Мітинг-реквієм з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні

Дата: 20.02.2019 14:32
Кількість переглядів: 751

Фото без опису20 лютого відбувся мітинг-реквієм з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні. Відзначення 5-річниці розпочалось з урочистої ходи до стели «Слава Героям України», що розташована на Алеї Слави. 

А сотню вже зустріли небеса…
Летіли легко, хоч Майдан ридав…
І з кров’ю перемішана сльоза…
А батько сина ще не відпускав…
Й заплакав Бог, побачивши загін – 
Спереду – сотник, молодий, вродливий, 
І юний хлопчик в касці голубій, 
І вчитель літній – сивий-сивий…
І рани їхні вже не їм болять, 
Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло 
Як крила ангела, злітаючи назад, 
Небесна сотня в вирій полетіла, - саме такими словами розпочався мітинг-реквієм біля стели «Слава Героям України» на Меморіальному комплексі «Алея Слави».
 
В заході взяли участь: керівництво міста та району, депутати та члени виконавчого комітету Яготинської міської ради, представники підприємств, установ, організацій, Яготинського районного військового комісаріату, учасники антитерористичної операції на Сході України, учні навчальних закладів, громадськість міста.
 
У ніч проти 30 листопада 2013 року силовики із надмірним застосуванням сили розігнали молодь з Майдану Незалежності в Києві – це спровокувало Марш мільйонів - 1 грудня. Найтрагічнішим став кривавий четвер – 20 лютого 2014 року. Найбільш жорстоке протистояння відбулось на вулиці Інститутській, де, переважно від куль снайперів, загинуло більш ніж півсотні повстанців, які ціною власного життя відстоювали право на демократію і свободу.
 
«Для мене Майдан почався з перших віче, які відбувалися в квітні-травні 2013 року. Потім, події листопада-грудня 2013 року – перший штурм Майдану…Новорічна ніч на Майдані… походи лютого під Генеральну прокуратуру… велика кількість вимог… велика кількість бажань… велика кількість спротиву… і сьогодні, під час співу Гімну України, згадались ті події, коли сотні тисяч…, ні, мільйони людей співають Гімн України як молитву, як єдине бажання, єдині пориви українського народу збудувати нове суспільство, нову гідну українську державу», - згадав про ті буремні події Олександр Кубар.
 
Ми завжди будемо в неоплатному боргу перед Героями, яких назвали Небесною Сотнею і які стали символом Революції Гідності. І ніхто не вправі забути морозні дні 2013-2014 років, коли в ім’я віри і правди, один за одним падали від куль майданівці аби прорости в наших серцях червоними квітами пам’яті…
 
Ті події сколихнули весь Світ, не залишили байдужої жодної душі і сьогодні, на святому місці кожного українця святий Отець, благочинний Яготинського благочиння Української православної церкви, протоієрей Володимир Лещенко відслужив панахиду, біля стели «Слава Героям України».
 
Герої довели, що наш український народ – нескорений, а його дух незламний. Такий же героїзм виявляють сьогодні українські воїни і добровольці, які захищають незалежність і територіальну цілісність нашої держави на Сході України.
 
Цього дня ми тихо промовляємо слова…Гей, пливе кача по Тисині, Пливе кача по Тисині… і разом з нами плачуть сотні тисяч людей… Яготинці поклали квіти до стели «Слава Героям України» та хвилиною мовчання вшанували тих, хто віддав молодість, життя і здоров’я для врятування людей і рідної землі. Українці, повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.
 
А ми будемо чекати миру, якого так прагнемо - заради нашого майбутнього, заради пам’яті Героїв, які ніколи не вмирають.
Стоїть Майдан братів — плече в плече
і разом з ним ридає Україна.
Нехай же вам, герої, віддає
Святий Петро ключі від того раю,
де убієнний ангелом стає,
бо він герой. Герої не вмирають.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора