Пошук

АРХІВИ КИЇВЩИНИ ВСЕ БІЛЬШ ДОСТУПНІ ОНЛАЙН

Дата: 09.04.2020 14:35
Кількість переглядів: 537

Незважаючи на продовження карантину, Державний архів Київської області не припиняє роботу та працює над тим, щоб громадянам було зручніше знайомитись із документами, що зберігаються в фондах архіву.

Майже 200 нових справ з історії Київщини початку ХХ ст. фонду, які зберігаються у  фонді № 1716  «Канцелярія Київського губернського комісара Тимчасового уряду», презентовані в цифрових копіях на сайті Державного архіву Київської області у рубриці «Е-архів». Документи фонди репрезентують  різноманітність політичних процесів, гостроту військового протистояння, персоніфікацію політичних процесів в 1917- 1921 рр.

У фонді представлені документи  діловодства Київського губернського комісара Тимчасового уряду, повітових комісарів, що відображають процес трансформації органів місцевого самоврядування після Лютневої революції, політичну, соціально-економічну, суспільну, кримінальну ситуацію на місцях. Найбільш інформативними у цьому плані є справи, де зберігаються документи щодо керівництва та надзору за діяльністю повітових комісарів в Бердичівському, Васильківському, Звенигородському, Канівському, Київському, Липовецькому, Радомишльському, Сквирському, Таращанському, Уманському Чигиринському повітах.

Робота органів місцевого самоврядування того періоду представлена протоколами засідань міських дум – Білоцерківської, Бердичівської, Васильківської, Звенигородської, Канівської, Липовецької, Таращанської, Чигиринської Уманської.

Також у фонді представлені документи з військової тематики і які стосуються дій армії Південно-Західного фронту. В них надано характеристика військових полків, що перебували в Київській губернії, відомості про місцезнаходження військ Київського військового округу, накази по Київському військовому округу і військах Київського гарнізону.

У фонді зберігається цікавий документ того часу – розписка про передавання-приймання Київської губернії. У зверненні колишнього Київського губернатора до чинного Київського губернського комісара М. А. Суковкіна значиться:

«З огляду на […] розпорядження Міністра внутрішніх справ, прошу Ваше превосходительство прийняти від мене управління Київською губернією. Прошу прийняти запевнення у повному шануванні та істинній відданості». У документі також є автограф: «Губернію прийняв 6 березня 1917 р. Губернський комісар Тимчасового уряду М. Суковкін. Губернію Київську здав … ».

Так спокійно і формально відбулося передавання влади в Київській губернії.

Пропонується до уваги всіх, кому важливе і цікаве вивчення історії Київщини.

Посилання:

http://opisi.dako.gov.ua/web/index.php?r=opisi%2Fsecondpage&message=Fond_F-1716&nametable=firstpage§ablename=firstpage&fond=1716&cfk=1

За інформацією Київської ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора