Пошук

Громадське обговорення щодо створення Яготинської міської об’єднаної територіальної громади

Дата: 14.08.2019 14:41
Кількість переглядів: 974

13 серпня о 17.00  в глядацькій залі Яготинського районного будинку культури відбулись громадські слухання щодо ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад та громадські обговорення щодо створення Яготинської міської об’єднаної територіальної громади.

У громадських слуханнях та обговоренні взяли участь: Яготинський міський голова Н.М. Дзюба, виконувач обов’язків голови Яготинської РДА Т.П. Сухенко, заступник голови Яготинської районної ради В.А. Потельчак, депутат Київської обласної ради О.О. Сіренко, представники підприємств, установ та організацій міста, засобів масової інформації, жителі міста та району.

Починаючи з 2015 року в міста та селах Яготинського району продовжуються дискусії: або один район – одна громада, або кілька ОТГ в межах району.

І останнім часом поняття «децентралізація» звучить мало не щодня. Вже тривалий час країна обговорює плюси та мінуси прийдешньої реформи. Станом на 1 серпня  2019 року в Україні створено 934 ОТГ. Принцип добровільності при формуванні громад найближчим часом вже стане неактуальним, адже чергові місцеві вибори 2020 року мають відбутися на новій територіальній основі для всіх громад. Це означає, що ті з них, які не скористалися добровільністю, в свій час будуть об’єднані в адміністративний спосіб.

Який вигляд може мати Яготинський район і Київська область в перспективі? За пропозицією Департаменту містобудування та архітектури Київської обласної ради, Яготинський район входить до складу Переяслав-Хмельницького району з центром в місті Переяслав-Хмельницький, а за пропозицією Мінрегіонбуду до складу єдиного лівобережного району з центром місті Бровари.  

Відповідно до статті 3 Закону України «Про добровільне об’єднання громад» суб’єктами добровільного об’єднання територіальних громад є суміжні територіальні громади сіл, селищ, міст.

При цьому не виключається подальше добровільне  приєднання до новоствореної об’єднаної громади в порядку встановленому статтею 8-1 цього ж Закону. Яке, згідно закону, можливе виключно за наявності спільної адміністративної межі між громадами.

Саме тому ініціативною групою депутатів було винесено на розгляд сесії Яготинської міської ради проект рішення і за результатами голосування в липні 2019 року було прийнято рішення про звернення до Київської обласної державної адміністрації, Київської обласної ради з пропозицією щодо розробки та схвалення змін до Перспективного плану формування територій громад Київської області щодо створення Яготинської міської об’єднаної територіальної громади з адміністративним центром – м. Яготин (прим. – не з м. Бровари чи м. Переяслав-Хмельницький), а саме:

  • Яготинської міської ради (м. Яготин, с. Червоне заріччя, с. Соколівщина);
  • Засупоївської сільської ради (с. Засупоївка, с. Григорівка, с. Федорівка);
  • Кулябівської сільської ради (с. Кулябівка, с. Тужилів, с. Шевченкове);
  • Супоївської сільської ради (с. Супоївка, с. Дзюбівка, с. Озерне, с. Черкасівка);
  • Райківщинської сільської ради (с. Райківщина, с. Розумівка, с. Рокитне);
  • Двірківщинської сільської ради (с Двірківщина, с Воронівщина, с Кайнари с-ще Черняхівка);
  • Ничипорівської сільської ради (с. Ничипорівка, с. Трубівщина);
  • Панфильської сільської ради (с. Панфили).

«Доцільність такого об’єднання ми й зібралися сьогодні обговорити», - зауважила Наталія Миколаївна. Важливо, щоб кожен з нас розумів, що об’єднання – це не тільки спільна територія, історія, яка була, а це перспектива на майбутнє і наша з вами спільна відповідальність. Це ремонт і утримання доріг, благоустрій територій, вивіз та утилізація  твердих побутових відходів, це і всі навчальні заклади, і лікарня, соціальний захист кожного жителя… І цей перелік можна продовжити. На це все нам потрібно заробити кошти, і ніхто за нас це не зробить, - наголосила міський голова Н.М. Дзюба. - При такому варіанті  об’єднання громада матиме можливості для сталого соціально-економічного розвитку за рахунок раціонального та ефективного використання власних ресурсів. А вже від того, наскільки по-господарському ми з вами використаємо свої власні можливості, і буде залежати, яку громаду ми залишимо нашим нащадкам».

За результатами довготривалої дискусії та обговорення питання створення Яготинської міської об’єднаної територіальної громади з адміністративним центром – м. Яготин було винесено на голосування. За підрахунками голосів рішення було відхилено.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора