Вітаємо тебе! Мій рідний краю – славетна Яготинщино, земля людей нескорених війною!

Дата: 21.09.2018 14:46
Кількість переглядів: 571

Фото без опису21 вересня ми відзначаємо велику для нас, яготинців історичну подію, адже окупація Яготинського району тривала з 15 вересня 1941 року до 20 вересня 1943 року і сьогодні минає 75 років з того дня, як наше місто було визволено від нацистських загарбників, і для багатьох захисників яготинська земля стала останнім місцем вічного спокою. 

Пам’ятною датою за роки воєнного лихоліття запам’ятається день 21 вересня 1943 року, бо саме в цей день були звільнені всі села нашого району та м. Яготин від непроханих окупантів.

Тож саме сьогодні урочисті заходи розпочались з ходи до Братської могили на Меморіальному комплексі «Алея Слави», де на пам’ятних обелісках навічно викарбувані імена полеглих героїв.

Чудова осінь фарбувала доли
веселкою переливалися ліси,
Коли у вересні у ту далеку пору
Нам визволителі свободу принесли, - саме такими словами розпочався мітинг-реквієм біля Вічного вогню та Братської могили на Меморіальному комплексі «Алея Слави».
 
В заході взяли участь керівний склад та працівники міської ради, Яготинської районної державної адміністрації та районної ради, депутати та члени виконавчого комітету міської ради, керівники та працівники підприємств, установ, організацій та жителі Яготинщини. 
Ведучий  урочистого мітингу проникними,  хвилюючими словами доносив до присутніх  священну пам’ять про героїв, що полягли на фронтах світової війни та поваги і пошани до ветеранів, які здобували Перемогу в боротьбі з нацизмом. Ми у вічному боргу перед тими хто віддав своє життя в боротьбі за визволення рідного краю, за обірвану війною юність, за зразки мужності, силу духу, самопожертву, яку вони виявили в боях за рідну землю…
 
Зі словами пам’яті до всіх присутніх звернувся голова Яготинської районної державної адміністрації В.С. Шмигановський. «Ні біль важких втрат, ні радість великих перемог не забулися за цей час, адже пам'ять про подвиги наших батьків, дідів, прадідів, братів і сестер, величезна вдячність за життя на вільній землі не мають історичного терміну давності – вони вічні. Вони – у пам’яті кожної родини, у назвах вулиць і площ, у полум’яних квітах біля меморіалів Слави», - зауважив Василь Степанович. 
 
Ті події залишилися у спогадах, архівних матеріалах, а ще в піснях народного аматорського хору ветеранів війни, праці та військової служби "Солдатська пам'ять". Від ветеранських щирих сердець лунали пісні про історичні події 40-х років, фронтові дороги, про подвиг загиблих в бою.
 
Наче птахи летять невблаганно літа,
Залишають свій стрій дорогі ветерани.
У минуле пішла найстрашніша війна,
Та про неї постійно нагадують рани…
Гіркі спогади про війну залишились у пам’яті тих, хто пережив пекло війни. Нажаль, їх стає все менше і менше. Нині на території Яготинського району проживає двадцять осіб, які гордо носять почесне звання учасника бойових дій Другої світової війни. Дев’ять з них проживає в місті Яготині. І сьогодні голова Яготинської районної державної адміністрації В.С. Шмигановський вручив медалі з нагоди 75-ї річниці з Дня визволення України: Пунтусу Миколі Сергійовичу, Шурбованому Миколі Федоровичу, Певко Тетяні Іванівні та іншим ветеранам, які здобули Перемогу.
 
Зібравшись на священному для кожного з нас місці - Меморіалі слави загиблих, вдячні яготинці вшанували пам'ять загиблих земляків хвилиною мовчання та покладанням квітів до Братської могили. 
 
По завершенню урочистого мітингу-реквієму благочинний Яготинського району, протоієрей отець Володимир відправив панахиду по загиблих воїнах у тій страшній і великій війні.
 
Цього осіннього дня по всій Яготинщині вкриваються квітами пам’ятники, обеліски і це означає, що пам’ять народні жива, що подвиг загиблих в бою не забуто.
З кожним роком все менше і менше стає,
Тих людей, які нам здобули перемогу.
Лише пам'ять забути про них не дає.
Пам’ятаймо про них і молімося Богу.
Ми повинні пам’ятати про трагедію минулої війни та з надією дивитись в майбутнє і вірити в нашу державу, адже ми є нащадками славного покоління наших предків, які забезпечили нам мир і щасливе сьогодення. Наш обов’язок бути гідними їхнього подвигу. Усіма своїми справами стверджувати мир, злагоду та суспільну гармонію на нашій рідній та вільній українській землі.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора