Пошук

Блокпост пам’яті. Мужні серцем!

Дата: 29.08.2019 15:04
Кількість переглядів: 804

Фото без описуСьогодні ми згадуємо трагічні події для всіх українців, бо п’ять років тому, 10 серпня, розпочалася одна з найчорніших сторінок в історії незалежної України – запеклі бої за Іловайськ або, як їх згодом охрестили, Іловайський котел. Українські військові зуміли вийти звідти лише 29 серпня. 

На згадку про ті трагічні події Президент України підписав Указ «Про День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України», з метою увічнення їх героїзму та вшанування подвигу загиблих військовослужбовців і учасників добровольчих формувань.

…Гей, пливе кача по Тисині,

Пливе кача по Тисині… і пішою ходою жителі Яготинщини рушили до пам’ятника «Слава Героям України», де на обеліску пам’яті золотими літерами викарбувані слова:

І в щасливі й злі години

Ми для неї живемо

На Вкраїні й для Вкраїни

Будем жити й помремо…

В заході взяли участь секретар міської ради Т.І. Рубанчук, перший заступник міського голови С.О. Овчаренко, виконувач обов’язків голови райдержадміністрації Т.П. Сухенко, представники підприємств, установ, організацій, учасники АТО, члени сімей загиблих та учасників АТО, представники духовенства, жителі та гості Яготинщини. 

Ведуча мітингу-реквієму проникними,  хвилюючими словами доносила до присутніх  священну пам’ять про героїв, про наших воїнів, які потрапили у щільне кільце ворога. Без води, їжі та боєприпасів…

Вся країна думками була там, з нашими героями і у військових, які вийшли з Іловайська, якийсь час були шанси прорватися і з боєм вийти з міста. Але бойовики встигли облаштувати вогневі позиції уздовж майбутнього "зеленого коридору", перетворюючи його на коридор смерті.

У ці найчорніші дні незалежної України українська армія зазнала найбільших одночасних втрат за всю історію війни на Донбасі. 29 серпня в «зеленому коридорі» загинуло 366 українських воїнів, 429 – отримали поранення, 128 – потрапили у полон, а  158 бійця до цих пір вважаються зниклими без вісті. Проте ці дані різняться... ООН збільшила офіційну оцінку кількості жертв війни на Сході України до 13 тисяч, з них чверть – цивільні особи, а понад 30 тисяч поранених.

… Душу, тіло ми положим за нашу свободу

І покажем, що ми, браття, козацького роду..., як молитву, як єдине бажання, єдині пориви українського народу збудувати нове суспільство, нову гідну українську державу злетіли у небо слова Гімну України.

«Це тяжкий біль матерів, які втратили найдорожче – дітей. В нас на Яготинщині всього п’ять сімей загиблих і я дякую Богу, що на цьому зупинилось лихо сумної звістки. Я дякую всім, що пам’ятають наших дітей», - звернулась до присутніх мама загиблого учасника АТО Валентина Григорівна Ткаченко.

«В Дебальцево ми прийшли в 20-их числах і хлопці з розвідки потрапили в засідку, того ж дня були перші загиблі, поранені… Я пам’ятаю їх імена, прізвища, позивні…», - згадав про ті буремні події учасник АТО Олександр Дяденко.

Зі словами подяки та із закликом до всіх присутніх пам’ятати про подвиг героїв війни звернулась виконувач обов’язків голови райдержадміністрації Т.П. Сухенко: «Надзвичайно важкою і дорогою ціною платить Україна за свою незалежність – життям своїх синів і дочок. Ми повинні вічно пам’ятати наших земляків, які не повернулись з поля бою, захищаючи територіальну цілісність нашої держави».

 «Я низько вклоняюся Вам батьки, за те що Ви виховали таких синів, які не відступили в тяжку хвилину, - подякувала матерям Тетяна Петрівна. - І хай знають вороги: нація не зупиняється не перед нічим, захищаючи свою волю і незалежність – і її нічим не здолати! Як говорила поетеса Ліна Костенко «Україна загартована найвищим гартом».

Всі присутні згадали імена молодих захисників Яготинщини, яких вже поряд не має з нами – Ляпін Юрій Олегович (1995-2014), Трушин Євген Миколайович (1982-2014), Ткаченко Вадим Володимирович (1984-2015), Харитонкін Олег Володимирович (1985-2015) Домашенко Олександр Олександрович (1992-2016).

Вони - солдати, що кладуть життя,

Заради нас і мирного світання.

І без імен помолимось за них,

За трошки вдачі світлої, простої.

В час зрад страшних і втрат таких гірких,

І без імен вони для нас герої.

Благочинний Української православної церкви Київського патріархату, протоиєрей Володимир Лещенко відправив панахиду по загиблих воїнах, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

…В молитвах всіх героїв пригадаю,

Живим у Бога буду щедрості просить.

Воскресне дух. Я всіх вас закликаю

Людської пам’яті знов свічку запалить.

Зібравшись біля стели «Слава Героям України», вдячні яготинці вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання та покладанням квітів до чорного обеліска.

Героїзм українських військових – неоціненний. Вшануймо їхню пам’ять у ці дні, адже саме мужні воїни забезпечують нам мир і щасливе сьогодення. Наш обов’язок бути гідними їхнього подвигу. Усіма своїми справами стверджувати мир, злагоду та суспільну гармонію на нашій рідній та вільній українській землі. Вічна слава Героям…



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора