Про запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2

Дата: 19.03.2020 18:07
Кількість переглядів: 617

Фото без опису19 березня у залі засідань міської ради відбулось засідання позачергової шістдесятої сесії Яготинської міської ради під головуванням міського голови Н. Дзюби.

У сесії взяли участь: працівники апарату Яготинської міської ради,головний лікар КНП «Яготинська центральна районна лікарня», представник КНП "Яготинський центр первинної медико-санітарної допомоги" Н.Іванова, жителі міста, представники громадських організацій, засобів масової інформації.

На початку засідання міський голова звернулась до присутніх, де наголосила, що відповідно до розпорядження міського голови від 04.03.2020 № 10 «Про скликання позачергової шістдесятої сесії Яготинської міської ради» був підготовлений проєкт порядку денного, але надзвичайна ситуація яка трапилась в країні внесла певні корективи.

«Беручи до уваги Закон України від 17.03.2020 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», постанову Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 зі змінами від 16.03.2020 № 215, рішення позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020 протокол № 2 та з метою запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 я пропоную проєкт порядку денного і всі проєкти рішень відтермінувати та винести на засідання наступної сесії, а сьогодні розглянути питання, що стосується надання субвенції районному бюджету на медицину для придбання апарата штучної вентиляції легень та засобів індивідуального захисту», - наголосила міський голова Наталія Дзюба.

За результатами голосування та зважаючи на актуальність загрози погіршення епідеміологічної ситуації, з метою забезпечення готовності Яготинської центральної районної лікарні та Яготинського центру первинної медичко-санітарної допомоги, а також для надання медичної допомоги особам, які відповідають визначенню випадку захворювання на коронавірус COVID-19, підтримання необхідного запасу засобів медичного призначення, засобів захисту органів дихання, зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я депутати Яготинської міської ради VII скликання прийняли одноголосно рішення про надання субвенції районному бюджету для ліквідації надзвичайної ситуації, що спричинена вірусом  COVID-19 - 1 600 000 грн. за рахунок тимчасового зменшення видатків на співфінансування капітального ремонту дорожнього покриття вулиць Грушевського, Відродження, Козацька, Шмідта, Чернишевського та за рахунок зменшення видатків по Програмі проведення святкових заходів

Також було заслухано інформації головного лікаря КНП «Яготинська районна лікарня» В.Нескороженого та першого заступника міського голови С.Овчаренка щодо запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

«За симптомами коронавірус схожий на гостру респіраторну інфекцію - в основному це лихоманка, кашель, проблеми з диханням. Симптоми можуть проявитися через 2-14 днів після зараження, хоча зараз відомі випадки більш тривалого інкубаційного періоду. Вірус може викликати запалення обох легенів», - зауважив В.Нескорожений.

Наразі Яготинська центральна районна лікарня має 9 боксованих палат на 20 ліжок – це інфекційне відділення, яке готове до прийому та наданню допомоги хворим на коронавірус, у разі пандемії бокси буде розгорнуто до 60 ліжко-місць.

Слід пам’ятати, що для профілактики коронавірусу і грипу радять дотримуватися таких правил:

- регулярно мити руки;

- дотримуватися правил респіраторної гігієни (під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя);

- дотримуватися дистанції у громадських місцях (не менше одного метра);

- не чіпати брудними руками очі, ніс, рот;

- дотримуватися звичайних правила гігієни;

- не вживати сиру або без належної термічної обробки їжу тваринного походження;

- прибирати на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для чищення;

- робити щеплення від грипу.

«У разі виникнення необхідності ми зберемо позачергову сесію для вирішення нагального питання. Також я перерахую свою одноденну заробітну плату на благодійний рахунок КНП «Яготинська центральна районна лікарня» і кожен бажаючий може долучитись до благодійництва», - відзначила міський голова Н.Миколаївна.

На сьогоднішній день працівниками Яготинської міської ради проводиться робота по запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зокрема:

- розвезено листи по торгівельних закладах міста, щодо ЗАБОРОНИ з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 року до 3 квітня 2020 року роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв'язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту;

- скасовано до особливого розпорядження проведення особистого прийому громадян працівниками апарату міської ради;

-  з 12.03.2020 по 03.04.2020 встановлено карантин та обмежено прийом громадян у відділі реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Яготинської міської ради;

-  проводиться щоденний моніторинг ситуації на території м. Яготина щодо заборони торгівлі на торгових рядах з продажу сільськогосподарської продукції, що встановлені на вул. Вокзальній та поблизу АТБ-маркету, з метою попередження поширення коронавірусної інфекції;

-  проводиться щоденний моніторинг автобусних маршрутів загального користування м. Яготин та здійснюється контроль за дотриманням перевізниками правил щодо карантину;

- початок видачі талонів для пільгового проїзду у міському маршрутному автотранспорті загального користування м. Яготина на ІІ квартал 2020 року тимчасово відтерміновано;

- перед подачею води споживачам, проводиться фільтрація та знезараження Гідрохлоритом натрію. Питна вода, яка подається споживачам, відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4.-171-10. На міських каналізаційних спорудах повної біологічної очистки, стічні води проходять очистку, а в подальшому знезараження розчином хлорного вапна.

- тощо.

На завершення сесії було прийнято рішення про звернення депутатів Яготинської міської ради до власників та орендодавців приміщень щодо орендної плати та обмеження кількості відвідувачів з метою запобігання поширення коронавірусу COVID-19.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора