Чорнобильські дзвони лунають над нами

Дата: 26.04.2018 12:38
Кількість переглядів: 627

Фото без описуЧорнобиль, чорнобильник, полин…гірка трава, яка росте в Україні. Чорнобиль – невеличке українське містечко, яких сотні в Україні. Весною воно потопало в свіжій зелені, вишневому та яблуневому цвіті. Тут зовсім не відчувалась гіркота полину.

Напередодні 26 квітня 1986 року сонце сіло за обрій, як завжди, освітивши згасаючими променями все довкола. Працівники станції, мешканці атомного міста, вся Україна і світ не знали, що через кілька годин гряде планетарна катастрофа.

Уночі над Чорнобилем зійшла Зоря Полин. Громом вибуху і полум’ям пожежі вона сколихнула планету, а Україну кинула у смерч радіаційної стихії і 26 квітня 1986 року усьому людству став відомий - Чорнобиль. Гірка, як полин, слава.

Сьогодні годинник життя відраховує 32 рік з дня чорнобильської катастрофи і біля стели «Чорнобильцям Яготинщини» відбувся мітинг та покладання квітів. В заході взяли участь міський голова Н.М. Дзюба, голова Яготинської райдержадміністрації В.С. Шмигановський, голова Яготинської райради В.Г. Грицай,  керівний склад та працівники Яготинської міської ради, депутати та члени виконавчого комітету міської ради VII скликання, керівники підприємств, установ, організацій, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, небайдужі жителі Яготинщини. 

Зі словами подяки до чорнобильців та із закликом до всіх людей пам’ятати подвиг ліквідаторів Чорнобильської катастрофи звернулись голова Яготинської райдержадміністрації В.С. Шмигановський та голова Яготинської райради В.Г. Грицай. «3,5 млн. людей постраждали від катастрофи, 3,5 млн. га. лісів України зазнали радіаційного забруднення, тисячі гектарів землі стали мертвою зоною непридатною для сільськогосподарського використання. Лише в Яготинському районі проживає близького 2000 громадян, які мають статус потерпілих від ЧАЕС, з них інвалідів І групи – 13 чоловік, ІІ групи – 121, ІІІ – 53. Учасників ліквідації ІІ та ІІІ категорії 611 чоловік, потерпілих – 262, евакуйованих – 190, переселених – 189, дітей – 348, з них 3 інваліди, 83 родини осиротіло внаслідок смерті годувальника. А скільки таких районів ще в Україні? Цифри вражають та заставляють нас думати, як допомогти людям, що втратили свої домівки та назавжди покинули свою маленьку Батьківщину», - зазначив В.С. Шмигановський.

Міський голова подякувала ліквідаторам за мужність і самовідданість, вірність обов’язку і стійкість духу у війні з невидимим та небезпечним супротивником – атомом. «Тридцять два роки – це частина великого людського життя і  пам’ять в котре говорить про те, що та найбільша техногенна катастрофа, яка відбулася в Україні, і яку саме Ви допомогли ліквідувати захистила весь Світ, Україну, Київщину і наше місто Яготин. Кожен з Вас, йдучи назустріч неприборкуваному смертоносному лиху, думав про захист своєї родини та української землі і за це Вам велика-велика подяка та низький уклін!», - відзначила Наталія Миколаївна.

Очільник міста побажала не повторення жодної техногенної катастрофи на території нашої України, мирного неба над головою, довгих літ, міцного здоров’я і звичайно любові до кожного, хто знаходиться поруч, до держави, до рідного краю, бо лише спільними зусиллями ми створимо гідне майбутнє для наступних поколінь. 

За  мужність і героїзм,  самовідданість і особистий вагомий внесок у справу подолання наслідків аварії на ЧАЕС та з нагоди 32-ї  річниці від дня аварії на Чорнобильській АЕС Наталія Миколаївна вручила подяки та цінні подарунки учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції Ірині Миколаївні Білоус, Миколі Григоровичу Комаренку, Василю Тимофійовичу Кулиничу, Петру Миколайовичу Турбаю, Олександру Миколайовичу Чубуру.

«Кожного року ми покладаємо квіти вшановуючи пам’ять тих кого не має з нами, тих які врятували нас від ядерної загрози», - зазначив керівник громадської організації «Ветеранів і інвалідів Чорнобиля у Яготинському районі» Микола Миколайович Юрченко та побажав ліквідаторам міцного здоров’я та довгих літ життя.

Сьогодні Яготинщина хвилиною мовчання та покладанням квітів до меморіалу «Чорнобильці Яготинщини» вшанувала тих, хто в ту трагічну ніч віддав молодість, життя і здоров’я для врятування людей і рідної землі. Ми зобов’язані тим людям, які собою закривали нас від страшної біди. Ми, українці, повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу. І хай завжди лине в небесну блакить наша щира молитва за тих, хто відійшов у вічність, за тих, чию долю обпекло страшне лихо Чорнобиля, за нашу багатостраждальну неньку-Україну. 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора