Пошук

І впала зірка-полин з неба у траву на ймення чорнобиль…

Дата: 13.12.2019 15:05
Кількість переглядів: 4365

«…Засурмив третій янгол, —  і велика зоря спала з неба, палаючи, як смолоскип. І спала вона на третину річок та водні джерела. І ймення зорі тієї – «Полин». І стала третина води, як полин, і багато людей повмирали з води, бо згіркла вона.» 

І впала  зірка-полин з неба у траву на ймення чорнобиль…

І згасло сонце, і зійшла чорна хмара на землю. І стали гіркими вода і повітря, чорними трава  і дерева. І  здригнулась земля  від небаченого…

Пройшли віки і наприкінці 20-го століття, на березі Прип’яті трапилась страшна біда. І згадали тоді люди страшні слова прадавнього пророцтва, - де  говориться про полин і пов’язану  з ним страшну катастрофу.  

Біда розчинилася у квітневому духмяному повітрі маленького поліського містечка, в білорожевому цвітінні яблунь та абрикосів, у воді  сільських криниць, у молоці корів, у всій красі зелені…

У 1986 році 26 квітня, на 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції стався потужний вибух. Тисячі тон радіоактивних речовин піднялись у небо, затьмаривши зірки, забруднивши повітря, просочившись під землю.

І тисячі людей  стали на  боротьбу з невидимим ворогом – радіацією.

Тепер ми  називаємо їх ліквідаторами, «чорнобильцями», просто Героями.

Вони серед нас і досі – ті, хто не загинув, у кого і до сьогодні - організм, як маленька атомна станція, яка додає їм нові  хвороби.

13 грудня на Алеї Слави м. Яготин біля стели «Дзвони Чорнобиля» відбувся урочистий мітинг з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

В урочистостях взяли участь керівний склад Яготинської міської ради, Яготинської райдержадміністрації, райради, працівники підприємств, установ, організацій, представники громадських організацій, жителі та гості міста, які прийшли віддати шану учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.  

У ліквідації страшної катастрофи брали участь більше 650 000 людей, які незважаючи на всі труднощі і проблеми зробили вагомий внесок у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи. 

За героїзм, самовідданість та мужність, які зупинили розбурхану стихію некерованої ядерної реакції, вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС перший заступник міського голови С.О. Овчаренко вручив подяки Івану Миколайовичу Кудрі, Вірі Іванівні Мостовій, Анатолію Ігнатовичу Резнікову.

"Аварія на Чорнобильській атомній електростанції спричинила національну трагедію, наслідки якої ми відчуваємо й досі. Ми завжди пам’ятатимемо подвиг тих, хто став на шляху ядерної загрози, – пожежників, військовослужбовців, учених, медиків, будівельників. Щиро бажаю всім Вам та Вашим родинам міцного здоров’я, щастя і добробуту, родинного тепла і мирного неба над головою", - зазначив Сергій Олександрович.

На краплі крові схожі червоні гвоздики, покладені на знак пошани до пам’яті жертв аварії від керівників міста і району, учнів, ліквідаторів - «чорнобильців», гіркими сльозами омиті серця кожного у хвилині мовчання, і  вічною є молитва за душі загиблих у цій катастрофі людства та тихі розмови про тих кого вже немає, спогади про мужність та відданість, споглядання на покинуті будинки, порожні магазини, в яких на прилавках стоять ще касові заржавілі апарати... Пам’ятаймо, що Чорнобиль не повинен стати минулим і  має спонукати нас бути пильними та якнайбільше уваги приділяти безпеці використання мирного атома.

Будемо ж берегти природу, будемо мудрими дітьми планети Земля! Щоб завжди одягалась зеленню і творила тепло  весна,  яскраво буяли  квіти,  і дихалось на повні груди чистим повітрям!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора