УВАГА – ОТРУЙНІ ГРИБИ!
Щороку ліси України дають велику кількість їстівних грибів. Ростуть гриби і в степовій зоні – в лісах, штучних лісонасадженнях та полезахисних смугах. Наявність у грибах значної кількості білків (удвічі більше, ніж у картоплі), вуглеводів, мінеральних речовин, мікроелементів, активних та ароматичних речовин дає змогу розцінювати їх як досить поживний та калорійний продукт.
Проте слід завжди пам’ятати, що гриби важко перетравлюються, особливо у неподрібненому вигляді, тому їх краще вживати як приправу. Через певну властивість ферментативної системи малі діти, хворі та люди похилого віку взагалі дуже чутливі до грибних страв. За науковими даними, кількість їстівних грибів, що потрапляють до столу людини навіть у грибні роки, становить близько 10-15 видів. Водночас налічується майже 80 видів отруйних грибів, із них особливо небезпечних – 20-25 видів. Деякі з них за зовнішнім виглядом нагадують їстівні гриби. Найбільш небезпечні отруйні гриби України – це печериця жовтошкіра, рядовка тигрова, мухомор, бліда поганка, строчок, павутинник, опеньок несправжній та деякі інші.
Одним із перших отруйних грибів є строчок звичайний, що містить отрути, які за своєю дією нагадують ті, що має бліда поганка. Симптоми отруєння виникають через 4-6 годин після споживання (біль у шлунку, головний біль, спрага, нудота, пронос, порушення кровообігу і дихання, втрата свідомості).
І все ж найнебезпечнішими серед отруйних грибів є такі, що містять отруту уповільненої дії. До них належать мухомор зелений, білий і смердючий, а також павутинник жовтогарячо-червоний. Отрути, що містяться в цих грибах, призводять до незворотніх органічних змін у печінці та нирках. Через органічні зміни у внутрішніх органах, різке послаблення серцевої діяльності потерпіла людина може через 3-7 діб померти.
Наприкінці літа у хвойних та листяних лісах проростають у великій кількості дуже отруйні мухомор пантерний та мухомор червоний. Дуже поширений і настільки ж небезпечний отруйний гриб – опеньок сірчано-жовтий несправжній, який росте на старих пенька від початку осені до зими. Найтяжчими є отруєння блідою поганкою. Дія отрути цього гриба подібна до дії отрути гюрзи та часто призводить до смерті.
Останніми дослідженнями доведено, що вміст отрути в грибах непостійний, її кількість може змінюватись залежно від погоди, клімату та умов зростання. Трапляються випадки отруєнь їстівними грибами, наприклад опеньком справжнім, коли використання його в їжу триває декілька днів підряд. Причина в тому, що звичайному опеньку певною мірою властива отруйна якість, отрута поступово накопичується у печінці людини, а через деякий час викликає справжнє токсичне отруєння. До отруєнь може призвести також вживання їстівних грибів, якщо вони перезрілі або пролежали тривалий час до обробки.
Досить часто відмічаються випадки отруєння недовареними або непросоленими грибами. Отруєння грибами характеризується тяжким клінічним перебігом і високою летальністю, що зараховує їх до найнебезпечніших захворювань харчового походження. При перших ознаках отруєння, навіть легкого, слід негайно звернутися до медичного працівника та відправити постраждалого до лікарні. До прибуття лікаря хворому треба надати першу допомогу. Передусім слід очистити шлунок і кишківник постаждалого від їжі, давши йому випити 4-5 склянок холодної кип’яченої води або содового розчину (чайна ложка питної соди на склянку води), і штучно викликати блювоту, дати проносне. Після цього покласти хворого в ліжко на живіт, до ніг прикласти грілку. Залишки грибів або грибних страв слід обов’язкого зберегти, адже їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити необхідне лікування.
Важливо пам’ятати, що гриби є «важкою» їжею, яка взагалі протипоказана дітям до 14 років, людям похилого віку та особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту. Взагалі усі дикорослі гриби потребують досить обережного ставлення до їх вживання. Якщо ви вирішили вдатися до «тихого полювання», то слід пам’ятати і дотримуватись елементарних правил:
- утримуватись від збирання невідомих грибів;
- не варто пробувати будь-які сирі дикорослі гриби на смак;
- неприпустимо вживати гриби зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок у промислових зонах тощо);
- слід відбраковувати на місці зіпсовані, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби;
- не варто купувати гриби поза ринками та у випадкових осіб;
- не слід консервувати гриби під герметичні кришки в домашніх умовах, а також забороняється реалізовувати гриби домашньої консервації.
ПАМ’ЯТАЙТЕ: дотримання правил збирання та приготування грибів – справа відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити важке отруєння і навіть смерть.