Яготинська Масляна

Дата: 18.02.2018 12:25
Кількість переглядів: 611

Фото без опису18 лютого в м. Яготині на території Свято-Троїцького храму відбулося святкування Масляної - старовинного слов'янського свята, що знаменує зустріч зими з весною, повертає до нового життєвого циклу, радіє сонцю, пригощає всіх млинцями і підготовлює до Великого посту. Цей тиждень ще називають тижнем прощення.

Масляна має й інші назви: сирна седмиця, маслений тиждень, Колодій. Сама назва говорить за себе - в Масляний тиждень прийнято вживати в їжу сир, масло, молоко та інші молочні продукти, а ось від м'яса напередодні Великого посту бажано вже утриматися.

Святкування завжди супроводжується народними гуляннями, веселими піснями, танцями, іграми, катаннями, ярмарками, ситними стравами, приготуванням вареників, і звичайно, незмінним атрибутом - є круглі млинці, які символізують собою ясне сонечко, таке ж рум'яне і спекотне.

Так і цього року, в храмі настоятель Андрій правив літургію, а прихожани Свято-Троїцького храму спекли власними руками солодощі, смачні млинці з різноманітною начинкою та підготували гарячі напої. Поблизу столів стояли скриньки для бажаючих внести пожертву на благодійну справу.

На святкуванні був не лише гарячий чай, а й щире, дружнє спілкування і побажання від прихожан щастя і благополуччя.

Подібні свята необхідні для зближення людей, налагодження спілкування з молоддю, укріплення духовності у суспільстві, стати ближчими до Бога, один до одного, на противагу занепаду культури і духовності, що панує у сучасному світі.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора