10 травня завершився прийом робіт для участі в конкурсі «Яготинщина неймовірна. Туристичні цінності нашої громади»

Дата: 15.05.2024 14:37
Кількість переглядів: 934

Фото без опису10 травня завершився прийом робіт для участі в конкурсі «Яготинщина неймовірна. Туристичні цінності нашої громади».

Конкурсанти – а це 28 осіб - виконали як індивідуальні роботи, так і колективні, створені у співпраці учнів та вчителів або батьків, студентів та викладачів, колег. Деякі учасники творчого конкурсу надіслали по кілька робіт. Серед авторів – учні загальноосвітніх навчальних закладів громади, студенти яготинських та інших вишів України, працівники освіти та культури, власники туристичних локацій, пенсіонери. Конкурс не залишив байдужими  не лише жителів Яготинщини, а й киян, одну роботу ми отримали з Кіровоградської області – це ті люди, які не рвуть зв’язків з малою батьківщиною.

Всього надійшло 37 конкурсних проєктів щодо найбільших привабливих, на думку авторів, туристичних цінностей Яготинської громади. Учасники конкурсу запропонували матеріали про археологічні пам’ятки, як легендарний курган «Телепень», про Яготинські печери, Свято-Троїцький собор, музеї: Краєзнавчий музей в селі Капустинці, Картинну галерею, Флігель Тараса Шевченка, про пам’ятники видатним особистостям – Тарасу Шевченку та Катерині Білокур, творчість окремих земляків, написали історію розвитку залізниці на Яготинщині та Чорнобильського медичного  училища (нині – коледжу).

Низка робіт стосувалася меморіалів та пам’ятників, присвячених як героїчним подіям минулого (меморіал Яготинського цукрозаводу, Алея Слави та Галерея героїв в Яготині, меморіал загиблим, могила героя ІІ-ої світової війни, льотчика Михайла Бондаренка та літак-винищувач СУ-7Б, с. Богданівка), так і сьогодення – пам’ятник екіпажу бомбардувальника СУ-24 І-ої авіаційної ескадрильї імені Петра Франка – майорам Дмитру Куликову та Миколі Савчуку, які, знищивши ворожу колону, загинули у перший день російсько-української війни 24 лютого 2022 року біля села Фарбоване, Алея пам’яті Героїв-земляків – учасників російсько-української війни, с. Богданівка.

Значну увагу в конкурсних проєктах приділили історичним подіям: масонству в Яготині, розстрілу євреїв у 1941 році, маловідомим сторінкам історії села Кулябівка, Добраничівки, так званої «дачі Хрущова», острова на Супої, мандрівці історичними місцями Яготина.

Поділилися учасники й результатами досліджень народних традицій та обрядів Яготинщини - це етнопроєкт «Календарна обрядовість українського народу», створений на матеріалах багаторічних досліджень нематеріальної культурної спадщини Богданівки, обряд вирядин у  військо – на спогадах жителів Жоравки. На основі вивчення сакральної символіки української вишивки запропонували зразки сувенірів з зображенням закодованої у вишитих символах назвою міста Яготина.

Представлені також відомі туристичні локацій Яготинщини: база відпочинку «Резиденція», екополе «Лавандова казка», Срібне джерело у Калиновім гаю, а також привабливі туристичні магніти, що, ймовірно, стануть популярними у майбутньому: рок-фестиваль «Клітка», що кілька років поспіль проводився в Яготині, природоохоронні території як основа для природо-пізнавального туризму, риболовля.

Ми всім вдячні за участь у конкурсі, за надані цікаві матеріали і вкладену в них працю.

Про результати конкурсу ми повідомимо після засідання журі, що відбудеться наступного тижня.                       

Оргкомітет конкурсу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора