Збережемо те, що маємо - створивши в м. Яготині ЛІЛ

Дата: 30.01.2020 17:13
Кількість переглядів: 3556

 

Фото без опису30 січня у залі засідань міської ради відбулось засідання позачергової п’ятдесят восьмої сесії Яготинської міської ради під головуванням міського голови Н.М. Дзюби.

Під час засідання було розглянуто звернення адміністрації та колективу Комунального некомерційного підприємства «Яготинська центральна районна лікарня» Яготинської районної ради щодо підтримки та допомоги у створенні на базі КНП «Яготинська ЦРЛ» ЯРР опорної лікарні для надання допомоги населенню міста Яготина, Яготинського району та суміжних районів.

Про створення опорної лікарні на базі ЯЦРЛ неодноразово повідомлялось в місцевих ЗМІ, форумах соцмереж, нарадах медичної спільноти та на нарадах Лівобережного госпітального округу. Насправді на сайті Кабінету Міністрів України від 15.01.2020р.  в Київській області затверджено 13 опорних лікарень – Яготинської серед них немає.

Яготинський район був віднесений до Лівобережного госпітального округу з центром в місті Броварах, де буде розташована лікарня багатопрофільного інтенсивного лікування першого рівня, претендує на створення на базі Яготинської ЦРЛ лікарні інтенсивного лікування першого рівня (далі – ЛІЛ).

В 2017 році Госпітальною радою Лівобережного госпітального округу за поданням Департаменту охорони здоров’я КОДА Яготинська центральна районна лікарня була визначена ЛІЛом першого рівня.

Яготинська ЦРЛ має спеціалізовані будівлі та приміщення, що за переліком та площею відповідають діючим санітарно-гігієнічним, протиепідемічним, будівельним, протипожежним нормам і правилам та вимогам техніки безпеки. Вона є клінічною та навчальною базою КВНЗ КОР «Чорнобильський медичний коледж», єдиного на Лівобережжі Київщини навчального закладу, який готує фельдшерів і медичних сестер. Задля її зміцнення, з першого листопада 2016 року районною владою передані в оренду цьому закладу два поверхи хірургічного корпусу. Відповідно до наказу Департаменту охорони здоров’я Київської облдержадміністрації (далі - ДОЗКОДА) Яготинська ЦРЛ та КЗ "Яготинський центр первинної медико-санітарної допомоги" є базами для проходження студентами коледжу навчальної, виробничої та переддипломної практик (тут її проходять до 90% студентів-практикантів), а також базою стажування лікарів інтернів.

Дороги з твердим покриттям дають можливість за 20 хвилин доїхати до найвіддаленішого населеного пункту району. У зону обслуговування входить ділянка траси Київ-Харків протяжністю близько 40 км, з якої, в разі ДТП, можна швидко доставити постраждалого до лікарні. Варто зазначити, що відстань від Яготина до сусіднього райцентру – Згурівки складає 30 кілометрів, а від міста Переяслав-Хмельницький до цього селища – 53км.

Наша центральна районна лікарня на сьогодні є чи не найкращим медичним закладом на Лівобережжі Київщини. Це лікарняний комплекс, розміщений у 8 будівлях, які вже третій сезон опалюються твердопаливними котлами, що дає можливість зекономлені державні кошти використати на найбільш нагальні потреби (медичний заклад також отримує значну підтримку з місцевих бюджетів всіх рівнів). Ліжковий фонд лікарні станом на 01.01.2020 складає 145 ліжок, розподілених за спеціалізованими відділеннями (потенціал лікувального корпусу на перспективу – 240 ліжок). Завдяки зручному географічному розташуванню (на стику трьох областей), розвинутій дорожньо-транспортній інфраструктурі (в тому числі залізничному сполученню з Києвом і прилеглими до Яготинського району населеними пунктами двох областей) та високому кадровому потенціалу, до Яготинської ЦРЛ їдуть на лікування і мешканці інших районів та областей. У 2019 році таких хворих у стаціонарі найбільше: з районів Київської області – 216, Полтавської і Черкаської областей – 88. Кількість іногородніх, яким була надана медична допомога в стаціонарі – 471.

В 2019 році завдяки допомозі  Баварського Червоного Хреста, Німеччини, керівником даної структури є лікар – меценат Доктор Йожеф Циглер відкрито сучасне центральне стерилізаційне відділення, аналогів якого немає на Лівобережжі, потужностями цього відділення можуть скористуватися опорні лікарні поблизу.

На території лікарні розміщена підстанція екстреної медичної допомоги – 2 бригади та пункт невідкладної медичної допомоги.

Потужність поліклінічного відділення ЦРЛ - 285 відвідувань за зміну, але фактично на прийом до лікарів приходять до 400 громадян нашого району, і не тільки. Лікарями поліклініки обслуговується близько 206 тисяч звернень за медичною допомогою, прийом здійснюється за 30 лікарськими спеціальностями (дані за 2019 рік).

Стабільно працюють діагностичні служби: клінічна лабораторія, рентгенологічна (придбаний цифровий флюорограф), ультразвукова, ендоскопічна (в 2019 році придбано надсучасний відео ендоскоп РENTAX) і функціональна діагностики.

У структурі поліклінічного відділення працює багатопрофільний денний стаціонар на 40 ліжок, що є сучасною та економічно вигідною альтернативою стаціонарній допомозі.

Колектив Яготинської центральної районної лікарні складається з 373 осіб, з яких лікарів 70, середніх медичних працівників - 152. Персонал має високий фаховий рівень: вища кваліфікаційна категорія присвоєна 42,8% лікарів та 56,6% середнього медичного персоналу. У Яготинській ЦРЛ функціонує інфекційне відділення, допомога в якому надається хворим Яготинського та Згурівського районів.

На території Яготинського району знаходиться пункт тимчасового розміщення біженців, медичну допомогу яким надає КНП «Яготинська ЦРЛ» Яготинської райради.

КНП «Яготинський ЦПМСД» ЯРР та його головний лікар І.І.Сахно є найкращими в області по кількості заключних декларацій та якості обслуговування Яготинського та суміжних районів.

Висновок: місто Яготин займає вигідне географічне розташування, має зручне транспортне сполучення і медичний коледж, а центральна районна лікарня, яка фактично є міжрайонним закладом охорони здоров'я, - гарну матеріально-технічну базу та висококваліфікований кадровий склад. Тож є всі умови для надання їй статусу опорної лікарні.

Тож з метою створення належних умов для доступу жителів міста Яготин та Яготинського району до закладів охорони здоров’я, збереження кадрового та матеріально-технічного потенціалу Яготинської центральної районної лікарні, зважаючи на зручне географічне положення міста Яготин в системі розселення Київської області, наявність розгалуженої транспортної мережі, в тому числі залізничного сполучення депутати звернулися до народного депутата України Буніна Сергія Валерійовича, Кабінету міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, Національної служби здоров’я України, Київської обласної державної адміністрації та Київської обласної ради зі зверненням щодо створення на базі Яготинської центральної районної лікарні в місті Яготині опорної закладу охорони здоров’я з подальшим підвищенням до рівня Лікарні інтенсивного лікування першого рівня та внесення відповідних змін до Розпорядження Кабінету міністрів України від 15.01.2020 «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора