Тобі єдина Україно, натхнення, творчість і любов

Дата: 23.08.2019 20:16
Кількість переглядів: 814

Фото без описуВиставка творів народних умільців Яготинщини «Тобі єдина Україно, натхнення, творчість і любов» проходила 23 серпня поблизу Яготинського районного будинку культури і була організована в рамках святкування Дня Незалежності України.

Експонати виставки були різноманітні і різножанрові. Кожен витвір приваблював своєю самобутньою неповторністю, оживав українськими мотивами: калиною, волошками. Можна було відчути, як буяє літо на рушниках, квітує весна на серветках. У кожну роботу умільці вкладали душу, кожна річ створена з любов’ю, саме тому вироби випромінювали позитивну енергетику добра і домашнього затишку.

Приємно відмітити, що поруч з роботами досвідчених народних умільців красувалися і вироби, створені маленькими дітьми.

Куратори виставки – Яготинська міська рада та села Яготинського району розповідали відвідувачам про роботи і техніку їх виконання, про людей, завдяки наполегливій та клопітливій праці яких усі присутні змогли отримали естетичне задоволення.

Всі присутні відмітили майстерність виконання вишивки на рушниках, адже вишивка – це не лише майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних устремлінь, інтелекту українського народу.

Також усі мали змогу залишити на згадку фотографію про сьогоднішнє дійство, адже поблизу літньої сцени була виставлена фото-зона від молодіжної громадської ради при  Яготинській райдержадміністрації та «Овочева карта України», яку своїми руками створили вихованці та викладачі Будинку дитячо-юнацької  творчості із овочів і фруктів цьогорічного врожаю.

Це не остання подія, яка відбувалась 23 серпня. На всіх присутніх чекав наступний конкурс, який було оголошено в Яготинській районній газеті «Яготинські вісті»: «Коса – дівоча краса» і присвячений він був красі волосся української жінки, адже здавна доглянута, довга коса була окрасою та гордістю українки.

За участь у конкурсі І місце здобула Олександра Дендорф зі своєю мамою Світланою.

ІІ місце виборола Марія Орел з мамою Ольгою, а Алла Васик посіла ІІІ місце.

Сьогодні яготинці згадали один із призабутих звичаїв нашого народу - вшанування дівочої коси. І хочеться вірити, що він оживе, наповниться новим змістом для нового покоління. Бо, щоб не казали і хоч як не переконували нас про старомодність коси, а все-таки в довгій дівочій косі є своя принада, щось ніжне і близьке, щемливе і священне.

Надалі стартував фото-конкурс «Вишиванка - твій генетичний код», який було оголошено 19 травня, під час святкування Дня вишиванки. Впродовж трьох місяців всі бажаючі відправляли свої фотографії до редакції газети «Яготинські вісті».

За висновками журі було обрано переможців конкурсу і сьогодні виконувач обов’язків голови райдержадміністрації Т.П. Сухенко вручила нагороди:

У номінації «Колективне фото працівників певної організації, або установи»:

І місце - колектив Товариство з додатковою відповідальністю  «Яготинський маслозавод».

ІІ місце - колектив комунального підприємства Яготинської міської ради «Міськсвітло».

ІІІ місце – колектив комунального некомерційного підприємства «Яготинська центральна районна лікарня» Яготинської районної ради.

У номінації «Колективне чи персональне фото вихованців дитячих садочків, учнів шкіл, студентів навчальних закладів міста та району»:

І місце - Богданівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.».

ІІ місце - Супоївський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.».

ІІІ місце - Лемешівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Надалі дипломи та цінні подарунки за участь у конкурсі «Вишиванка – твій генетичний код» вручала очільник міста Н.М. Дзюба.

У номінації «Діти молодшого віку»: І місце завоювала Олена Черненко, ІІ місце посіла Вікторія Кабанець, а Анастасія Шаповал отримала ІІІ місце.

У номінації жителі міста: І місце здобула Софія Стріха, ІІ місце виборола Кіра Левченко, ІІІ місце отримала Поліна Рекленко.

Продовжились святкування традиційним V фестивалем «Українська пісня єднає нас», на якому кожного року представники сільських рад Яготинського району демонструють свої таланти.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора