Пошук

Пам’ять викарбувана в граніті

Дата: 26.05.2018 13:25
Кількість переглядів: 717

26 травня на Алеї Слави в м. Яготин відбулися урочисті заходи з нагоди відкриття пам’ятного знаку «Прикордонникам всіх поколінь», яке було приурочене до 100-річчя утворення прикордонних військ.

У заходах взяли участь перший заступник міського голови С.О. Овчаренко, представники районної влади, громадських організацій, ветерани прикордонної служби та жителі міста. На відкриття стели прибули і делегації прикордонників із міст Києва, Миколаєва,Баришівки та смт. Згурівка.

Право відкрити стелу було надано ветерану прикордонних військ Миколі Сергійовичу Пунтусу і голові ради ветеранів прикордонників, полковнику Роману Михайловичу Яковенку.

Учасники заходу поклали квіти та хвилиною мовчання вшанували пам'ять воїнів, які виконували обов’язок захищати рідну землю та віддали честь тим, хто гордо ніс службу, самовіддано виконував свій обов’язок при варті рубежів Батьківщини, в наступі та обороні, при врятуванні бойових товаришів та мирних жителів країни, тим, хто так і не повернувся.

Вітаючи прикордонників з відкриттям пам’ятної стели, перший заступник міського голови С.О. Овчаренко відмітив, що їхня служба завжди була у великій повазі та шані. Свідченням того є й сьогоднішні події, зокрема, відкриття пам’ятного знака «Прикордонникам всіх поколінь» на Алеї Слави в місті.
– Не випадково він має таку символічну назву, – наголосив Сергій Олександрович. – Творче втілення теми пам’ятного знака несе у собі сукупний образ відважного прикордонника, починаючи з давніх часів Київської Русі й до нині. Адже, незважаючи на пройдені століття, місія вартових рубежів залишається незмінною – захищати державну цілісність та охороняти її кордони.

За  вагомий особистий внесок у забезпечення суверенітету і територіальної цілісності Батьківщини, за мужність і героїзм, виявлені під час виконання бойових завдань та з нагоди 100-річчя створення Прикордонної служби перший заступник міського голови С.О. Овчаренко, голова ради ветеранів-прикордонників, полковник Р.М. Яковенко вручили подяки та пам’ятні медалі понад шістдесяти ветеранам-прикордонникам.

Роман Михайлович висловив сподівання, що такий пам’ятний знак нагадуватиме кожному про безсмертний подвиг, про те, що охороняти кожен сантиметр кордонів Батьківщини – священний обов’язок  і найголовніша справа того, хто дав присягу Українському народові, адже не даремно сьогодні, на Яготинській землі зібралися представники прикордонних військ з Прикордонних округів: Північного, Прибалтійського, Західного, Північнокавказького, Закавказького, Середньоазіатського, Тихоокеанського, Камчатського.

Сьогодні Яготинщина вшановує пам’ять тих, хто стояв на перших рубежах, хто першим зустрічав ворога, який зазіхав на українські землі, але безстрашністю воїни прикордонники покрили себе безсмертною пам’яттю, бо саме прикордонник – один з перших стоїть на шляху до збереження спокою, благополуччя та цілісності нашого суспільства. Його подвигу і самовідданості присвячено немало публікацій. Про його героїзм і кмітливість ходять справжні легенди. У цих легендах є вагома частка правди, яка просто взята з життя, буднів, історії, традицій і фактів, що мають місце бути.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора