Пошук

ОСОБЛИВОСТІ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ

Дата: 10.06.2020 09:58
Кількість переглядів: 533

Неповнолітні особи, які не досягли 18 років у трудових правовідносинах прирівнюються до дорослих особ (ст.187 КЗпП). При цьому, в галузі охорони праці, відпусток, робочого часу та інших умов праці неповнолітні користуються пільгами, які встановлені законодавством України.

З якого віку і за яких умов дозволяється прийом на роботу неповнолітніх?

З 16 років до 18 років - приймаються на роботу без згоди батьків.

З 15 років до 16 років - прийом на роботу осіб молодше шістнадцяти років не допускається.

Як виняток, за наявності згоди одного з батьків, на роботу можуть прийматися неповнолітні, які досягли 15 років.

З 14 років до 15 років - прийом на роботу осіб молодше шістнадцяти років не допускається.

Як виняток, такі особи можуть залучатися для виконання легкої роботи.

Також потрібна згода одного з батьків.

Можуть залучатися виключно для роботи у вільний від навчання час; робота неповнолітніх повинна бути легкою і не завдавати шкоди здоров'ю, а також не порушувати процес навчання (188 КЗпП).

Особливості працевлаштування неповнолітніх.

Неповнолітній обов'язково повинен пройти медичне обстеження і надати роботодавцю медичний висновок про відсутність протипоказань для участі у трудовій діяльності. Надалі неповнолітній повинен проходити щорічно обов'язковий профілактичний медичний огляд до досягнення 21-річного віку (ст. 191 КЗпП).

З неповнолітньою особою трудовий договір обов'язково укладається в письмовій формі. Особа, яка не досягла 16 років і не має паспорта, повинна надати роботодавцю свідоцтво про народження.

Неповнолітнім при прийомі на роботу випробувальний термін не встановлюється (ст. 26 КЗпП).

Кожна установа, організація і підприємство повинні вести відповідний облік неповнолітніх працівників, в якому вказується дата їх народження (ст. 189 КЗпП).

Для неповнолітніх встановлюється скорочена тривалість робочого часу:

— особам від 16 до 18 років — до 36 годин на тиждень (включно);

— особам від 15 до 16 років — до 24 годин на тиждень (включно);

— учні віком від 14 до 15 років, які працюють під час канікул, можуть працювати не більше 24 годин на тиждень (ст. 51 КЗпП).

Для учнів усіх цих вікових категорій, які працюють протягом навчального року, тривалість робочого часу не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, зазначеного вище для осіб відповідного віку.

Яку роботу забороняється виконувати неповнолітньому?

Роботи для неповнолітніх не повинні бути пов'язані з небезпечними і шкідливими умовами праці, важкі і підземні роботи (ст.190 КЗпП).

Переміщення і підйом речей, вага яких більше встановлених для них граничних норм. Вантажна робота підлітків не повинна становити більше 1/3 робочого часу.

Нічну, понаднормову і роботу у вихідні дні (ст.192 КЗпП). Час з 10:00 вечора до 6:00 ранку вважається нічним.

Право неповнолітніх на відпустку

Тривалість щорічної відпустки неповнолітніх складає 31 календарний день (ст.75 КЗпП).

Для неповнолітніх відпустка надається у зручний для них час. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи.

Також забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років.

За інформацією "Яготинського бюро правової допомоги"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора