Технічне обслуговування систем газопостачання

Дата: 15.11.2019 10:16
Кількість переглядів: 515

Фото без описуТехнічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання (ТО ВБСГ) житлових будинків проводиться для забезпечення безперервності та безпеки газопостачання. Отже, ТО ВБСГ проводиться для Вашої безпеки

ЩО ЗМІНИЛОСЯ В ПОРЯДКУ ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ВБСГ

Згідно наказу Міненерговугілля від 10 травня 2018 р. № 250 визнано таким, що втратив чинність наказ Державної акціонерної холдингової компанії «Укргаз» від 30 липня 1997 р. № 35 «Про затвердження Положення про порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення».

Відповідно до зазначеного наказу Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), в тарифі Операторів ГРМ не передбачені кошти на проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення.

У зв’язку з вищевикладеним, АТ «Київоблгаз» припинив роботи з планового технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення, які виконувалися спеціалістами компанії за рахунок тарифної складової.

За новими правилами відповідальність за безпечне газоспоживання і утримання мереж та приладів в належному стані покладається на власників, балансоутримувачів або орендарів житла. Мешканцям будинків для виконання комплексу робіт з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання потрібно самостійно обрати компанію, яка має відповідний дозвіл. Переведення даного виду робіт з монопольних в ринкову площину зобов`язує Закон України «Про житлово-комунальні послуги» і Кодекс газорозподільних систем.

ХТО І ЗА ЩО ВІДПОВІДАЄ

За стан газових мереж всередині житлових будинків та нежитлових приміщень до точки розмежування відповідає власник таких будівель або балансоутримувач. У багатоквартирних будинках – ОСББ або управитель. За безпечну експлуатацію мереж у квартирі відповідає споживач. Вони вправі обирати для догляду за своїми газопроводами будь-яку сервісну компанію, яка має відповідний дозвіл.

АТ «Київоблгаз» залишається відповідальним за надійну та безпечну експлуатацію розподільних газових мереж до межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін. Детальна інформація щодо газифікованого об’єкта та розподілення зон відповідальності визначається в акті розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін.   Цей акт є невід'ємною частиною Типового договору розподілу природного газу для всіх без винятку споживачів газу.

За Оператором ГРМ залишається право обмеження газопостачання на об’єкт у разі не забезпечення власником будинку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, тобто – у разі відсутності у нього відповідного договору.

НА ЯКИХ УМОВАХ ПРОВОДИТЬСЯ ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ГАЗОВИХ МЕРЕЖ

Чинним законодавством передбачено виконання робіт з технічного обслуговування ВБСГ виключно за договорами, що укладатимуться  власниками/балансоутримувачами житла з будь-якої сервісною компанією, яка має відповідний дозвіл.

З питання укладення договорів з  АТ «Київоблгаз», власники/балансоутримувачі житла можуть звертатися до Центрів обслуговування клієнтів  АТ «Київоблгаз» у відповідному місті або районі області. 

ЯК ОТРИМАТИ ДОДАТКОВУ ІНФОРМАЦІЮ

Отримати додаткову інформацію можна:

  • в Контакт–центрі за номером телефону 044 36 46 104 або 067 44 49 104;
  • безпосередньо на цьому сайті через Особистий кабінет. Для цього Вам треба зареєструватися або увійти до кабінету, якщо Ви вже зареєстровані;
  • звернувшись особисто до Центру обслуговування клієнтів АТ «Київоблгаз» у відповідному місті або районі області. 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора