Пошук

Павло Петренко розповів про деталі розлучення згідно українського законодавства

Дата: 28.02.2018 15:26
Кількість переглядів: 517

Міністр юстиції у інтерв’ю сайту https://www.segodnya.ua розповів про деталі процедури розлучення у всіх випадках, перед якими можуть постати члени подружжя, які прийняли рішення розірвати законні стосунки.

За його словами, якщо родина не мала дітей і обидва члени родини бажають розлучитися мирно, то цей процес буде максимально спрощений. Достатньо подати спільну заяву до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання та свідоцтво про шлюб. Розірвання шлюбу проводиться після закінчення 1 місяця від дня подання відповідної заяви, якщо вона не була відкликана.

Якщо ж у родині є діти, заява про добровільне розлучення подається до суду разом з письмовим нотаріально посвідченим договором, у якому зазначено, з ким будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, тобто встановлена конкретна сума аліментів чи певний відсоток від заробітку.

«Окрім того, в договорі варто прописати чіткі умови реалізації права на особисте виховання дітей. Перш за все, це стосується того, наскільки часто дитина зможе зустрічатися з тим з батьків, який проживатиме окремо, як довго проводитиме з ним час, чи зможе залишатися, наприклад, на вихідні чи свята тощо. В такому разі суд  приймає рішення про розірвання шлюбу після спливу одного 1 від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу», - наголосив Міністр юстиції.

У разі, коли батьки не домовилися про умови виховання та утримання дітей чи хтось із подружжя не бажає розлучатися, рішення про розірвання шлюбу може прийняти лише суд.

За словами Павла Петренка, суд приймає рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них або ж інтересам дітей. Документом, який засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу.

Він також звернув увагу на те, що до суду в письмовій формі подається позовна заява, в якій позивач викладає свої вимоги та їх обґрунтування, а також копія такої заяви і копії всіх документів, які додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб та документи, які підтверджують сплату судового збору. До заяви також додається свідоцтво про шлюб та копії свідоцтв про народження дітей.

«Розмір судового збору залежить від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. З 1 січня цього року розмір судового збору за подання до суду позовної заяви про розірвання шлюбу становить 704,80 грн», - наголосив очільник Мін’юсту.

Нагадаємо: по всій країні діють центри та бюро з надання правової допомоги, які надають безкоштовні юридичні консультації всім українцям. Також надається безкоштовний адвокатський захист найменш захищеним верствам населення. Зв'язатися з контакт-центром системи БПД можна за телефоном 0-800-213-103.

Детальніше за посиланням: https://ukr.segodnya.ua/ukraine/nuzhen-li-razvod-dlya-oformleniya-alimentov-ministr-yusticii-otvetil-na-populyarnye-voprosy-1113144.html

Інформація Міністерства юстиції України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора