Під час засідання сесії порушено питання Яготинської ЦРЛ

Дата: 20.02.2020 19:01
Кількість переглядів: 716

Фото без опису20 лютого у залі засідань міської ради відбулось засідання п’ятдесят дев’ятої сесії Яготинської міської ради під головуванням міського голови Н.Дзюби.

Під час засідання було розглянуто питання, яке турбує мешканців не лише міста Яготина, а й Яготинського та прилеглих районів, які перебувають на обліку в Яготинській центральній районній лікарні.

«Ми повинні зрозуміти, який вигляд буде мати лікарня і що ми повинні зробити, щоб зберегти надання якісних медичних послуг на території нашого міста» - з таким питанням звернулась міський голова Н.Дзюба до головного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Яготинська центральна районна лікарня» Яготинської районної ради В.Нескороженого.

«До Яготинської лікарні 15 січня надійшла інформація про затвердження Кабінетом Міністрів України опорних лікарень, які будуть створюватись на базі ЛІЛів (лікарень інтенсивного лікування) до 2023 року. Тобто, створення опорних лікарень ще буде переглянуто і ми повинні працювати в цьому напрямку», - зауважив В.Нескорожений.

Слід наголосити, що перелік опорних лікарень не є остаточним, а при виборі між Яготинською ЦРЛ і Переяслав-Хмельницькою лікарнею, при попередньому проєкті, було звернуто увагу лише на те, що в Переяслав-Хмельницькому більше відділень; там знаходиться Центр надання екстреної медичної допомоги (в Яготині лише діє підстанція); населення складає 76 тис, коли в Яготинському районі лише – 32 тис. мешканців.

«На сьогодні ми повинні об’єднатися, визначити чіткий план дій, для того, щоб при перегляді створення опорних лікарень у 2021 році ми до нього підійшли. Тим паче, є чіткий табель оснащення лікарень на який буде звернуто увагу при повторному перегляді», - зазначив В.Нескорожений.

Увагу всіх присутніх на початок медичної реформи з 1 квітня 2020 року та її етапи звернув голова Яготинської райдержадміністрації, депутат міської ради О.Кудрявський.

Якою буде головна зміна у медичній сфері у 2020 році?

З квітня 2020 року гроші підуть за пацієнтом до поліклінік та лікарень, держава оплачуватиме надання медичної допомоги конкретній людині.

Що таке медичні гарантії?

Вперше в Україні запрацює Програма медичних гарантій – перелік чітко визначених безоплатних медичних послуг. Їх держава гарантує пацієнту не декларативно, а насправді. За них українці вже заплатили зі своїх податків. Гроші на Програму медичних гарантій є у держбюджеті на 2020 рік. Це 72 млрд грн  – майже 64 % коштів, виділених на охорону здоров'я.

Що стане для пацієнтів платним, а що буде умовно безкоштовним?

Програма медичних гарантій 2020 поширюється на всі види медичної допомоги: первинну, екстрену, амбулаторно-поліклінічну, «Доступні ліки», стаціонарну, паліативну медичні допомоги та реабілітацію.

Особлива увага на пріоритетні послуги. Вони оплачуватимуться НСЗУ за підвищеним тарифом:

  • лікування гострого мозкового інсульту,
  • лікування гострого інфаркту міокарда,
  • допомога в пологах і неонатальна допомога
  • ендоскопічні обстеження, спрямовані на ранню діагностику онкологічних захворювань.

Пріоритетні послуги визначені, щоб знизити рівень захворюваності та смертності від цих захворювань. Та покращити допомогу при пологах та новонародженим, які народилися передчасно.

Як у 2020 році пацієнт зможе потрапити на прийом до вузького спеціаліста?

Потрапити на прийом до вузького спеціаліста можна буде за направленням лікаря первинки, з яким укладена декларація, або за направленням іншого лікуючого лікаря. У такому випадку надану послугу оплатить НСЗУ. Якщо пацієнт звертається без направлення – послуга не буде для нього безоплатною.

Лікаря та медзаклад пацієнт обирає сам. Щоб послугу оплатила НСЗУ, медзаклад має мати договір з нею.

Точкою входу у медичну систему є декларація із сімейним лікарем.

Медичні послуги в межах програми медичних гарантій будуть оплачуватися Національною службою здоров’я України за прямими договорами із медзакладами. Чи можуть це бути приватні медзаклади?

Будь-який заклад, незалежно від його назви, власника, рівня надання медичної допомоги та спеціалізації, який відповідає вимогам Програми медичних гарантій, може укласти договір з НСЗУ.

Чи будуть закривати лікарні?

На сьогоднішній день мови про закриття лікарні – не йдеться. Оскільки основою другої хвилі медичної реформи, яка розпочнеться з квітня 2020 року, - гроші підуть за пацієнтом до поліклінік та лікарень, держава оплачуватиме надання медичної допомоги конкретній людині, а не закриватиме лікарні.

«Дуже важливо, щоб люди зрозуміли суть медичної реформи, для того, щоб збагнути, що саме відбувається з лікарнею», - наголосив О.Кудрявський. – В умовах реформування, з 1 квітня, ніякого колапсу не буде, лікарня, працювала так і працюватиме і в наших можливостях розширити спектр надання послуг Яготинською центральною районною лікарнею».

Надалі  головний лікар Яготинської ЦРЛ В.Нескорожений зауважив, що лікарня повністю готова до укладення договорів Національної служби здоров’я України (на даний момент готові лише 8 лікарень Київщини, в тому числі і Яготинська ЦРЛ):

- підключено до медичної інформаційної системи (Helsi);

- заклад зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я;

- заклад автоматизовано (виписка з ЄДРЮОФОП від 22.12.2018);

- наявний кваліфікований електронний підпис;

- комп’ютеризація  (100%);

- реєстрація всіх лікарів (100%);

- ліцензія на наркотичні засоби;

- наявна чинна ліцензія на провадження господарської діяльності з медичної практики (наказ МОЗ України № 973 від 25.04.2019).

Також Яготинська ЦРЛ готується до надання додаткових послуг, бо згідно медичної реформи – це кошти, які йдуть за пацієнтом. А ці додаткові послуги бере до уваги Національна служба здоров’я України.

«Працюємо плідно, працюємо спільно та працюємо на результат», - підсумувала міський голова Наталія Дзюба.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора