Пошук

26 квітня – День Чорнобильської трагедії

Дата: 26.04.2018 09:42
Кількість переглядів: 590

Шановні яготинці, жителі міста і району! Шановні ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, члени ваших родин! Дорогі друзі! Земляки! 

Як відомо, аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської атомної електростанції сталася 26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. у ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки. За свідченнями очевидців, у цей час відбулося два потужні вибухи з руйнуванням частини реакторного блоку і машинного залу, на енергоблоці № 4 ЧАЕС виникла пожежа. До 15 години того ж дня було достовірно встановлено, що реактор зруйнований, а з його розвалу в атмосферу надходить величезна кількість радіоактивних речовин (всього було викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів, 190 тон радіоактивних речовин). В результаті аварії сталося найсильніше радіоактивне зараження в радіусі 30 кілометрів. Вибух був настільки потужним, що забруднення у тій чи іншій мірі інтенсивності поширилося на значну територію України, Білорусії, Росії - на площі 160 тис. кв км. Більше 400 тис. чоловік були переселені .

У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що увійшла у число найбільших катастроф техногенного характеру в історії людства, брали участь люди найрізноманітніших спеціальностей - пожежні, військовослужбовці, енергетики-атомники, інженери-конструктори, будівельники, прості робітники і колгоспники, в екстреному порядку мобілізовані радянським керівництвом на усунення наслідків аварії. Цим людям (їх, за найскромнішими підрахунками, було не менше 90 тисяч чоловік) довелося гасити пожежу після вибуху, виконувати роботи з дезактивації приміщень і проммайданчика станції і забруднених територій навколо неї, проектувати і будувати об'єкт "Укриття", готувати і здійснювати післяаварійний пуск блоків ЧАЕС.

Дозвольте висловити вам велику вдячність та засвідчити свою шану за ваш героїзм та самовідданість. Адже ціною власного життя та здоров'я без вагань та роздумів, ви ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Усвідомлюючи всю складність ситуації, ви, нехтуючи власною безпекою, ступили назустріч неприборкуваному смертоносному лиху, щоб зберегти життя мільйонів людей не лише у нашій державі, а й на всій планеті.

Ми низько схиляємо голови перед неоціненним людським подвигом, мужністю, героїзмом, відвагою ліквідаторів, які не думали про нагороди, відзнаки, не ховалися за спини товаришів, навіть часто не усвідомлюючи, на яку особисту небезпеку наражалися. Вічна вдячність живим і світла пам'ять загиблим!

Чорнобильські дзвони лунають над нами - і того відлуння вистачить ще не на одне покоління. Будемо пильними, милосердними, вдячними!

Шановні учасники ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції, від імені Яготинської міської ради бажаю вам і вашим близьким міцного здоров'я, терпіння, простого щастя і великої удачі, шани і щирої поваги від людей. Нехай сонце зігріває вас своїм теплом ще багато-багато років!

Низький уклін вам за вашу мужність, за ваш подвиг. Нехай Господь пошле вам здоров'я, сили, нехай у ваших родинах панує мир та злагода. Успіхів вам у всіх ваших справах.

А загиблим  та померлим від ран та хвороб - вічна пам'ять!

 

З повагою
Яготинський міський голова             Наталія Дзюба
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора