Участь у засіданні регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування

Дата: 06.10.2017 11:35
Кількість переглядів: 683

Фото без опису5 жовтня 2017 року міський голова Наталія Миколаївна Дзюба прийняла участь в засіданні Київської регіональної платформи на тему: "Проблемні питання законодавчого регулювання запровадження заходів з енергоефективності в населених пунктах" при Київській обласній адміністрації. Захід проведено в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС),  який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

У роботі регіональної платформи взяли участь міські, селищні та сільські голови, депутати Київської обласної ради, народний депутат Хвича Мепарішвілі, голова Пісківської ОТГ Анатолій Рудніченко, голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Гроган, а також експерти у сфері енергоефективності та реалізації енергоефективних заходів у громадах.

Відкрив захід Виконавчий директор Київського регіонального відділення Асоціації міст України Гаррі Мартін. Він привітав учасників та закликав до плідної співпраці і наголосив на актуальності теми енергоефективності. Вітальне слово виголосив голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган. Він повідомив, що Київська область є рекордсменом по кількості підготовлених енергоменеджерів, а також зазначив, що до складу кожної районної адміністрації введена посада енергоменеджера.

Народний депутат Хвича Мепарішвілі, депутати Київської обласної ради у своїх виступах акцентували увагу присутніх на активізації співпраці влади і громади та важливості залучення  фінансування з європейських фондів у впровадження заходів з енергоефективності в громадах Київської області.

Фото без описуВіце-президент Українського союзу промисловців і підприємців В.Зубрарєв передав учасникам вітальні слова від Президента Союзу та наголосив на тому, що розгляд теми енергоефективності в Україні є переконливим підтвердженням демократичних процесів, які відбуваються у нашій державі, свідченням широких можливостей співпраці представників влади всіх рівнів та громадськості, пошуку оптимальних шляхів розв’язання нагальних проблем. «У бюджетах населених пунктів і областей країни не вистачає коштів, щоб покрити збитки комунальних підприємств теплопостачання. Єдиним виходом для стабілізації ситуації, що склалася, вбачається децентралізація теплопостачання та перехід на альтернативні види палива. Попередні дослідження щодо розв’язання зазначеної проблеми шляхом переходу з традиційних видів палива при виробництві теплової енергії на електроенергію підтверджують, що це є дуже перспективний напрямок. Цей крок –  один зі засобів досягнення мети в реалізації Енергетичної стратегії України на період до 2030 року як базового документа у сфері енергоефективності та енергозбереження», - зазначив В.Зубарєв.

Депутат обласної ради П.Мороз сказав, що Україна технологічно відстала від провідних європейських країн в розробці та експлуатації відновлювальних джерел енергії, в економному використанні викопного палива, і цей розрив кожного року збільшується. Він наголосив на тому, що від шляхів вирішення цієї проблеми залежить перспектива проведення реформ в державі.

Фото без описуДепутати  та експерти з енергоефективності закцентували увагу учасників на тому, що необхідно інвестувати в «зелену енергетику» та впроваджувати механізми енергоефективних заходів в громадах. Це в майбутньому дозволить створити більш якісні умови життя для громади, економити кошти та знизити залежність від газу. 

Заступник директора Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Р. Мирецький презентував учасникам Урядову програму «теплих» кредитів та її умови, діючі механізми державної підтримки енергозберігаючих заходів для населення та ОСББ, а також повідомив учасникам про її пріоритети та досягнення, ініціативи та їх ефект на економіку України.

Л.Синецька, директор Відокремленого підрозділу «Київський обласний експертний центр енергоефективності» презентувала учасникам енергоефективні проекти, які реалізовані та заплановані до впровадження в громадах Київської області. Виступаюча закликала до впровадження енергоефетивних заходів в громадах, участі у грантових програмах, програмах ДФРР, консультаціях з енергоменеджерами і пошуку діалогу між владою та громадою.

Під час засідання учасники також обговорили державну політику у сфері енергетики, ризики України у цій галузі, оцінили можливості та шляхи створення системи енергоменеджменту на рівні органів місцевого самоврядування.

На завершення платформи учасники заходу прийняли резолюцію, орієнтовану на продовження терміну реалізації «Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2017 роки» до 2018 року та забезпечення фінансування реалізації енергоефективних заходів до кінця 2017 року та у 2018 році згідно плану і бюджету. 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора