Пошук

Уряд України інформує

Дата: 26.07.2018 17:15
Кількість переглядів: 651

Уряд удосконалив порядок надання окремих видів державних соціальних допомог та спростив процедуру для громадян

Урядом внесено зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України. Зокрема, приведено чинне законодавство в частині соціального захисту осіб з інвалідністю у відповідність до офіційного перекладу Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї та запровадження європейській стандартів у цій сфері.

Крім того, передбачено спрощення процедури призначення державних допомог для громадян за фактичним місцем проживання.

Так, якщо раніше при зверненні за призначенням допомоги за місцем фактичного проживання, яке відмінне від зареєстрованого місця проживання, заявник мав надати довідку органу соціального захисту населення про неотримання зазначеної допомоги за місцем реєстрації, то відтепер, завдяки спрощенню механізму отримання допомоги, громадяни позбавлені необхідності збирати довідки.

Разом із тим, з метою цільового використання бюджетних коштів органи соціального захисту населення за допомогою інформаційних систем зможуть отримувати інформацію щодо неотримання заявниками державних допомог в різних регіонах України.

Черг на персоналізацію документів більше немає – закордонні паспорти видають вчасно по всій Україні

Чергу на персоналізацію закордонних паспортів на Поліграфкомбінаті «Україна» повністю ліквідовано – документи видаються у встановлені законодавством строки – протягом 7 та 20 робочих днів в залежності від суми оплаченого адміністративного збору – про це розповів Голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк під час брифінгу 26 липня.

Протягом останніх 2 років у всіх областях України було суттєво збільшено потужності з оформлення паспортів: у підрозділах міграційної служби кількість робочих станцій для оформлення біометричних документів збільшено більш як у три рази, крім того понад 80 центрів надання адміністративних послуг за сприяння міграційної служби розпочали прийом заяв громадян на оформлення ID-карток та закордонних паспортів.

На Поліграфкомбінаті «Україна», у січні 2018 року запроваджено додаткову лінію персоналізації документів, що дозволило більш як у два рази збільшити кількість закордонних паспортів, які підприємство персоналізує щодоби.

Безпрецедентні заходи, яких було вжито після різкого зростання попиту на закордонні паспорти починаючи від запровадження безвізового режиму ЄС для України, дозволяють сьогодні оформлювати щодня понад 20 тисяч закордонних паспортів та понад 5 тисяч ID-карток. При цьому у населених пунктах, де місцева влада запровадила прийом заяв на оформлення біометричних документів у центрах надання адмінпослуг (ЦНАП), черги на оформлення на сьогоднішній день практично відсутні.

Загалом починаючи з січня 2015 року в Україні було оформлено близько 9,5 млн біометричних паспортів для виїзду за кордон, за якими українці можуть подорожувати до країн ЄС без віз.

Після запровадження безвізового режиму ЄС для України попит на закордонні паспорти зріс у кілька разів, що спричинило не лише черги на оформлення документів, але й чергу на персоналізацію паспортів виробником – Поліграфкомбінатом «Україна» – траплялися затримки у видачі документів.

Уряд залишив незмінною ціну на газ для населення до 1 вересня

Уряд продовжив дію постанови №187 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» до 1 вересня 2018 року. Відповідне рішення схвалене на засіданні Уряду у четвер, 26 липня. Відповідно до документу, ціна на газ для населення залишається незмінною.

Нагадаємо, питання ціноутворення на газ для населення є однією з ключових тем переговорів України з Міжнародним валютним фондом. Переговори наразі тривають. В Уряді України наголошують, що ціна на газ - надто чутлива тема, аби підходити до її вирішення виключно математичним способом.

Статутний капітал Фонду енергоефективності збільшено до 1,6 млрд грн, - Геннадій Зубко

«Ми забезпечили фінансову основу для роботи Фонду енергоефективності, збільшивши його статутний капітал до 1,6 млрд грн. Ці кошти були закладені у Держбюджеті на 2018 рік. Це дозволить запустити повноцінну роботу Фонду, а також впровадження його програм з енергоефективності у житловому секторі», - про це на засіданні Уряду повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи прийняття відповідної постанови.

«Крім бюджетних коштів, програми фонду співфінасуватимуться міжнародними партнерами. Протягом року ми прийняли потужну правову основу для запуску масштабної термомодернізації житлового сектору за допомогою Фонду енергоефективності. 9 необхідних постанов КМУ, які регламентують роботу Фонду, підписано 3 міжнародних угоди щодо фінансування та створення мультидонорського фонду, скоординована підтримка донорів – ЄС, GIZ, IFC, Світовий банк, ПРООН. Розроблено «hand book» - операційний посібник для ОСББ. Це дозволить пришвидшити практичну роботу Фонду ЕЕ і реалізацію його програм. Найближчим часом буде розпочато процедуру конкурсного відбору членів наглядової ради Фонду. Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь у конкурсі», - наголосив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, 24 липня офіційно було зареєстровано державну установу «Фонд енергоефективності України» як юридичну особу та призначено в.о. директора Фонду енергоефективності - Юлію Головатюк-Унгуряну.

Уряд затвердив умови укладання трудових договорів із членами наглядової ради ПАТ “Укрзалізниця”

26 липня Кабінет Міністрів України затвердив умови укладання цивільно-правових та трудових договорів із незалежними членами та представниками держави, які входять до наглядової ради ПАТ “Укрзалізниця”.

Як відомо, порядок здійснення своїх функцій, а також оплати праці членів наглядових рад державних підприємств здійснюється згідно зі статутом підприємства, положенням про наглядову раду підприємства та укладеними трудовими договорами. Договір укладається окремо з кожним членом незалежної наглядової ради.

За рішенням Уряду повноваження на підписання цивільно-правових договорів із членами наглядової ради надаються в.о. Генерального директора ПАТ “Укрзалізниця”.

Також, у зв’язку з обранням нового складу наглядової ради ПАТ “Укрзалізниця”, Уряд скасував дію низки попередніх розпоряджень щодо призначення представників держави у складі наглядової ради товариства.

Довідково

Згідно з рішенням Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 року про зміни до Регламенту Кабінету Міністрів України Уряд зобов’язав Мінекономрозвитку здійснювати підготовку проектів актів КМУ, які пов’язані з управлінням державними компаніями, що перебувають у підпорядкуванні Кабінету Міністрів України. Мінекономрозвитку забезпечує технічну функцію з підготовки проектів нормативно-правових актів для подальшого внесення у встановленому порядку на розгляд Уряду.

Створюємо публічну базу даних про оснащеність будинків лічильниками, - Геннадій Зубко

Мінрегіон запроваджує моніторинг стану оснащення будівель лічильниками та процедуру обміну інформацією між органами влади. В Україні з’явиться доступна, прозора та публічна база даних про оснащеність лічильниками тепла та води. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи прийняття Урядом відповідної постанови.

Документ розроблений на виконання закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

«Ми наводимо лад у системі обліку тепла і води у будинках. Якщо раніше не було чітких зобов’язань у органів місцевої влади подавати інформацію про кількість встановлених в регіонах будинкових вузлів комерційного обліку, то тепер ми встановлюємо такі зобов’язання, запроваджуємо моніторинг. Він буде публічним, кожен зможе перевірити інформацію, яка щомісяця оприлюднюватиметься на сайті Держенергоефективності.

Крім того, у разі виявлених порушень щодо строків встановлення лічильників, їх заміни або невідповідності технічним регламентам, Держенергоефективності зобов’язане передати цю інформацію до Держпродспоживслужби для подальшого притягнення порушників до адміністративної відповідальності. Тобто з’являється інструмент контролю виконання монополістами закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Ще одна важлива складова повноцінного обліку води та теплової енергії, завдяки якому споживачі платитимуть лише за спожиті ресурси, а не за нормами», - наголосив Геннадій Зубко.

Кабмін запроваджує процедури електронних торгів на ліцензії на користування надрами, – Прем’єр-міністр

Кабінет Міністрів України запроваджує процедуру електронних торгів ліцензіями на користування надрами, передусім газовидобутку, а також формалізує рішення щодо запуску роботи Фонду енергоефективності. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

Він наголосив, що стверджувати незалежність, передусім енергетичну – надважливе завдання. Прем’єр-міністр нагадав, що Україна, яка має великі запаси в надрах, завжди купувала газ в Росії. Колишня влада прихиляла коліна, в той час коли свої надра буди закриті, занедбані і корумповані.

«Наша мета - відкрити геодані, дати можливість приходити бізнесу на основі прозорих аукціонів і добувати газ, аби ми відмовилися від імпорту. Як відмовимося - знизимо ціни і не будемо перебувати під впливом імпортних цін, - сказав Глава Уряду. - Ми приймаємо рішення про відкриття даних, про запровадження аукціонів. У нас вже підготовлені 44 ділянки запасом 150 млрд кубометрів газу, які потребують інвестицій, технологій, де будуть працювати українці, і ми зможемо забезпечити незалежність від будь-якої держави».

Одночасно, наголосив Володимир Гройсман, Уряд схвалює рішення щодо остаточного запуску роботи Фонду енергоефективності – ключового інструменту політики ефективного споживання ресурсів і, відтак, економної їх оплати.

«Рішення так само буде впливати на наш енергетичний успіх», - зауважив Володимир Гройсман.

Окремо він звернув увагу на реалізацію програми удосконалення державних вугільних шахт, які також мають стати складовою державної політики енергетичної незалежності.

«З прийняттям всіх заявлених рішень ми наближаємося до енергонезалежності і помірних цін на енергоносії всередині країни, - додав Прем’єр-міністр.- Це пакет дуже важливих рішень, які руйнують корупцію».

Довідково

За інформацією Держгеонадр, початкова вартість ліцензій на підготовлені 44 ділянки – близько 3 млрд грн, а загальна площа ділянок – понад 13 тис. кв. км. Як наголосив Глава Уряду, наразі важливо провести всі підготовчі роботи, аби розпочати аукціони максимально швидко.

Уряд виділяє по 100 тис. грн сім’ям політичних в’язнів, – Володимир Гройсман

Кабінет Міністрів України в рамках політики підтримки українців на окупованих територіях ухвалює рішення про виділення по 100 тис. грн сім’ям політичних в’язнів, які перебувають в тюрмах в Росії та на окупованих територіях. Рішення озвучив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Російська агресія триває. Українська земля сьогодні поневолена. Люди в окупації. Треба пам’ятати про кожного, хто потерпає від обмеження прав, – сказав Володимир Гройсман. – Ми ухвалюємо рішення про підтримку родин політичних в’язнів і виділяємо по 100 тис. грн».

Ліки за п’ятьма програмами державних закупівель їдуть у регіони

У регіони відправлено ще низку препаратів, закуплених за державні кошти. Найближчим часом ці препарати будуть доступні у лікарнях.

Програма «Хворі із серцево-судинними та судинно-мозковими захворюваннями»

Альтеплаза (50 мг) - 384 флакони

Програма «Онкогематологічні хворі»

Хлорамбуцил - 1243 упаковок

Ломустин - 64 упаковки

Даунорубіцин - 1443 упаковок

Програма «Діти хворі на муковісцидоз»

Дорназа Альфа - 2332 упаковки

Програма «Хворі у до- та післяопераційний період з трансплантації»

Такролімус, 0,5 мг, капс. - 3125 упаковок

Такролімус, 1 мг, капс. - 5859 упаковок

Такролімус, 3 мг, капс. - 802 упаковки

Такролімус, 5 мг, капс. - 302 упаковки

Програма «Діти хворі на онкологічні та онкогематологічні захворювання»

Філграстим - 1555 упаковок

Найближчим часом препарати будуть доступні у лікарнях. 

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров`я закуповує ліки у межах виділеного бюджету, котрий щорічно приймає ВРУ (у 2016 році – 3,4 млрд грн, у 2017 році 5,9 млрд грн, у 2018 році - 5,9 млрд грн). Державний бюджет, виділений на закупівлю ліків на національному рівні, дозволяє покривати в середньому 45% від усього обсягу потреби. Так, наприклад, програма «Доросла онкологія» фінансується на 30%, а програма «Дитячий діаліз» майже на 100%. Закупівлі ліків через міжнародні організації

дозволяють домовлятись про спеціальні низькі ціни для України, і завдяки цьому збільшувати обсяги закуплених ліків. Якщо ліки є в наявності, а в лікарні з якихось причин відмовляють у їх безоплатній видачі, необхідно написати заяву на ім`я головного лікаря медичного закладу або на місцеве управління/департамент охорони здоров`я, вказавши діагноз із результатами аналізів або діагностики, що підтверджує діагноз, та необхідний препарат. Медичні заклади, згідно з Наказом МОЗ №509, зобов`язані оприлюднювати інформацію щодо залишків лікарських засобів. Детальніша інформація про поставки препаратів – у розділі «Накази»: http://moz.gov.ua/nakazi-moz

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора