Урочисті заходи з нагоди святкування Дня Соборності України

Дата: 22.01.2019 14:21
Кількість переглядів: 637

Фото без опису22 січня урочисті заходи, з нагоди святкування Дня Соборності України, розпочалися з патріотичної акції "Ланцюг Єднання", яка відбулась за ініціативи керівництва Яготинського НВК "Спеціалізована школа - загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 3".

Цього зимового ранку учні загальноосвітньої школи взялися за руки та створили "живий ланцюг" від Яготинського відділу поліції до перехрестя вулиць Незалежності та Переяслівська. Цей захід приурочили до 100-річчя підписання "Акту злуки" та на згадку подій 1990 року, коли відбулася одна з найбільших у Центральній та Східній Європі масових акцій – українці узялися за руки та створили «живий ланцюг» від Києва до Львова, як символ єдності східних і західних земель України та знак вшанування подій Першої української незалежності. 

Надалі урочистості продовжилися в актовому залі Яготинського НВК №3, на яких були присутні: міський голова Н.М. Дзюба, перший заступник голови Яготинської райдержадміністрації Т.П. Сухенко, голова Яготинської райради П.В. Гайдай, учасники АТО, школярі, трудові колективи та громадськість міста.

Хтось сказав, і всі почули люди,

З Києва аж по самі Карпати:

«Україна є, була і буде!

Вже її нікому не здолати!»

Вперше у ХХ столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року ІV-м Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік, 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання в одну державу Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР), які постали після Першої світової війни в результаті розпаду Російської імперії та Австро-Угорщини, 100-річчя якого відзначаємо цього року.

Зашумів відвічний Київ прапорами,

Розлилась народу повідь по Подолі,

На майдані, на Софійськім, з корогвами

Зустрічала Україна свято волі.

Українці пам’ятають, як над тисячами присутніх у Києві на Софійській площі прозвучали слова Акта: «…Віднині во єдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу».

Завершився захід покладанням квітів до пам'ятника Тараса Шевченка, бо День Соборності символізує єдність України, прагнення українського народу до об'єднання, цілісності та неподільності.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора