Децентралізація в Конституції: триває обговорення змін до Основного Закону. В травні направлять на розгляд ВРУ

Дата: 29.04.2020 11:24
Кількість переглядів: 565

Фото без описуПродовжується робота з підготовки проекту змін до Конституції України, які закріплять реформовану систему місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізацію владних повноважень. Попри карантин, цей процес не зупинявся.

З часу останньої зустрічі з цього питання науковців, конституціоналістів, народних депутатів України, експертів та лінгвістів, яка відбулася 13 березня, її учасники підготували пропозиції щодо рівнів адмінтерустрою, територіальної організації влади на кожному з рівнів, повноваження місцевих виконавчих органів влади та, окремо, органів місцевого самоврядування. При їх підготовці за основу брали пропозиції, напрацьовані в ході регіональних публічних дискусій з місцевим самоврядуванням, які відбулися у період з 27 березня по 4 квітня. А лінгвісти підготували своє бачення термінології: назв майбутніх районів та посад очільників місцевих органів виконавчої влади, опираючись на українські суспільно-політичні традиції.

Сьогодні відбулося предметне обговорення підготовлених пропозицій у форматі відеоконференції. Учасники – всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування, народні депутати України, представники Мінрегіону, конституціоналісти, науковці, експерти.

«Попри карантин, робота над втіленням завдань реформи місцевого самоврядування не припинялася. Маємо пропозиції, сформовані в ході регіональних дискусій, маємо бачення конституціоналістів та науковців, як це можливо чи неможливо трансформувати в законодавчі норми. Зараз спільно рухаємося по кожному блоку, де є розбіжності – шукаємо компроміс. Але важливо за компромісом не загубити основне - ефективні результати реформи, маємо зміцнити громади. Також потрібно вирішити проблему адмінтерустрою. Без цього далі реформа стане нерухомою», - сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Він висловив сподівання, що після сьогоднішньої дискусії розпочнеться робота над самим текстом змін до Конституції України.

«Мінімальні зміни з максимальним результатом – такий має бути наш орієнтир. Завжди хочеться ідеальну модель (ред.: місцевого самоврядування та територіальної організації влади), але таких не буває. Потрібно шукати модель, яку прийме парламент», - додав заступник Міністра.

Народний депутат України Олександр Корнієнко наголосив, що підготовлений проект змін також обговорять з делегатами областей. Нагадаємо, в ході кожної регіональної дискусії, області обирали делегатів для подальшої участі в обговоренні змін до Конституції України. 

Він також зазначив, що проект змін до Основного Закону планується внести на розгляд парламенту та направити до Конституційного суду в травні. Голосування за законопроект в цілому можливо буде провести в ході V сесії Верховної Ради (вересень).

Учасники сьогоднішнього обговорення приділили увагу кільком тематичним блокам: структура адмінтерустрою, місцеве самоврядування – його повноважність та ресурсне забезпечення, державна влада і нагляд.

«Децентралізація» і надалі інформуватиме про хід процесу підготовки змін до Конституції України. Стежте за рубрикою «Зміни до Конституції».

За інформацією порталу "Децентралізація"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора