ЯК УКРАЇНА ОБИРАЄ СВОЇХ ЛІКАРІВ: ПІДСУМКИ ПЕРШОГО ТИЖНЯ КАМПАНІЇ «ЛІКАР ДЛЯ КОЖНОЇ СІМ’Ї»

Дата: 11.04.2018 12:10
Кількість переглядів: 594

Фото без описуПонад 150 тисяч українців обрали своїх лікарів з 2  квітня. З початком кампанії у кожного з’являється можливість вільно обрати свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Кінцевого терміну підписання декларацій немає, але по всій країні люди відповідально підійшли до вибору своїх лікарів.

Кампанія з вибору лікаря розпочалася в усіх областях України. До  системи «Електронне здоров’я» на 4 квітня підключено 63% комунальних  закладів, які надають первинну медичну допомогу, і щодня до них  приєднуються нові. Загалом з часу запуску електронної системи охорони  здоров’я підписано понад 266 тисяч декларацій про вибір лікаря.

Така кампанія проходить в Україні вперше, тож в деяких  регіонах на початку виникли певні труднощі. Так, у Львові старт кампанії  про вибір лікаря був відкладений, а в Дніпрі тимчасово призупинили  підпис декларацій за рішенням місцевої влади. Міністерство охорони  здоров’я оперативно допомогає вирішувати локальні питання. З 6 квітня  заклади Львова почали підписання декларацій. В Дніпрі найближчим часом  заклади також відновлять кампанію.

Були і поодинокі порушення в обслуговуванні пацієнтів. Так, у деяких закладах людям відмовляли у підписанні декларації через місце реєстрації. Нагадуємо, що  неприпустимо тиснути на пацієнтів, аби вони підписували декларацію  винятково зі своїм дільничним лікарем. Згідно з «Порядком вибору лікаря,  що надає первинну медичну допомогу», затвердженим Наказом МОЗ №503 від  19.03.2018 року кожен може обрати лікаря незалежно від місця  реєстрації. Неправомірною також є відмова пацієнтам на підставі того, що  в закладі немає бланків декларацій. Декларація формується в  електронному вигляді і після заповнення роздруковується уповноваженою  особою.

Міністерство охорони здоров’я уважно стежить за зверненням з різних  міст та постійно на зв’язку з регіонами, щоб подібні непорозуміння  швидко усувалися на місцях.

Ми вдячні місцевій владі та лікарям, які якісно організували кампанію  з вибору лікаря та надали усім можливість українцям зробити перший крок до впровадження зміни у системі охорони здоров’я. Очікуємо активного  продовження кампанії.

Інформація Київської обласної державної адміністрації.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора