Пошук

Участь у робочій зустрічі

Дата: 13.02.2018 12:40
Кількість переглядів: 593

12 лютого міський голова Н.М. Дзюба взяла участь у робочій зустрічі з експертами Київського центру розвитку місцевого самоврядування щодо реформи децентралізації та перспективи створення об’єднаних громад в Яготинському районі, яка відбулась в приміщенні Яготинської районної державної адміністрації. На зустрічі були присутні: керівники міста та району, сільські голови.

Центр розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) є некомерційною установою з 24 регіональними центрами, створеною для зміцнення потенціалу українських державних і місцевих органів влади на центральному, регіональному та місцевому рівнях у тісній співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Керівник Київського центру розвитку місцевого самоврядування О.В.Любімов акцентував увагу присутніх на позитивних аспектах проведення реформи, зокрема про фінансові переваги, які вже встигли отримати новоутворенні громади після об`єднання. В рамках обговорення Олег Вікторович зазначив, що основною перешкодою є недостатнє інформування представників органів місцевого самоврядування, а також жителів громад щодо переваг децентралізації. Він додав, що центр розвитку місцевого самоврядування вже сприяє подоланню такого бар`єру.

Міський голова Н.М.Дзюба наголосила, що місто не стоїть осторонь, оскільки депутати міської ради VII скликання відвідують новостворені ОТГ з метою вивчення досвіду реформи з децентралізації. Наталія Миколаївна відзначила, що депутати досить скептично відносяться до об’єднання, адже позитивних змін не так багато, майже кожна громада зіштовхнулася з проблемами недостатнього фінансування на утримання інфраструктури.

Незважаючи на аргументи, що були озвучені представниками Центру присутніх хвилювали схожі питання: що буде з навчально-виховними комплексами, де буде центр громади, де буде лікарня, чому не ремонтуються дороги, чи буде робота, як будуть розподілятися кошти в ОТГ, якою за кількістю населення має буди громада? «Такі питання показують, що люди мало знають про реформу децентралізації, і цим користуються противники змін. Всі питання про долю шкіл та садочків, ФАПів та ремонту доріг – будуть прийматись виключно громадою. Якщо люди вирішать залишити школу так і буде, але тут з’явиться відповідальність за прийняте рішення. Залишивши некомплектну школу – громада візьме на себе тягар фінансування», - роз’яснила Марія Вікторівна, експерт з децентралізації

Незважаючи на досить критичне ставлення до децентралізації, присутні дійшли згоди, що реформа рано чи пізно буде проведена в Яготинському районі і на сьогодні основним питанням є вивчення та переймання позитивного досвіду новостворених об’єднаних територіальних громад, адже зміна адміністративно-територіального устрою покликана полегшити та покращити життя населення.

За підсумками зустрічі домовилися напрацювати пропозиції щодо співпраці, спрямованої на розвиток майбутньої територіальної громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора