Державна міжвідомча комісія звертає увагу місцевої влади та іноземних партнерів на необхідність дотримання чинного законодавства України у сфері увічнення пам’яті жертв воєн та політичних репресій

Дата: 25.10.2018 13:42
Кількість переглядів: 487

Фото без опису23 жовтня під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка відбулося засідання Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій.

У ході засідання члени комісії розглянули низку питань, пов’язаних із увічненням пам’яті (встановлення пам’ятних знаків, меморіалів тощо) загиблих на території України солдат іноземних держав.

«Питання увічнення пам’яті та впорядкування поховань є надзвичайно актуальним у міждержавних відносинах. Наше завдання ввести цю діяльність, як наших іноземних партнерів, так і українських органів місцевого самоврядування та місцевої влади, у правове русло», - зазначив Віце-прем’єр-міністр, голова Державної міжвідомчої комісії Павло Розенко.

За результатами обговорення Державна міжвідомча комісія ухвалила рішення звернутися до обласних та Київської міської державної адміністрації, а також до посольств країн, з якими укладено двосторонні угоди про збереження місць пам'яті і поховання жертв війни та політичних репресій, з вимогою забезпечити виконання законів України, актів Кабінету Міністрів України та інших нормативно-правових документів у сфері пошуку, ексгумації, перепоховання останків жертв воєн та політичних репресій, впорядкування місць поховань, спорудження та реставрації пам’ятників та пам’ятних знаків.

Також Державна міжвідомча комісія звертає особливу увагу Національної поліції України на необхідність профілактики та посилення превентивної діяльності, спрямованої на запобігання вчиненню правопорушень у цій сфері.

Довідково

У 2018 році до Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій зверталися 10 спеціалізованих підприємств для отримання дозволів на проведення ексгумації та перепоховання останків жертв воєн та політичних репресій.

Всього було надано 56 дозволів для проведення робіт з ексгумації останків жертв воєн та політичних репресій у 95 населених пунктах України. Роботи з ексгумації проводилися або тривають зараз у 20 областях України.

За інформації Урядового порталу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора