Дайджест новин Уряду від 30 липня 2018 року

Дата: 31.07.2018 17:49
Кількість переглядів: 437

Фото без описуПрем’єр-міністр: Нові будівельні норми дозволять оновити українські міста і зробити їх комфортними

Нові будівельні норми, що були розроблені у тісній співпраці з експертним середовищем і вступають в силу восени, дозволять оновити вулиці українських міст і зробити комфортною міську інфраструктуру. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Всі помічали, що живемо ми в 21 столітті, нерухомість коштує немало, але будують все так, що виглядає воно, як старе. Ми прийняли рішення про нові норми, є нові накази Мінрегіону (Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ), для житлових і нежитлових об’єктів, - сказав Володимир Гройсман. - Будемо спостерігати за впровадженням цих нових норм у красиву естетичну і комфортну архітектуру в містах. Норми до інфраструктурних проектів будуть слугувати українцям і будуть комфортними. Це відповідає європейським практикам».

Довідково

В березні поточного року Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив якомога швидше напрацювати зміни до існуючих будівельних норм з метою скасування застарілих вимог і впровадження міжнародних стандартів. Ініціатива була виголошена під час зустрічі Глави Уряду з підприємцями і архітекторами.

На той момент в Україні чинними вважалися 180 будівельних норм, з них 109 – державні. Положення деяких з них застаріли і потребували впровадження міжнародних стандартів, новітніх технологій та виключення корупційних ризиків. Перегляд будівельних норм дозволив би усунути непотрібні регуляторні процедури і сприяв розвитку підприємництва у містобудівництві.

Як відзначав Глава Уряду, сучасні світові стандарти будівництва відрізняються від тих, що діють в Україні. І швидка адаптація будівництва до європейських норм давно назріла. «При співвідносній ціні будівництва у Європі та США ми бачимо в Україні зовсім іншу архітектуру. Я налаштований дуже рішуче. Треба з’ясувати, що ми можемо змінити одразу, що потребує більш глибинної роботи. Затягувати час – не варіант», - відзначав Прем’єр-міністр.

Серед нововведень є такі поняття як «блакитна лінія» - щодо висотності забудови, «зелена лінія» - щодо збереження зелених зон і «жовта лінія» - щодо унеможливлення перекриття шляхів евакуації у разі руйнування будівель. Окрема увага - безпечності вулиць і доріг в містах згідно з вимогами європейського законодавства. Йдеться про посилення безпеки пішоходів під час перетину проїзної частини, захист пасажирів на зупинках громадського транспорту тощо. Обов’язкове питання – розширення норми щодо обов’язкового забезпечення безбар’єрного доступу. Це стосується не тільки людей, які мають особливі потреби, це ще й, наприклад, молоді мами, люди похилого віку й інші громадяни.

Павло Ковтонюк про зміни у системі охорони здоров'я та наступні кроки

Уже більше 13 мільйонів українців обрали своїх лікарів, і темпи підписання декларацій не спадають. Ідея вибору свого лікаря популярна, її підтримують - коментує зміни заступник Міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк в інтерв’ю Delo.UA

Ситуація з підписанням декларацій у регіонах різна. Водночас дуже важливо, щоби всі області підійшли до наступного етапу реформи "на рівних умовах", з хорошим відсотком покриття.

"Перехідний період, коли діє два механізми фінансування — і субвенція, і оплата послуг через Національну службу здоров"я України (НСЗУ), — закінчується в 2018 році. З наступного року всі заклади первинки будуть фінансуватися через НСЗУ", - нагадав заступник Міністра охорони здоров'я.

Медичні заклади, які уклали договори з НСЗУ, вже отримали перші оплати. Варто відмітити, що 12 приватних лікарень також вже уклали договори з НСЗУ.

Трансформація охорони здоров’я продовжується: скоро запуститься пілотний проект з трансформації спеціалізованої медичної допомоги, програма “Доступні ліки” розшириться та відбудуться зміни в екстреній медицині.

Робота для випускників, навчальна практика на підприємствах та спільні проекти - МОН уклало Меморандум з Укрзалізницею

Розробка нових навчальних програм та посібників, дуальна освіта, робота за фахом для випускників закладів освіти - ці та інші напрями співпраці визначає Меморандум про співробітництво, укладений між Міністерством освіти і науки України та ПАТ “Українська залізниця”.

Угода передбачає нові можливості як для закладів профосвіти, так і для вишів.

Сторони домовилися, що робота з підготовки фахівців залізничної галузі триватиме за двома напрямами - теоретичним та практичним.

Теоретичний блок включатиме оновлення освітніх програм, організацію тематичних конференцій, круглих столів та семінарів. Фахівців “Укрзалізниці” залучатимуть до роботи в екзаменаційних комісіях, співпраці над дипломними проектами тощо.

Практичний блок допомагатиме студентам та учням закріпити отримані під час навчання знання. Так, “Укрзалізниця” організовуватиме практику на базі своїх регіональних філій, допомагатиме покращувати матеріально-технічну базу тим закладам освіти, які готують фахівців для залізничного транспорту.

Щоб майстри та викладачі також краще розумілися на новітніх технологіях та опановували сучасну техніку, їм пропонуватимуть стажування на профільних підприємствах.

“У документі ми прописали ті основні напрями, за якими заклади і вищої, і професійної освіти зможуть співпрацювати з таким масштабним підприємством як “Укрзалізниця”. Для нас така співпраця відкриває багато нових можливостей. Наприклад, ми отримуватимемо та даватимемо закладам інформацію про потреби у залізничниках на ринку праці. Уже зараз ми також  плануємо низку спільних заходів щодо профорієнтації молоді. Це особливо актуально під час вступної кампанії, яка, приміром, до закладів ПТО триватиме до 1 вересня. Ми прагнемо, щоб вступники могли більше дізнатися про ті професії, що затребувані на ринку”, - розповіла генеральний директор директорату професійної освіти Ірина Шумік.

Вона додала, що одним з важливих пунктів меморандуму є те, що “Укрзалізниця” допомагатиме випускникам отримувати роботу в підрозділах її регіональних філій.

“Укрзалізниця як найбільший роботодавець країни зацікавлена у нових кваліфікованих кадрах. Для підвищення якості підготовки персоналу із професійною та вищою освітою для залізничного транспорту, реалізації єдиних підходів щодо професійної орієнтації молоді, закріплення набутих знань, умінь та навичок, отриманих в процесі навчання, а також розробки механізмів забезпечення випускників робочими місцями на підприємствах залізничної галузі, і був укладений Меморандум про співробітництво”,—  підкреслила директор департаменту розвитку персоналу та кадрової політики ПАТ “Укрзалізниця” Людмила Василега.

Нагадаємо, що в Україні завершився українсько-швейцарського проект, спрямований на підвищення якості підготовки сантехніків.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора