - від п'ятдесяти /850 грн./ до сімдесяти н.м.д.г. /1190 грн./

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти /340 грн./ до сорока н.м.д.г. /680 грн./ і на посадових осіб - від сімдесяти /1190 грн./ до ста н.м.д.г./1700 грн./

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора