Герої серед нас

Дата: 18.05.2017 11:12
Кількість переглядів: 973

Фото без описуІсторія, як відомо, не має умовного способу інтерпретації минулих подій. Між тим людство знає багато випадків їх повторення. Це коли за однією війною приходить інша, доповнюючи страшну статистику втрат.

Понад сімдесят років тому завершилося повне визволення України від фашистських загарбників. Мільйони загиблих, пропалих без вісти, полонених, тих, хто залишилися інвалідами. Мільйони дітей, які стали сиротами. Чотири Українські фронти визволяли нашу землю від окупантів. У їх складі були й представники народів, які сьогодні входять до складу Російської Федерації. Ніхто з тих, хто воював за визволення України, навіть уявити не міг такий виверт історії. Так сталося, що їх нащадки через 70 років вдерлися на землю братського народу, анексували Автономну Республіку Крим, принесли біль та страждання людям на Донбасі. І за такого перебігу історичних подій наш народ має пройти черговий етап визволення країни. Але вже від нового окупанта.

Олександр Платонович Макаревич – полковник запасу, навесні 2015 року брав участь у боях під Донецьким аеропортом у складі 11 окремого мотопіхотного батальйону «Київська Русь» разом з Юрієм П’ятою, Віктором Павлушенком та Дмитром Ведьмідем. Наразі у Олександра Макаревича одна мета – зняти фільм про Яготинських учасників бойових дій в зоні антитерористичної операції.

Фото без опису«Війна – це не тільки мобілізація, волонтерська робота, біженці, поховання загиблих і лікування поранених. Війна – це також і сотні подвигів, що здійснюються щоденно. Зараз на Сході України обороняють рідну землю справжні патріоти України. Для них є справою честі і гідності виконати поставлені завдання. Вони готові боротися, рішуче захищати Україну, жертвуючи найдорожчим – життям. За кожною історією – справжній герой, на прикладі якого виховуватимуться прийдешні покоління українців. Вони різні за віком, професією, з різних куточків країни. Багато з них, коли ворог прийшов на поріг нашого спільного дому, не чекаючи повістки прийшли до військкомату, залишивши сім’ї, роботу, рідні міста, дехто повернувся з-за кордону, і стали на захист своїх батьків і дітей. Бо майбутнє України для них – понад усе», - розпочинає свою розмову Олександр Платонович. 

Фото без описуПолковник запасу зізнається, майбутній фільм не перша його робота – в режисерській роботі працює вже близько 5 років. «Від самого початку перебування на війні хотів зняти фільм про хлопців, разом з якими прийшов до лав батальйона. Ніяких генералів-командирів, ніякої політики. Лише проста солдатська правда і ті істини, за які ми прийшли воювати», – розповідає режисер. Це репортаж про реальних героїв, які завжди залишаються в тіні і не афішують навіть найуспішніші свої операції. Вони не піаряться в соцмережах і не вимагають лаврів. Це професіонали, які філігранно роблять свою роботу. І які щодня проходять поряд з нами вулицями нашого містечка.

Полковник Олександр переконаний, що фільм буде радше не для самих вояків, а для учнів шкіл, для людей, які живуть поряд і, які кожного дня зустрічаються з ними. Голова громадської організації "Асоціація учасників АТО" Юрій П'ята впевнений, що саме завдяки таким фільмам і варто патріотично виховувати молодь, та зізнається - це не єдиний напрямок, в якому будуть працювати учасники АТО. "Попереду в нас багато задумів, ми хочемо проводити виховні роботи, створювати якісь заходи, організовувати роботу патріотичного спрямування, аби виховувати учнів та молодь у любові до своєї Батьківщини", - розповідає Юрій.

Фото без опису

Насамкінець, звертаємось до яготинців, які брали участь у антитерористичній операції на Сході України з проханням надати фото-, відео- матеріали Юрію П’яті для створення документального фільму.

Війна – це зараз не слово, а реальність. Але кожен з нас хоче миру. Мир, незалежність та цілісність держави завойовують для нас учасники АТО – справжні герої сучасності. Про них варто знімати фільми, писати книжки та розповідати в школах. Ми повинні зробити все, щоб про них не забули.

Фото без описуПам’ять про них – це наш біль і наша гордість за те, що ми мали честь жити з ними в одній країні. До останнього подиху вони залишилися вірними кожному слову Військової присяги: “…присягаю Українському народові завжди бути йому вірним і відданим, обороняти Україну, захищати її суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність, сумлінно і чесно виконувати свій військовий обов’язок…” На прикладах їх героїчних вчинків будуть виховуватися багато поколінь українців – відважних, гордих, сміливих, вільних і щасливих мешканців незалежної країни, заради квітучого майбутнього якої тисячі патріотів віддали своє життя… 

 

За інформацією головного редактора газети "Яготин - місто моє" Я. А. Ревенко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора