Яготинський РС ГУ ДСНС України у Київській області попереджає про наслідки спалювання сухої рослинності

Дата: 04.03.2020 18:01
Кількість переглядів: 713

Фото без описуШановні жителі Яготинського району та м. Яготин у зв’язку із аномально спекотною погодою збільшилася кількість пожеж у екосистемах через навмисне спалювання сухостою та сміття на присадибних ділянках.

Головною причиною їх виникнення є людська недбалість і недотримання елементарних правил протипожежної безпеки. Запалюючи багаття під час відпочинку в лісі, чи спалюючи минулорічну суху рослинність, сміття в себе на подвір’ї чи присадибній ділянці не дотримуючись правил пожежної безпеки, громадяни не замислюються над тим, що своєю поведінкою вони здатні спричинити масштабну пожежу.

Під час загорання сухої трави полум’я може перекинутися на житлові будинки та інші споруди, завдавши при цьому значних матеріальних збитків. Разом із тим, такі пожежі завдають непоправної шкоди довкіллю, знищуючи родючий шар ґрунту. Страждають у подібних ситуаціях і люди, змушені вдихати токсичний дим, що містить сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів.

Унаслідок природних пожеж змінюється клімат, пересихають русла річок, порушується екологічний баланс.

Нагадуємо, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність (ст. 77-1 КУпАП “Самовільне випалювання рослинності або її залишків”) та кримінальна (ст. 245 КК України “Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу”).

Порушення вимог ст. 77-1 КУпАП “Самовільне випалювання рослинності або її залишків”, відповідно до ст. 242-1 КУпАП, не відноситься до  компетенції ДСНС України, а входить до повноважень органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, а ст. 245 КК України відноситься до компетенції органів внутрішніх справ. Дії по самовільному спалюванню сухої трави є порушенням вимог Законів України “Про охорону атмосферного повітря” (ст.16), “Про охорону навколишнього природного середовища” (ст.12; 22) та правил пожежної безпеки.

Адже за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф – на громадян від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн.   

Зважаючи на те, що протягом місяця утримуватиметься спекотна погода, Служба порятунку Яготинського району закликає всіх мешканців бути вкрай обережними та суворо дотримуватись правил пожежної безпеки.

Пам’ятайте, що не можна випалювати суху траву, стерню, пожнивні залишки інші рослинні рештки.

Крім того забороняється палити, кидати у лісі, відкритих територіях, на узбіччях автодоріг непогашені сірники та недопалки.

Давайте пам'ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!

Разом з тим, звертаємо увагу мешканців Яготинського району та м. Яготин, що у разі виявлення пожежі – не панікуйте та не приймайте необдуманих рішень, а негайно телефонуйте за номером «101».

Яготинський РС ГУ ДСНС України у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора